Zurb Foundation, onderdeel van ons nieuwe thema

11 okt. 2017 / Huub Krauth / Development / 7 min.

Sinds kort zijn we overgestapt op een nieuw thema voor WordPress: Zurb FoundationPress. In het kort zorgt Zurb Foundation ervoor dat de basis van een WordPress website solide, responsive en dynamisch opgezet is. Door Zurb Foundation kunnen we nog efficiënter projecten opzetten, nog meer maatwerk leveren en het zorgt ervoor dat onze websites nog meer toekomstbestendig zijn.

Zurb Foundation, onderdeel van ons nieuwe thema

Wat is een thema?

Elke website die wij maken heeft als basis een WordPress thema. Een thema zorgt ervoor dat de basis van de website ruwweg opgezet kan worden en het beschikt over een aantal standaard functionaliteiten zoals een navigatie, grid indeling en styling die door elke website gebruikt kunnen worden. Je zou het kunnen vergelijken met het skelet van een huis.

Wat is Zurb Foundation?

Een van deze mogelijke skeletten is Zurb Foundation. Er zijn natuurlijk een groot aantal andere frameworks waar men mee zou kunnen werken, maar na onderzoek waarbij we verschillende frameworks hebben getest, zijn we tot de conclusie gekomen dat het Foundation framework heel handig in gebruik is, veel handige componenten heeft en daarmee goed bij onze bouw past.

Zurb FoundationPress zorgt ervoor dat de styling van componenten op een pagina zoals een menu, een pagina titel, een zijbalk of een formulier een goede, overzichtelijke layout krijgt.

Voorbeelden van Zurb Foundation

Met Zurb Foundation is ontzettend veel mogelijk, omdat de basis van het thema vrij kaal is. Hierdoor kan er veel maatwerk worden gebouwd. Zurb Foundation wordt gebruikt door groot aantal bedrijven zoals Disney, BMW, Netflix, Samsung en Ebay.

Om je een idee te geven, geven we je hieronder drie voorbeelden van bedrijven die drie compleet anders uitziende websites hebben, opgebouwd met Zurb Foundation:

De voordelen van Zurb Foundation

De overstap naar Zurb Foundation zal voor onze klanten vele voordelen hebben. Omdat we gebruik maken van een goed doorontwikkeld framework zal de snelheid en accuratie van de opgeleverde website een stuk omhoog gaan.

In het kort zijn de voordelen:

  • Tijdsefficiënt projecten opzetten
  • Mobile first door een responsive framework
  • Gestructureerde, schone code
  • Uitgebreide documentatie

Hieronder zullen we deze voordelen uitleggen.

Efficiënt projecten opzetten

Een van de voordelen van Foundation is dat het een heel clean en lichtgewicht thema is. In tegenstelling tot de vaak uitgebreide thema’s die bijvoorbeeld op Themeforest gekocht kunnen worden is Foundation in de basis vrij kaal. Dit biedt ons de mogelijkheid om per klant te kijken wat we wel en niet gaan toevoegen en welke styling we daar aan toe gaan voegen. Dit klinkt misschien arbeidsintensiever, maar dat is het niet. Uitgebreide thema’s met al veel vooraf gedefinieerde stijlen en plugins sluiten nooit 100% aan. Ze zullen altijd aangepast moeten worden naar de wens van een klant. Het ombouwen van bestaande software is vaak tijdrovender dan het in 1 keer, clean en lichtgewicht opzetten van functionaliteiten. Tevens loop je in het ombouwen van bestaande software toch nog vaak tegen beperkingen aan, en heb je over het algemeen meer ‘overbodige’ code, die je niet hebt als je zelf alleen die elementen hebt opgebouwd die nodig zijn.

Mobile First door een responsive framework

Bij Stuurlui hebben we altijd al responsive websites gebouwd, maar met Foundation Zurb leggen we de focus op de mobile first ontwikkeling. Dit houdt in dat we ervoor zorgen dat de tablet en desktop versie van de website een uitgebreidere versie is van de mobiele versie. De website moet er op mobiel immers zo goed mogelijk uitzien aangezien we deze devices haast meer gebruiken dan onze laptops. Sinds dit jaar controleert Google ook of je website mobiel geoptimaliseerd is en scoor je daarmee hoger in de ranking.

Ook zorgt het ervoor dat we goed voorbereid zijn op de toekomst waarin we steeds meer nieuwe schermformaten (iPhone 8 & iPhone X bijvoorbeeld) kunnen ondersteunen. De website die gemaakt wordt, zal hierbij automatisch zich zo optimaal mogelijk aanpassen naar het formaat van het scherm.

Gestructureerde code

Een website kan al snel complex worden wanneer er veel verschillende varianten van pagina’s zijn. Bij het wireframen wordt in kaart gebracht hoe de grove lijnen van de website uitzien. Hierdoor kunnen we de layout elementen die herhaald worden duidelijk uitschrijven. Met dit als basis kunnen we onze code heel structureel opbouwen. Mocht er in een bepaald blok iets veranderen, is dit makkelijk en snel aan te passen.

Een bijkomend voordeel van schone code is snelheid. In WordPress heb je snel veel (stylings)code. Hoe meer je dit weet te minimaliseren, hoe meer je de snelheid van je website kan optimaliseren.

Actieve community

Voor Foundation is er een grote en actieve community. Hierdoor is het thema voortdurend aan het ontwikkelen en kan de continuïteit van het thema gegarandeerd worden. Voor klanten betekent dit dat ze snel gebruik zullen kunnen maken van nieuwe ontwikkelingen in de markt en dat eventuele bugs in het systeem snel worden verholpen. Voor onze ontwikkelaars betekent het dat ze voor eventuele gedetailleerde technische issues kunnen overleggen met andere developers in de community en zo onze klanten nog beter en sneller kunnen helpen.

Conclusie

Met Foundation hebben we onze development standaarden naar een hoger niveau getild en meer toekomstbestendig gemaakt. Mobile first, schone en herbruikbare code en vooral: nog meer maatwerk voor onze klanten!

Wil je meer weten over onze development standaarden? Heb je bijvoorbeeld vragen over GIT, SASS of de impact van de laatste PHP versie op onze websites, neem dan zeker eens contact op.

Ben je benieuwd of Stuurlui jou kan helpen?

Huub Krauth

Lead developer
Een fullservice WordPress bureau in Utrecht
Een fullservice WordPress bureau in Utrecht

Ahoy…

Wij zijn Stuurlui. Een fullservice WordPress bureau in Utrecht. Wij ontwerpen, bouwen en onderhouden maatwerk WordPress websites. Stuurlui bestaat uit een ervaren team van 21 bemanningsleden. We zijn klein genoeg om snel te schakelen en groot genoeg om specialisten op ieder gebied in huis te hebben.

Ons werk