Ons werk

Waarom Open Source CMS de toekomst is

Waarom een open source cms de toekomst is
17 dec 2019
Development Leestijd: 6 min.

Een terugblik, vergelijking en voorspelling

Een van de eerste en belangrijkste beslissingen die je zult maken bij de bouw van een nieuwe website is: ga ik voor een Open – of voor een Closed Source Content Management Systeem (CMS)? De naam doet het al vermoeden, kenmerkend voor een Open Source CMS is het openbare karakter. Bij Stuurlui zijn we fan van Open Source en zijn we ervan overtuigd dat Open Source de toekomst is. In deze blog leggen we uit waarom en geven we advies om de voordelen van licentievrije software optimaal te benutten. 

Wat zijn precies de voordelen van een Open Source CMS?

Stabiel: het Open Source marktaandeel blijft groeien

Als we kijken naar de historische trends in het gebruik van CMS’en is het eerste dat opvalt dat het marktaandeel van WordPress blijft groeien. Volgens de cijfers van W3Techs heeft WordPress nu een marktaandeel van 34,8% van de top 10 miljoen sites en is daarmee het grootste Open Source CMS. Vijf jaar geleden was dit aandeel nog maar 21%. Hoe groter de community, hoe groter de stabiliteit.

Het W3Techs-onderzoek toont daarnaast nog een aantal zeer interessante trends.

  • Slechts enkele CMS’en zijn echt in beweging.
  • De categorie ‘geen’ heeft een marktaandeel van 43.4%. Deze groep sites zijn door W3Techs niet herkent en vermoedelijk is het CMS dus op maat gemaakt.
  • Consistente groei doordat mensen verhuizen naar bekende CMS’en.
  • Top 5 groeiers het afgelopen jaar:
    1. Bitrix 133%
    2. Shopify 131%
    3. Wix 130%
    4. Squarespace 114%
    5. WordPress 108%
  • WordPress groeide met 8% wat gezien het marktaandeel nog steeds enorm is.


Bron: W3Techs

Onafhankelijk: je zit niet vast aan een leverancier

Open Source oplossingen zijn van iedereen, waardoor je dus niet vastzit aan één partij. Dit maakt het gemakkelijker om over te stappen als je niet meer tevreden bent over de huidige aanbieder. Bij Closed Source ben je afhankelijk van de producent. Indien de producent de software niet meer kan ondersteunen, kun je er vaak niet mee overstappen naar een andere partij. Je bent immers geen eigenaar van de code. Ook andere factoren kunnen een overstap complex(er) maken. Denk bijvoorbeeld aan achterstallig onderhoud van plugins, corrupte plugins of een vervuilde omgeving door aanpassingen in de broncode.

Innovatief: communities delen actief professionele kennis

Open Source wordt ontwikkeld vanuit de wensen vanuit de gebruikers en is daarom zeer gebruiksvriendelijk. Typerend voor Open Source is een snelle technische doorontwikkeling omdat de software voortdurend wordt bijgewerkt, verbeterd en uitgebreid. De WordPress community is groot waardoor er met grote regelmaat updates en uitbreidingen plaatsvinden. Het mooie hiervan is dat je kunt profiteren van innovatie die door anderen binnen de gebruikersgemeenschap is ontwikkeld. Hierdoor krijg je als ondernemer een schat aan functionaliteiten aangeboden om op te nemen op je website.

Voordelig: je betaalt geen licentiekosten

Open Source software is vrij te downloaden waardoor iedereen als het ware eigenaar is. Je betaalt niets voor de software. Wel krijg je te maken met ontwikkelkosten en onderhoudskosten om het systeem qua vorm en functionaliteit aan te laten sluiten bij jouw wensen. Bij een Closed Source CMS ben je geen eigenaar van de broncode maar koop je een licentie om de software te mogen gebruiken. Als je op een later moment features toe wilt voegen, moeten deze nieuw worden aangeschaft. Naast de extra kosten kunnen dit soort updates flink wat tijd in beslag nemen.

Open Source versus Closed Source

Elke software heeft zijn eigen kenmerken. Om een goede keuze te kunnen maken moet je weten wat de voor- en nadelen zijn van beide opties. Lees hier alle voor- en nadelen van Open Source en Closed Source op een rij.

Voordelen Open Source CMS:

  • Het is toegankelijk, de broncode is openbaar.
  • Het is voordelig, je betaalt geen licentiekosten.
  • Een snelle technische doorontwikkeling doordat communities actief professionele kennis delen.
  • Ruime keuze in CMS’en.
  • SEO vriendelijk.
  • Flexibel dankzij de onafhankelijke relatie tot het internetbureau, je kunt altijd overstappen naar een bedrijf dat ervaring heeft met het betreffende CMS.

Nadelen Open Source CMS:

  • Omdat je zelf eigenaar bent, heb je meer vrijheid. Dat is prettig maar vergroot daarnaast de kans om dingen kapot te maken binnen je website.
  • Er zijn zoveel plugins beschikbaar, hoe weet je welke het beste aansluit bij jouw wensen en ook niet onbelangrijk welke veilig is?

