Ons werk

De 5 belangrijkste misverstanden over copywriting

Wat zijn de misverstanden over copywriting?
12 dec 2017
Marketing Leestijd: 9 min.

Als copywriter merk ik dat er nog veel misverstanden zijn rondom copywriting. Daarom gaan we in dit artikel de vijf belangrijkste misverstanden over copywriting langs. Zo kun jij nog meer halen uit de onderschatte kracht van goed geschreven copy!

Misverstand #1: Copywriting is makkelijk

Eén van de meest gehoorde misverstanden is dat copywriting makkelijk is. We kunnen allemaal schrijven, niet? Sterker nog, we schrijven heel veel. Appjes, mails, rapporten en briefjes. Dat kost ons (vrijwel) geen moeite, dus voor een professionele copywriter moet het dan helemaal makkelijk zijn.

Nee.

Net zoals je ook al je hele leven praat, maar er een groot verschil is tussen praten met je buurman of een presentatie geven voor een publiek met een bepaald doel, is copywriting meer dan alleen schrijven.

Copywriting vergt een heleboel voorbereiding en onderzoek, nog voordat je een woord geschreven hebt. Maar het vergt ook kennis over copywriting.

Een goede tekst schrijven gebeurt niet zomaar. Woorden uitkiezen die een lezer aanzetten tot actie is geen willekeurige selectie. Kunnen schrijven in de tone of voice die de bezoekers van je website het meest aan zal spreken, bepalen welke stijl van schrijven het beste past bij het bedrijf en welk gevoel de tekst moet uitstralen zijn subtiele, en vaak geoefende vaardigheden die het verschil maken.

Misverstand #2: Copywriting kost niet veel tijd

Het misverstand dat copywriting niet veel tijd kost, volgt vaak uit het eerste misverstand. Wanneer iets makkelijk is, kost het over het algemeen niet veel tijd.

Het fysieke schrijven gaat snel, zeker als je het vaak doet. Je kunt een pagina volschrijven in twintig minuten. Dat is dan toch hoeveel tijd een copywriter er mee kwijt is?

Was het maar zo simpel.

Zoals hierboven al beschreven: het proces van copywriting kost tijd omdat het veel stappen heeft. Je moet heel duidelijk weten wat er gevraagd wordt. Je moet weten wat het doel van de tekst is. Je moet je verplaatsen in de opdrachtgever en de klant. Dan schrijf je tekst die de twee verbindt, een goede opbouw heeft en aanzet tot actie. Vervolgens moet je redigeren totdat de tekst precies goed is en alles klopt. Elke stap kost tijd, zeker als je het goed doet.

Een tekst van 300-500 woorden kan op die manier al snel twee tot drie uur werk zijn.

We snappen dat dat voor veel bedrijven te veel is. Hoe langer een copywriter bezig is, hoe meer geld het uiteindelijk kost. Wanneer wij een aanvraag krijgen voor het schrijven van een tekst, werken we daarom vaak met aangeleverde teksten van de klant. Op die manier hoeft de copywriter teksten niet vanuit het niets te schrijven, maar wordt het meer herschrijven. Nog steeds betekent dit dat de copywriter zich in moet leven in de klant en het bedrijf, maar het kost een stuk minder tijd. Op die manier kun je toch professionele teksten op je website hebben, zonder dat je de hoofdprijs betaalt.

Misverstand #3: Copywriters hebben niet veel nodig om een goede tekst te schrijven

Creativiteit is één van de magische eigenschappen die elke copywriter in zijn of haar takenpakket heeft zitten, toch? Dan moet een stukje tekst van 300 woorden toch geen probleem zijn, ook al weet de copywriter niet veel over het bedrijf?

Fout.

Het verschil tussen een schrijver en een copywriter, is dat een copywriter altijd schrijft met een (commercieel) doel. Content geschreven door een copywriter helpt je bedrijf. Het zorgt ervoor dat bezoekers van je website je gaan vertrouwen, lezen wat ze nodig hebben om een beslissing te nemen, en actie ondernemen. Dat is niet mogelijk wanneer een copywriter niet genoeg van je bedrijf en product weet.

