Ons werk

Hoe toegankelijk zijn de websites van Nederlandse ziekenhuizen?

Onderzoek- Hoe toegankelijk zijn de websites van zorgverzekeraars?
15 nov 2018
Digitale toegankelijkheid Leestijd: 5 min.

Bij Stuurlui zijn we gespecialiseerd in WordPress webdevelopment en werken we veel voor zorginstellingen. In het kader van de Week van de Toegankelijkheid heeft Stuurlui een uitgebreid onderzoek gedaan naar de digitale toegankelijkheid van gemeenten in Nederland. Nu is het tijd voor deel twee: Hoe is het gesteld met de digitale toegankelijkheid van Nederlandse ziekenhuizen? De homepagina van alle 90 ziekenhuizen in Nederland is getoetst op Digitale Toegankelijkheid.

Opbouw van het onderzoek

Spring snel naar één van onderstaande onderwerpen.

Wil je meer informatie over het bouwen van toegankelijke websites? Bezoek dan deze pagina.

Doel van het onderzoek

Het doel van dit onderzoek is het bevorderen van de algehele toegankelijkheid van Nederlandse websites. Het is geen doel om de genoemde ziekenhuizen in diskrediet te brengen. Veel liever gaan wij het gesprek aan en adviseren wij over welke stappen de ziekenhuizen kunnen zetten om beter te voldoen aan de toegankelijkheidseisen. Het volledige onderzoeksrapport is dan ook op te vragen door een mailtje te sturen naar sjoerd@stuurlui.nl. Dit omvat een foutrapport, concrete verbeterpunten en een handleiding hoe de meest voorkomende verbeterpunten geïmplementeerd kunnen worden.

Wetgeving omtrent Digitale Toegankelijkheid

Digitale toegankelijkheid betekent het Web toegankelijk maken voor iedereen, inclusief ouderen en mensen met een functiebeperking. Per 1 juli 2018 is het voor (semi-)overheid zelfs verplicht om aan de volgende eisen te voldoen (bron):

  1. De toegankelijkheidseisen toe te passen
    Het is verplicht om te voldoen aan de eisen uit hoofdstuk 9 van EN 301 549. Dit staat gelijk aan WCAG 2.0, niveau A en AA.
  2. Een toegankelijkheidsverklaring te publiceren
    (Semi-)overheidsorganisaties zijn verplicht om een toegankelijkheidsverklaring op de website te plaatsen. In de verklaring staat welke maatregelen de organisatie neemt om de website toegankelijk te maken en te houden.

Zie hieronder een afbeelding waarin je ziet hoeveel mensen je website niet goed kunnen begrijpen indien deze niet toegankelijk is.

Digitale toegankelijkheid is een must

Circa 35% van de bevolking kan jouw website dus niet goed begrijpen indien deze niet toegankelijk is.

Resultaten onderzoek Digitale Toegankelijkheid van Nederlandse ziekenhuizen

Het onderzoek is gebaseerd op een test van de homepagina op 22 oktober 2018 van alle 90 Nederlandse ziekenhuizen.

Uit ons onderzoek blijkt dat er slechts een handjevol ziekenhuizen goed op weg zijn richting een volledig toegankelijke website, dit zijn de volgende ziekenhuizen:

Dit betekent dat er bij 95% van de ziekenhuizen nog veel verbeterpunten zijn.

Wat zijn de meest voorkomende verbeterpunten?

Een van de basisprincipes bij de bouw van een website is, om ervoor te zorgen dat de website W3C valide opgebouwd is. Gemiddeld genomen zaten er 20 fouten op de homepagina waarbij er slechts een 20-tal websites beneden de 5 fouten zit.

Content

Één van de meest voorkomende gebreken is het missen van een alternatieve tekst bij een afbeelding. Een gebrek dat makkelijk op te lossen is, dit heeft vaak te maken met het content beheer van de website. Daarnaast zitten er in de websites vaak ook links zonder tekst die door mensen met een screenreader niet voorgelezen kunnen worden. Ook zien we veel formuliervelden die geen labels hebben, voor mensen met een screenreader vormt dit een probleem.

Readspeakers en tekstvergroters

Binnen de websites van de ziekenhuizen zijn er 17 websites met een readspeaker en 20 websites met een tekstvergrotingstool. Helaas ontbreekt de juiste structuur binnen deze websites om deze functionaliteiten goed tot hun recht te laten komen. Daarnaast is het een illusie dat door het toevoegen van een tekstvergroter, je de website toegankelijker maakt. De bezoekers met een visuele beperking hebben hier vaak zelf al een tool voor op hun computer geïnstalleerd waarmee ze de tekst van een website kunnen vergroten.

Kleurencontrast

Ten slotte hebben we nog het kleurencontrast. Het grootste gedeelte van de websites heeft elementen zoals buttons, menu’s, tekstblokken en links met te weinig contrast. Wanneer iemand slechtziend is en er grijze tekst op een witte achtergrond gezet wordt, is deze slecht leesbaar. Zorg ervoor dat je website (leestekst moet een verhouding van 1:4,5 hebben) voldoende contrast heeft. Er zijn helaas een aantal kleuren die per definitie slecht contrast kunnen vormen.

Onderzoeksmethode

Het onderzoek is uitgevoerd op 22 oktober 2018. Het onderzoek betreft alleen de homepagina van de ziekenhuis websites, het is dus een steekproef. Opgenomen zijn alleen ziekenhuizen voor algemene gezondheidszorg met een klinische afdeling, dus geen psychiatrische ziekenhuizen, dagziekenhuizen of vestigingen met alleen (buiten)poliklinieken.

Het onderzoek is zowel kwantitatief als kwalitatief. De kwantitatieve test van de 90 homepagina’s hebben we d.m.v. deze W3C tool en deze toegankelijkheidstool uitgevoerd. Deze kwantitatieve resultaten zijn vervolgens getoetst en geïnterpreteerd door onze lead developer & toegankelijkheidsexpert Huub Krauth. Dit is het kwalitatieve gedeelte van het onderzoek.

Conclusie

In Nederland valt er nog veel winst te behalen op het gebied van Digitale Toegankelijkheid. De gedachten van digitale toegankelijkheid moet gaan leven bij marketeers, developers en designers. Bij Stuurlui zijn we hier dagelijks mee bezig. Zo hebben we recentelijk op WordCamp Utrecht een workshop verzorgen omtrent Digitale Toegankelijkheid. Mocht je vragen hebben over WordPress & Digitale Toegankelijkheid, dan kan je altijd contact met ons opnemen. Wil je meer informatie over het bouwen van toegankelijke websites? Bezoek dan deze pagina.

Het volledige onderzoeksrapport is op te vragen door een mailtje te sturen naar sjoerd@stuurlui.nl. Dit omvat een foutrapport, concrete verbeterpunten en een handleiding hoe de meest voorkomende verbeterpunten geïmplementeerd kunnen worden.

Een fullservice WordPress bureau in Utrecht
Een fullservice WordPress bureau in Utrecht

Ahoy…

Wij zijn Stuurlui. Een fullservice WordPress bureau in Utrecht. Wij ontwerpen, bouwen en onderhouden maatwerk WordPress websites. Stuurlui bestaat uit een ervaren team van 39 bemanningsleden. We zijn klein genoeg om snel te schakelen en groot genoeg om specialisten op ieder gebied in huis te hebben.

Ons werk