Blog

Google SEO Update 2021: Page experience

Google-SEO-Update-2021-Page-experience-Core-Web-Vitals
20 apr 2021
Development Leestijd: 2 min.

In 2021 komt er een grote SEO update aan, namelijk de page experience update. Hieronder zullen we je uitleggen wat deze update inhoudt.

In mei 2021 gaat Google een grote SEO update doorvoeren. De ervaring op de webpagina wordt een onderdeel van de ranking signalen. De nieuwe ranking factoren die toegevoegd worden heten ‘Core Web Vitals’. Google gaat deze combineren met andere ranking signalen als mobiel vriendelijkheid, SSL etc.

Op welke signalen beoordeelt Google je pagina?

 • Mobiel vriendelijkheid. Hoe mobiel vriendelijk is je pagina? Dit kan je hier testen.
 • Veilig browsen. De website bevat geen malware of misleidende content.
 • SSL certificaat. De pagina wordt bediend via HTTPS.
 • Geen opdringerige advertenties. Bijvoorbeeld een pop-up die een advertentie toont.

Daarnaast introduceert Google in mei 2021 de Core Web Vitals.

Core Web Vitals

Wat houden deze Core Web Vitals in? Hieronder leggen we de drie verschillende typen uit:

 • Largest Contentful Paint (LCP): LCP meet de laadprestaties. Om een ​​goede user experience te creëren, moet LCP plaatsvinden binnen 2,5 seconden nadat de pagina voor het eerst wordt geladen. Het is een volledige meting van hoe lang het duurt voordat de inhoud van een pagina is gedownload en klaar is voor interactie met de gebruiker. Kortom, binnen 2,5 seconden moet de volledige website geladen zijn en klaar voor interactie.
 • First Input Delay (FID): FID meet de tijd vanaf het moment dat een gebruiker voor het eerst interactie heeft met de website. Een interactie is bijvoorbeeld op een knop of link klikken. Voor een goede gebruikservaring zouden pagina’s een FID van minder dan 100 milliseconden moeten hebben. Dit betekent dus dat als je op een knop klikt, dat deze binnen 100 milliseconden moet reageren.
 • Cumulative Layout Shift (CLS): CLS is er om visuele stabiliteit te meten. Voor een goede gebruikservaring moeten pagina’s een CLS van minder dan 0,1 hebben. Dit is een nieuwe statistiek die in feite kijkt of de pagina hetzelfde blijft wanneer deze ingeladen wordt. Je zult vast herkennen dat als je op een website een artikel aan het lezen bent, dat er een advertentie je scherm vult, zonder dat je hierom hebt gevraagd. Dit soort slechte gebruikerservaringen gaat Google dus afstraffen.

Deze Core Web Vitals zijn erop gericht om de bezoeker de beste gebruikerservaring te geven die er is, wat ons betreft dus zeker een stap in de goede richting!

Website performance optimalisatie

Bij Stuurlui hebben we al onze klanten die hosting en onderhoud afnemen op de hoogte gebracht van deze verandering. Een groot gedeelte van het portfolio is ook al geupdate volgens ons website performance optimalisatie product.

Heb jij een WordPress website en ben je benieuwd of wij deze voor je kunnen optimaliseren? Neem gerust contact op met 030-2274000 of ahoy@stuurlui.nl, we vertellen je er graag meer over!

 

Sjoerd Kuipers CCO

Benieuwd naar wat wij voor je kunnen doen?

Bezoek ons

Campus werkspoor
Nijverheidsweg 16A
3534 AM, Utrecht

Stel een vraag

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Gerelateerde blogs

De belangrijkste webdesign trends voor 2022
 • 11 okt 2021
 • Marketing

De belangrijkste webdesign trends voor 2022

Read more about this project
Google for Jobs nu ook in Nederland
 • 13 feb 2020
 • Marketing

Google for Jobs nu ook in Nederland

Read more about this project