Wanneer wij teksten schrijven voor onze klanten, duikt onze copywriter in het bedrijf. Dit doen we aan de hand van een briefing. Een gedetailleerde lijst met vragen, waarbij de antwoorden vervolgens in een interview worden doorgenomen. Wat zijn de ‘Unique Selling Points’ van je bedrijf? Wat zijn de pijnpunten van je klant? Welke oplossing bied je, en waarom is die beter of anders dan die van concurrenten?

Wanneer een copywriter de antwoorden op deze vragen niet weet, is de kans groot dat de teksten niet aansluiten op de behoeften van de klant. In dat geval mist de tekst volledig het doel. Het gaat dus niet om creativiteit en mooie woorden (hoe leuk en goed dat er ook uitziet), het gaat er om dat de bezoeker van je website zich aangesproken voelt, en alle informatie vindt die nodig is om tot een actie te komen. Dat is alleen mogelijk met veel informatie over het bedrijf, de producten én de klant.

Misverstand #4: Copywriters leveren in één keer een perfecte tekst af

Wanneer je een tekst aangeleverd krijgt van een professionele copywriter, mag je verwachten dat deze volledig foutloos is en klaar voor publicatie, toch?

Ja en nee. Natuurlijk mag je verwachten dat de tekst klopt en grammaticaal foutloos is. Maar het is niet zo dat er geen fouten kunnen zitten in de tekst. Een copywriter doet zijn of haar uiterste best om zo veel mogelijk over je bedrijf te weten te komen. Maar uiteindelijk blijf jij de expert als het aankomt op de informatie over je bedrijf, producten en klanten. Een goede tekst is veel meer dan feitelijkheden.

Een copywriter houdt rekening met tone of voice, opbouw van de tekst en het aanzetten tot actie. Een copywriter zorgt er voor dat een tekst goed te scannen is (want dat is hoe veel mensen een tekst in eerste instantie lezen), en dat zoekmachines de tekst goed kunnen indexeren.

Daarom kan het zijn dat er soms een jaartal niet klopt, of specificaties van een dienst of product niet helemaal juist zijn. Dat is waar jouw kennis belangrijk is.

Een goede tekst is eigenlijk altijd een samenwerking tussen copywriter en opdrachtgever.

Misverstand #5: Korte teksten kosten minder tijd dan lange teksten.

Dit is een belangrijk misverstand om te bespreken, omdat het logisch voelt dat minder woorden minder tijd kosten om te schrijven.

Het is eigenlijk het tegenovergestelde.

Je moet in minder woorden nog steeds dezelfde essentie, en hetzelfde doel, van een tekst overbrengen. Je hebt minder ruimte, en dus zijn de woorden die je kiest extra belangrijk. Korte teksten vergen vaak een nog beter begrip van het bedrijf. Daarbij komt er bij korte teksten meer editing kijken.

Bonus: Copywriting is hetzelfde als SEO optimaliseren

Nog eentje dan, omdat we deze vraag toch ook wel vaak krijgen: willen jullie deze teksten even SEO optimaliseren?

Er was een tijd dat je bepaalde trucjes kon toepassen om er voor te zorgen dat je website hoger kwam te staan op de resultatenpagina van zoekmachines. Heel vaak het populaire zoekwoord verwerken in je tekst bijvoorbeeld. Of gewoon hele lange teksten schrijven, ongeacht of deze relevant zijn of niet. In 2018 is SEO geen trucje meer. De crawling robots van Google worden zo geavanceerd dat het vrijwel onmogelijk is om ze voor de gek te houden. Sterker nog, je pagina komt lager in de rankings te staan als ‘straf’, wanneer je ze toe blijft passen.

Wat je dan moet doen?

Kwalitatief hoogstaande teksten schrijven, met nuttige en relevante informatie voor de juiste bezoeker. Dat is waar Google en andere zoekmachines naar op zoek zijn. De manieren waarop zoekmachines zoals Google meten of je teksten van hoge kwaliteit zijn, zijn nu zo geavanceerd dat er geen weg meer omheen is. Goed geschreven teksten zijn een tijdloze investering in je bedrijf.

Conclusie

Om een copywriter de kans te geven zoveel mogelijk uit de teksten voor je website te halen, is het goed om je er bewust van te zijn dat copywriting niet makkelijk is, veel tijd kost, en je veel achtergrondinformatie zal moeten leveren.

Wil je advies op maat over teksten voor je website? Neem dan contact op met onze copywriters.