Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type

WordPress Multisite: Wanneer is het interessant voor jou?

17 jan. 2017 / Carline Dekker / Development / 7 min.

Stel: je hebt een restaurant met verschillende filialen. Je wilt een eigen website creëren voor elk filiaal, maar wilt niet ieder nieuwsbericht en iedere tekstwijziging meerdere keren door hoeven voeren. Met een WordPress multisite kun je meerdere subsites beheren onder één hoofdsite. Zo kun je niet alleen eenvoudig switchen tussen je filialen, je kunt ze ook gemakkelijk en centraal beheren zonder steeds op andere dashboards te moeten inloggen.

In deze blog leggen wij uit wat een WordPress multisite inhoudt en wanneer het interessant is om er één aan te maken.

Wat is een WordPress multisite en wanneer is het interessant voor jou?

Wat is een WordPress multisite?

Een WordPress multisite geeft gebruikers of jou (als de administrator) de mogelijkheid nieuwe websites/blogs aan te maken op één WordPress-installatie, vanuit je ‘hoofdsite’. Een WordPress multisite is als het ware een centrale plek van waaruit je content, functionaliteiten, gebruikers en domeinen kunt beheren. De subsites hebben geen eigen directory en database op je server, maar je websites delen wel gemeenschappelijke elementen zoals beheer, thema’s en plugins, zodat je deze niet opnieuw hoeft aan te kopen of in te stellen. Een WordPress multisite heeft dus één gemeenschappelijke database.

Voorbeeld van een WordPress multisite

Een goed voorbeeld is de website van ons zusterbedrijf KICK! Digital. KICK Digital als wel het bedrijf Kick Vormgeving & Media vallen onder de hoofdsite Kick. In de hoofdsite worden nieuwsberichten, medewerkers en portfolio items aangemaakt en beheert. Vanuit de hoofdsite worden de relevante posts naar de betreffende subsite gepusht. Zo hou je hele nette en snelle subsites over en wordt het beheer van subsites een stuk gemakkelijker.

Wanneer is een WordPress multisite interessant?

Een WordPress multisite is interessant als je bijvoorbeeld meerdere websites wilt voor verschillende vestigingen/takken van je bedrijf, of bijvoorbeeld voor evenementen of voor je website in andere talen. Je kunt bijvoorbeeld Nederlands als je hoofdsite instellen en een subsite gebruiken voor je Engels, Franse of Duitse klanten.

Over het algemeen is de opzet hetzelfde, maar wel specifieke zaken als de taal of bepaalde functionaliteiten kunnen verschillend zijn.

Wanneer is een WordPress multisite NIET interessant?

Er kunnen verscheidene redenen zijn waarom het niet interessant is voor jouw bedrijf. Redenen kunnen zijn:

  • Je bent van plan slechts één website op te zetten;
  • Je wilt niet dat er meerdere sites op één hosting-omgeving staan, bijvoorbeeld voor klanten met eigen hosting;
  • Elke site heeft zijn eigen database nodig;
  • Elke site heeft een ander thema en compleet verschillende plugins nodig.Als één van bovenstaande punten van toepassing is op jou, dan zal een WordPress multisite niet interessant zijn voor jou.

Wat zijn de voor- en nadelen van een WordPress multisite?

Het grootste voordeel van een multisite is dat je de websites in je netwerk beheert vanuit één WP-admin en één database, wat betekent dat je hele website in één keer kan worden geüpdatet. Zorg wel voor goed onderhoud. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat een plugin op een subsite crasht, wat snel moet worden opgepakt. Zonder goed onderhoud, kan het crashen van een plugin gevolgen hebben voor de overige websites.

Een ander groot voordeel van een multisite is dat al je thema’s en plugins slechts één keer worden opgeslagen (ook al gebruik je ze voor honderd sites), wat serverruimte scheelt.

Tevens scheelt het in onderhoudskosten, hostingkosten én het beheer wordt gemakkelijker. Immers, je gebruikt één CMS (WordPress) voor alle sites en er hoeft niet apart naar de hosting van de subsites worden omgekeken.

Hoe werkt een WordPress multisite?

Je maakt in een WordPress multisite meerdere sites aan in het beheerspanel. De eerste website die je aanmaakt is je hoofdsite. Vanuit hier kan je aangeven welke thema’s en plugins in welke websites beschikbaar moeten zijn. Onder de hoofdsite hangen diverse subsites waar je per site een eigen administrator kunt toevoegen. De administrator kan vervolgens gewoon in de WordPress site aan de slag, net als op elke andere normale WordPress site.

Conclusie

Wil je meerdere WordPress websites creëren die vanuit één hoofdsite worden beheerd, één database hebben en dezelfde functionaliteiten gebruiken? Dan is een WordPress multisite een oplossing voor jou.

Geïnteresseerd geraakt? Wij kunnen je helpen bij het opzetten en de onderhoud van een multisite. Neem contact met ons op.

Ben je benieuwd of Stuurlui jou kan helpen?

Hans Oorschot

Founding partner & strateeg
Een fullservice WordPress bureau in Utrecht
Een fullservice WordPress bureau in Utrecht

Ahoy…

Wij zijn Stuurlui. Een fullservice WordPress bureau in Utrecht. Wij ontwerpen, bouwen en onderhouden maatwerk WordPress websites. Stuurlui bestaat uit een ervaren team van 16 bemanningsleden. We zijn klein genoeg om snel te schakelen en groot genoeg om specialisten op ieder gebied in huis te hebben.

Ons werk

Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type

Bezoek ons

Campus Werkspoor
Nijverheidsweg 16
3534 AM, Utrecht