Voordelen Closed Source CMS:

  • Een eigen bewaakte code.
  • Maatwerk, je kunt het helemaal naar wens (laten) bouwen waardoor de interface vaak perfect is afgestemd op de eindgebruiker.
  • Alleen oorspronkelijke auteurs kunnen wijzigingen aanbrengen.

Nadelen Closed Source CMS:

  • Afhankelijk van de producent. Indien de producent de software niet meer kan ondersteunen, kun je er vaak niet mee overstappen naar een andere partij. Je bent immers geen eigenaar van de code.
  • Het oplossen van het probleem kan langer duren in vergelijking met Open Source.
  • Closed Source software is meestal een betaalde software. De kosten kunnen variëren afhankelijk van de complexiteit van de software.
  • Vaak worden er alleen updates gedaan om problemen op te lossen in plaats van releases van nieuwe features die extra mogelijkheden bieden.

Drie tips bij het kiezen van een CMS

Heb je een keuze gemaakt tussen Open Source CMS en Closed Source CMS dan doet het volgende vraagstuk zich voor. Welk CMS past het beste bij mijn wensen? De grote hoeveelheid aan producten kan het best ingewikkeld maken om het juiste CMS te kiezen. Waar moet je op letten en waar begin je? We delen drie tips om je op weg te helpen.

1. Beredeneer vanuit jouw oplossing

In plaats van te verdwalen tussen alle mogelijke CMS’en helpt het door vooral te focussen op jouw specifieke vraagstuk. Welke doelen moet je website dienen en aan welke voorwaarden moet voldaan worden. Wil je bijvoorbeeld vooral nieuws publiceren en een uitgebreid rechtenbeheer, blogs opstellen en diverse interactie mogelijkheden bieden of juist een community platform creëren? Het CMS is het systeem ofwel het middel om jouw bedrijfsdoelen zo goed mogelijk te realiseren. Hoe uitgebreider je website, hoe meer functionaliteiten het CMS moet hebben.

2. Win informatie in bij verschillende partijen

Er zijn veel verschillende CMS’en beschikbaar en ook is er veel variatie aan webbureaus. Elk project stelt andere eisen en ook tijd en budget spelen een rol bij het maken van je keuze. Win daarom informatie in bij verschillende partijen om een goede vergelijking te kunnen maken. Belangrijke zaken om op te letten zijn de beschikbare functionaliteiten, gebruiksvriendelijkheid, de veiligheid, de SEO vriendelijkheid en de support-mogelijkheden. Bepaal welke eigenschappen het meeste waarde opleveren en het meest impactvol zijn voor jouw project. Door te prioriteren kun je meer focus aanbrengen op wat voor jouw onderneming belangrijk is.

3. Maak geen overhaaste keuze

De keuze voor een contentmanagementsysteem is er een om niet te overhaast te maken. Het heeft namelijk invloed op veel belangrijke factoren binnen het ‘nieuwbouwproject’ maar zeker ook daarna. Een nieuw CMS is een langetermijninvestering en moet met jouw digitale ambities mee kunnen groeien. Overstappen naar een ander CMS is niet eenvoudig, vooral als er sprake is van veel maatwerk. Neem daarom je tijd en verdiep je in de materie, dit levert je nu en later meer op.

Het succes van een CMS

Geen softwarepakket is hetzelfde en dat geldt ook voor de partij waar je mee in zee gaat. Wat zijn je doelen en welke partner kies je voor hosting, ontwikkeling en onderhoud? Deze vragen zijn allemaal relevant en bepalend voor het succes van een CMS oplossing.

Open Source op zijn best

Steeds meer commerciële ondernemingen en publieke instellingen stappen over op Open Source alternatieven. Open Source wordt gezien als dé oplossing voor problemen als vendor lock-in, hoge licentiekosten en inflexibele software.

Wil je optimaal gebruik maken van de voordelen van Open Source dan adviseren wij om vooral gebruik te maken van de mogelijkheden die al binnen het systeem liggen. Natuurlijk is het mogelijk om gebruik te maken van bestaande Open Source software en daar je eigen product of dienst omheen te bouwen. Echter doe je hiermee de voordelen teniet.

Daarnaast zijn updates van groot belang voor de stabiliteit en veiligheid van je CMS, installeer deze daarom tijdig. Blijf ook altijd kritisch op het toevoegen van plugins. Een kleine bug of conflict in een plugin of thema kan grote gevolgen hebben voor de stabiliteit en veiligheid van je website. De meeste bugs en conflicten ontstaan overigens door geen of slecht onderhoud. Daarbij is een website die niet up-to-date is een makkelijk doelwit voor kwaadwillende mensen en bots. Kies daarom voor een betrouwbare partner voor hosting, ontwikkeling en onderhoud.

Bij Stuurlui voeren we onderhoud en updates altijd snel en gecontroleerd uit. We testen de updates, verdiepen ons in de documentatie en we zorgen altijd dat er back-ups klaar staan. Dat scheelt een hoop onzekerheid. Wil je persoonlijk advies? We helpen je graag verder.

Sjoerd Kuipers CCO

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Bezoek ons

Campus werkspoor
Nijverheidsweg 16A
3534 AM, Utrecht

Stel een vraag

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.