Ons werk

Follow vs no-follow links - SEO voor beginners

blog follow vs no-follow
26 sep 2017
Marketing Leestijd: 8 min.

Het internet is opgebouwd uit webpagina’s: alle websites en webpagina’s zijn op een manier verbonden door middel van links. In dit blog leg ik uit wat het verschil is tussen follow en no-follow links en wanneer je ze het beste kunt gebruiken.

Follow en no-follow links: Wat is het verschil?

Hoe werkt Google?

Om het verschil tussen follow en no-follow links te leren kennen, is het belangrijk om te weten hoe links worden gebruikt. Stel: je zoekt naar iets in Google. Google zoekt vervolgens in alle geïndexeerde webpagina’s naar het zoekwoord dat jij hebt ingetypt. Er wordt bijvoorbeeld gekeken hoe vaak een zoekwoord terugkomt op een website, of het zoekwoord in de titel staat en of de website een goede autoriteit heeft. Vervolgens wordt er een selectie gemaakt van de meest relevante webpagina’s voor jouw zoekwoord – dit zijn de resultaten die je ziet in Google.

Follow links

Een normale link is ook wel een follow (do-follow) link. De autoriteit van een website wordt mede bepaald door het aantal links die naar jouw website linken vanuit een andere website. Zoekmachines zoals Google zien deze backlinks, en des te vaker kwalitatieve websites naar jouw website linken, des te meer extra waarde krijg je om hoger te komen in de zoekresultaten. Elke keer als je een kwalitatieve backlink krijgt, krijg je als het ware een kleine SEO boost. Ook geldt: des te beter de website die naar jouw website linkt, des te groter de SEO boost. Google erkent dit door je website vervolgens hoger in de zoekresultaten te zetten.

Door een follow link te gebruiken, laat je het dus toe dat zoekmachines zoals Google de link mogen volgen en komt de ontvangende pagina iets hoger in de zoekresultaten.

Hoe ziet een follow link eruit?

Een follow link ziet er als volgt uit:
<a href=http://www.voorbeeld1.com rel=”external”>Voorbeeld1</a>

Wist je dat? ‘rel’ staat voor relationship. ‘rel’ geeft dus de relatie weer tussen jouw link en de website waarnaar het linkt.

No-follow links

Waar komt het vandaan?

Een no-follow link is een link die in principe niet door zoekmachines wordt gevolgd en waar geen SEO waarde aan wordt doorgegeven. No-follow links werden voor het eerst geïntroduceerd in 2005 door Google, Yahoo, Microsoft en grote blog platforms. Het is in leven geroepen voor blogs om te voorkomen dat personen spam-berichten met links zouden achterlaten en daarvan zouden kunnen profiteren. In plaats van de spam handmatig te moeten verwijderen, hebben WordPress en Blogger automatisch no-follow links van berichten gemaakt. Zo kunnen personen dus geen reclame maken op jouw website en zelf hoger in de zoekresultaten terecht komen.

Hoe ziet een no-follow link eruit?

In een no-follow link voeg je rel=”nofollow” toe. Een no-follow link ziet er als volgt uit:
<a href= http://www.voorbeeld2.com rel=”nofollow”>Voorbeeld2</a>

Wanneer worden no-follow links gebruikt?

Onbetrouwbare inhoud

Naast dat no-follow links vaak worden gebruikt voor commentaar op blogs, is het ook essentieel voor forums of bijvoorbeeld voor affiliate- of gesponsorde links (links waarvoor je geld krijgt als er op wordt geklikt – dit is namelijk geen onbevooroordeelde mening). Je krijgt nog steeds betaald als personen op je link klikken, maar de website krijgt niet de kleine SEO boost die het zou krijgen als het een follow-link was.

Betaalde links

Het gebruiken van de no-follow tag voor gesponsorde links wordt geadviseerd door Google.

Inlog of registratie-pagina’s

Zoekmachines kunnen zich niet inloggen of registreren op pagina’s, daarom heeft het geen zin voor crawlers om links naar dergelijke pagina’s te volgen. Voor je eigen website maakt dit niet veel uit, maar wil je linken naar inlog- of registratie-pagina’s van een andere website? Gebruikt dan de no-follow tag. Hier vind je de uitleg door voormalig hoofd van Google’s web team Matt Cutts.

No-follow voor widgets en infographics

Ook adviseerde Matt Cutts in een video uit 2013 om no-follow voor widgets te gebruiken, zodat de bedrijven achter de widgets en infographics niet kunnen profiteren van de link. Staat er bijvoorbeeld een infographic of een poll op je website van een andere website? Dan kun je ervoor kiezen om hier een no-follow tag aan mee te geven.

Voor de duidelijkheid: no-follow links halen de SEO waarde weg van een link en zorgt dat de website niet hoger komt in de ranking, maar schaadt de website verder niet.

Hoe belangrijk zijn no-follow links?

Hoewel no-follow links ervoor zorgen dat de gelinkte website geen ‘extra waarde’ krijgt van je link, zorgt het er nog steeds wel voor dat er verkeer naar de website kan gaan. Een follow link is veel interessanter voor je SEO, maar ook moeilijker om aan te komen. Moet je er dan voor zorgen dat je alleen follow-links naar je website krijgt? Nee, dit hoeft ook weer niet. Als Google namelijk ziet dat er alleen maar follow links naar je website gaan, dan zien ze dit als verdacht. Er is geen duidelijk antwoord op de beste ratio tussen follow en no-follow links, maar het is wel duidelijk dat een combinatie van beide het beste is, met meer follow links. Zorg er het liefste voor dat je relevante, kwalitatieve links naar je website krijgt. Zo help je het natuurlijk opbouwen van autoriteit van je website.

No-follow met Yoast SEO

Zelf maken wij gebruik van de populaire WordPress plugin Yoast, waar de functie om de gehele pagina van no-follow te voorzien standaard in zit, zodat je niet elke link apart hoeft aan te passen. Je past dit hier in de plugin aan:

Voorbeeld no follow

Door hier ‘nofollow’ aan te klikken, zorg je ervoor dat alle links no-follow worden.

No-follow met robot.txt

Maak je geen gebruik van Yoast maar wel van robot.txt? Dan kun je gebruik maken van no-follow door het volgende stuk code toe te voegen onder de ‘head’ in de code van je pagina:

<meta name=”robots” content=”noindex, nofollow”>
of
<meta name=”robots” content=”index, nofollow”>

Let op: Noindex voorkomt dat je pagina wordt geïndexeerd. Ook zorgt dit ervoor dat enkel je pagina nofollow wordt – dus niet je hele website.

Hoe kun je zien of een link een follow of no-follow link is?

Door op je rechtermuisknop op een link te klikken en te klikken op ‘inspecteren’. Vervolgens zie je in de code of de link follow of no-follow is.

Conclusie

No-follow links zorgen ervoor dat zoekmachines de website naar welke je linkt, geen of weinig SEO waarde toe dient. Dit is belangrijk voor bijvoorbeeld blogs, forums, gesponsorde- en affiliate links. Wel zorgen no-follow links er nog steeds voor dat er verkeer naar de desbetreffende website gaat en schaadt het de website verder niet.

Heb je hulp nodig met SEO of vragen aan de hand van dit blog? Onze online marketing specialisten helpen je graag op weg. Neem contact met ze op!