3 tips voor een snelle WordPress website

30 nov. 2016 / Stuurlui Fullservice WordPress Bureau / Development / 6 min.

Het is een irritatie van velen: wachten tot een pagina laadt. Vervelend voor de bezoekers van je website en minstens zo vervelend voor jou als website-beheerder. Een trage website zorgt voor een hogere bounce-rate, minder conversies en een slechtere positie in de zoekresultaten van Google. Kortom: alles wat je wil voorkomen.

Wil je een snelle WordPress website? In deze blog vertel ik wat de bepalende factoren zijn voor de snelheid van een WordPress website en geef ik 3 suggesties die je door zou kunnen voeren om je website sneller te maken.

Hoe kom ik aan een snelle WordPress website?

1. Kies een goede hostingpartij

Een goede hostingpartij uitkiezen is de makkelijkste stap mocht je de snelheid willen verhogen van je website. Er zijn talloze hosting-mogelijkheden, maar ik zal de twee mogelijkheden uitleggen die wij aanbieden,shared hosting en VPS hosting. Bij basis (shared) hosting delen alle websites de gezamenlijke resources van één server, bij premium (VPS) hosting zijn deze resources gescheiden en heb je dus veel meer zekerheid over de beschikbare resources. Daarnaast is het bij ons zo dat premium hosting ook in de specificaties beter is. Meer resources per website, betere caching mogelijkheden en nog betere beveiliging.

De hostingpartij waar wij mee samenwerken voor premium hosting is Savvii, zij zijn gespecialiseerd in WordPress en de hosting die zij aanbieden is erg snel. Door onze intensieve samenwerking met Savvii mogen wij hun hosting voordelig aanbieden.

2. Schakel functionaliteiten die je niet gebruikt uit

Bij het laden van een website worden er verschillende javascripts, plugins, afbeeldingen, video’s etc. geladen. Ook als er bijvoorbeeld plugins staan op je website die je niet gebruikt, worden deze toch mee geladen met je website. Je doet er verstandig aan de plugins die je niet gebruikt uit te schakelen.

Om te zorgen dat je plugins niet zorgen voor een hogere laadtijd, heb je er tevens baat bij goede plugins uit te zoeken die goed ondersteund worden en goed gecodeerd zijn. Een lastige opgave in het enorme speelveld van WordPress plugins. Onze developers hebben veel ervaring met veel verschillende plugins en kunnen je precies vertellen wat de verschillen zijn en wat de beste keuze voor jouw website is.

3. Optimalisatie

Naast goede hosting en het uitschakelen van functionaliteiten, zijn er nog andere mogelijkheden om de snelheid van je website te optimaliseren. Ik leg ze in het kort uit:

– Caching.

Heb je premium hosting? Dan wordt caching waarschijnlijk al grotendeels automatisch uitgevoerd – bij shared hosting echter niet. Caching (of in het Nederlands ‘opslagplaats’) zijn statische gecachte kopieën van een pagina. Caching betekent het tijdelijk opslaan van gegevens die veel in het besturingssysteem worden gebruikt door een processor om sneller toegang te hebben tot deze data. Zo hoeft veelgebruikte data niet iedere keer opnieuw geladen te worden.

– Scripts asynchroon laden.

Er staan veel verschillende scripts op je pagina die je website kan vertragen. Door ze asynchroon te laden, bijvoorbeeld door middel van Google Tag Manager, scheelt dit je website in laadtijd.

–  Minificeren en combineren van code.

Minificeren van code houdt in dat je alle code op de website comprimeert. Je bundelt als het ware je stukken code en zet ze bij elkaar. Doordat ze gebundeld zijn hoeft de server minder data te versturen, waardoor de laadtijd afneemt.

– Optimaliseren van afbeeldingen.

Grote afbeeldingen zijn grote bestanden. Je doet er goed aan afbeeldingen te comprimeren zodat ze niet een onnodig groot bestand zijn die door je webserver geladen moet worden.

Tip: test zaken goed door bij het optimaliseren van je website. De lay-out van je site kan bijvoorbeeld kapot gaan op het moment dat de instellingen niet optimaal worden gekozen. Ook kan je site juist trager gaan werken of kunnen bepaalde functionaliteiten niet meer werken.

Een hele nieuwe website

Alle voorgaande stappen al eens doorlopen maar toch nog niet tevreden over de snelheid van je website? Dan kun je overwegen om een heel nieuwe website te laten bouwen, zodat je van de bouw af aan rekening kunt houden met de laadsnelheid, bijvoorbeeld door een heel snel WordPress template te kiezen.

Hoe snel is mijn website?

Op deze website krijg je een cijfer dat een indicatie is van de mate waarin je website volgens Google is geoptimaliseerd.

Heb je vragen over deze blog? Bel of mail onze senior developer Bob: 085-0660970, [email protected]

Ben je benieuwd of Stuurlui jou kan helpen?

Hans Oorschot

Founding partner & strateeg
Een fullservice WordPress bureau in Utrecht
Een fullservice WordPress bureau in Utrecht

Ahoy…

Wij zijn Stuurlui. Een fullservice WordPress bureau in Utrecht. Wij ontwerpen, bouwen en onderhouden maatwerk WordPress websites. Stuurlui bestaat uit een ervaren team van 21 bemanningsleden. We zijn klein genoeg om snel te schakelen en groot genoeg om specialisten op ieder gebied in huis te hebben.

Ons werk