Ons werk

18 tips voor een geoptimaliseerde homepagina

homepage optimalisatie blog
17 mrt 2020
Marketing Leestijd: 10 min.

De homepagina is misschien wel de belangrijkste pagina van je website. Het is (vrijwel altijd) de meest bezochte pagina van je website en je visitekaartje – terwijl er vaak niet goed over wordt nagedacht of de homepagina wel geoptimaliseerd is voor zoekmachines. Daarom leggen we vandaag uit hoe je ervoor zorgt dat je homepagina en zoekmachines hand in hand gaan!

Wat is het doel van een homepagina?

Een homepagina verwelkomt de bezoekers, geeft de belangrijkste informatie weer en geeft een bezoeker een eerste indruk van van je website en bedrijf. Hoewel een deel van je bezoekers binnen zal komen via andere pagina’s op je website, bijvoorbeeld via Adwords, blijft de homepagina een veel bezochte pagina van je website en een pagina waarnaar veel gelinkt wordt.

Vaak is de homepagina een manier om door je website te navigeren – het is dus cruciaal dat deze pagina werkt. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat de website een goed design heeft, gebruiksvriendelijk is en het best mogelijke beeld van je bedrijf weergeeft. Wanneer deze basis op orde is, wil je dat zoveel mogelijk bezoekers jouw homepagina vinden! Dat kan met SEO. Maar wat is SEO nou eigenlijk precies?

Wat is SEO?

SEO staat voor Search Engine Optimalisation (in het Nederlands: zoekmachine optimalisatie). Wanneer een pagina of website is geoptimaliseerd voor een zoekmachine, betekent het dat de website zo goed mogelijk rankt in de zoekmachines en dus beter presteert. Deze blog gaat specifiek over het optimaliseren van je homepagina voor de zoekmachines.

Het is hier belangrijk om aan te geven dat SEO samengaat met de snelheid, gebruiksvriendelijkheid en je social media-kanalen. Ook al gebruik je perfecte zoekwoorden die fantastisch bij je bedrijf passen en zijn je teksten geoptimaliseerd voor SEO – als je website niet gebruiksvriendelijk is zal dit alsnog nadelig zijn voor SEO.

“Ik word al gevonden op mijn bedrijfsnaam, waarom zou ik geven om homepagina SEO?”

Tenzij je bedrijfsnaam een dubbele betekenis heeft (homoniemen) zoals bijvoorbeeld het alom bekende Apple, dat een technologiebedrijf en een fruit is, dan zul je waarschijnlijk al gevonden worden op je bedrijfsnaam. Maar zelfs al sta je bovenaan in de organische zoekresultaten, wil dat nog niet zeggen dat je homepagina ook daadwerkelijk goed in elkaar steekt. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je bounce-rate erg hoog ligt: na het zien van je homepagina verlaten bezoekers al je pagina. Dan gaat er duidelijk iets mis. Of bezoekers kijken op de homepagina maar converteren niet.

Juist omdat de homepagina de belangrijkste pagina van je website is en toegang geeft tot de overige pagina’s op je website, is het van belang dat deze pagina goed wordt gerankt in Google.

Mobile First Indexing

Het allerbelangrijkste waar je tegenwoordig aan moet denken, is het zorgen dat je homepagina vriendelijk is voor mobiele gebruikers. Tegenwoordig zijn er meer mensen die zoeken via mobiel en tablet dan via computer. En niet alleen voor je bezoekers is een goed werkende mobiele versie van je website belangrijk, maar ook voor Google. Sinds dit jaar verkiest Google mobiele versies van een website boven desktop versies. In plaats van dat Google naar de desktop-versie kijkt, gaat Google nu eerst kijken naar de mobiele versie van je website voor de ranking die je krijgt in de zoekmachine.

Is de mobiele versie van je website dus niet optimaal? Dan is het zeker een goed idee hier zo snel mogelijk werk van te maken.

Zo maak je je homepagina SEO-geoptimaliseerd:

  1. Zorg dat je homepagina minstens zo goed is als de homepagina van je concurrenten. Als je website niet beter is dan de website van je concurrenten, dan zal je website ook automatisch slechter presteren.
  2. Elk onderdeel van je homepagina heeft een doel nodig. Elk onderdeel van je pagina dat geen doel heeft, leidt je bezoekers alleen maar af van wat er wel toe doet.
  3. Zorg voor meerdere manieren voor bezoekers om naar andere pagina’s te gaan. Naast je menu is het slim om ook naar je diensten of producten te linken verderop op de homepagina. Voeg ook altijd een call-to-action toe onderaan elke pagina, bijvoorbeeld om contact op te nemen. Voor call-to-actions geldt dat ‘maak kennis met ons team’ beter werkt dan de algemene ‘meer informatie’.
  4. Zorg dat je bedrijfslogo goed zichtbaar te zien is linksboven op je website. Je wilt dat bezoekers direct kunnen zien op welke pagina ze zijn beland.
  5. Zorg voor een duidelijke, concrete bedrijfsnaam en tagline die beschrijft waar je bedrijf voor staat (USP). In één oogopslag hoort een bezoeker te kunnen zien wat voor producten/diensten je aanbiedt. Vertel ook op welke manier je verschilt van je concurrenten.
  6. Zorg voor een gestructureerd en duidelijk menu. Denk goed na over de pagina’s die je in je menu wilt plaatsen. Probeer pagina’s te groeperen: hoe meer keus, hoe groter de kans is dat een persoon niet zal kiezen. Zorg er ook altijd voor dat je doel zo goed mogelijk zichtbaar is in het menu. Is doneren bijvoorbeeld je belangrijkste doel? Maak dit dan het belangrijkste onderdeel in je menu.
  7. Vertel wie je bent. Leg in max. 5 zinnen uit wie je bent en waar je voor staat, liefst in de eerste alinea op je homepagina.
  8. Zorg voor een goede balans tussen foto’s en tekstuele informatie over je website. Te veel foto’s is vaak overkill. Zorg dat je foto’s net als je tekst een duidelijk doel hebben. Gebruik eigen professionele foto’s in plaats van stockfoto’s.
  9. Zorg ervoor dat je contactgegevens zichtbaar zijn op je homepagina. Zet je contactgegevens duidelijk zichtbaar op de pagina. Schroom niet om een telefoonnummer in je menu te plaatsen als dit is hoe mensen gebruikelijk contact met je opnemen.
  10. Zorg ervoor dat social buttons van bv. Facebook, Twitter, LinkedIn zichtbaar zijn. Afhankelijk van hoe actief jij en je doelgroep zijn op social media, is het verstandig om je social buttons op de homepagina te zetten. Dit kan ook bijvoorbeeld in de footer.
  11. Gebruik één of twee zoekwoorden voor je homepagina. Gebruik je overige pagina’s om andere zoekwoorden te targeten.
  12. Zorg voor ALT-teksten bij je afbeeldingen. De ALT-tekst is als het ware een titel van je afbeelding. Zo weten zoekresultaten wat er op je afbeelding staat (en worden ze hoger geplaatst in de zoekresultaten voor afbeeldingen) én mensen met een visuele beperking kan worden voorgelezen wat er te zien is op de afbeelding. ALT-teksten maken je website dus ook gebruiksvriendelijker. Nog een voordeel van ALT-teksten is dat de zoekwoorden die je gebruikt in de afbeeldingen mee worden genomen met de SEO optimalisatie. Zeker instellen dus!
  13. Zorg ervoor dat je de meta description hebt ingevuld. De meta description is datgene wat te lezen is over je pagina in de zoekresultaten. Het is niet direct belangrijk voor je homepagina zelf, maar kan er wel voor zorgen dat bezoekers eerder geneigd zijn om naar je website te komen vanuit Google wanneer je een duidelijke en aantrekkelijke tekst schrijft.
  14. Voeg logo’s en cases toe van bedrijven die mensen herkennen. Een goede bedrijfsnaam of referentie kunnen koppelen aan je bedrijf, is zeer gunstig. Voeg bijvoorbeeld ook logo’s toe van betaalmethodes.
  15. Link niet naar een derde partij. Als je bezoeker op je homepagina is, wil je voorkomen dat deze persoon je homepagina verlaat zonder verder te klikken. Voeg daarom geen links toe van externe websites op de homepagina.
  16. Schrijf niet teveel tekst. Een homepagina dient als uitleg voor je bedrijf, niet van elk detail van elk product dat je aanbiedt. Dit kan beter op de productpagina’s. Hou je homepagina dus duidelijk en clean, en maak gebruik van duidelijke titels.
  17. Laat het verkopen over aan de andere pagina’s. Ga niet meteen je bezoekers pushen om je product te kopen op je homepagina, maar geef ze genoeg reden om door te klikken naar de productpagina’s.
  18. Hou je content up-to-date. Zorg ervoor dat alle producten, diensten en aanbiedingen op je homepagina up-to-date zijn. Heb je een nieuwssectie op je homepagina? Hou deze dan goed bij.

Conclusie

Er zijn genoeg simpele, praktische manieren om je homepagina te optimaliseren voor SEO. Het is een kans die veel bedrijven laten liggen, terwijl er zeker winst mee te behalen valt. Zorg er natuurlijk wel voor dat de rest van je website ook geoptimaliseerd is. De basis van SEO optimalisatie blijft een snelle, goed gebouwde website. Als je alle praktische tips in dit artikel toepast, maar je website is erg langzaam, zullen de tips weinig effect hebben. Heb je hulp nodig bij het optimaliseren van je homepagina óf je website, neem dan contact op met Sjoerd!

Laatste update: 17 maart 2020