Ons werk

Stuurlui helpt studenten op weg in de digitale wereld

Stuurlui geeft gastlessen REA College
17 okt 2019
Development Leestijd: 2 min.

Wij snappen als geen ander dat je verslingerd kan zijn aan websites. Zelf raken we ook niet uitgepraat als het over WordPress gaat. Met veel plezier verzorgen we daarom sinds kort gastlessen bij REA College in Utrecht voor jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt. Hier worden de jongeren klaargestoomd voor een baan als: Front End Developer, Back End Developer of Designer. Beperkingen? Ja, maar wel met digitaal talent!

Otto REA College

Otto Jager, initiatiefnemer en praktijkopleider Eye4Web

Eye4Web, verbonden aan REA College Utrecht, is een leerwerkbedrijf. De jongeren die hier werken, pasten niet in een gewone beroepsopleiding.

Otto Jager is initiatiefnemer en praktijkopleider bij Eye4Web en vertelt hoe de studenten werken aan websites en applicaties, maar ook aan hun eigen toekomst: “Jongeren met autisme, psychische kwetsbaarheid of een handicap krijgen bij ons de kans om toch een vak te leren. Een veilige omgeving waar iedereen op zijn eigen tempo aan de slag kan. De opleidingen die jongeren bij Eye4Web volgen zijn een soort BBL-opleiding: de nadruk ligt op de praktijk. Met als eindbestemming een baan.”

Door het geven van gastlessen willen we bijdragen aan de maatschappelijke missie.

Volgens Hans Oorschot, founding partner bij Stuurlui, past deze samenwerking goed bij de WordPress gedachte ‘kennisdeling voor een betere community’. “Door het geven van gastlessen willen we bijdragen aan de maatschappelijke missie: een toekomstige generatie voorbereiden op een duurzame inzetbaarheid in de beroepspraktijk. Wij hebben de expertise in huis om deze jongeren de kennis op te laten doen. Onze ervaring en passie voor het vak delen we maar al te graag.”

De gastlessen zijn een mooie eerste kennismaking met het werkveld.

“De gastlessen zijn een goede manier om theorie en praktijk aan elkaar te verbinden”, benoemt Otto. “We willen de studenten klaarstomen voor hun stageperiode en vervolgens een baan. Dit is een mooie eerste kennismaking met het werkveld. De studenten zijn positief en kijken echt uit naar de lessen.”

Maar hoe gaat dat in zijn werk? Hans vertelt: “We hebben een lesprogramma samengesteld waarbij we de jongeren op een laagdrempelige en praktische manier kennis laten maken met WordPress development. Een les duurt twee uur. We starten de les met een terugblik op de opdracht van vorige week, daarna leggen we de nieuwe opdracht uit. Dat is meestal een project dat wij recent hebben gerealiseerd. In dat project verwijderen we een aantal onderdelen zoals styling, templates en functionaliteiten. De leerlingen krijgen een week om de ontbrekende onderdelen te bouwen. Elke week verzorgen twee andere Stuurlui developers de les. Op deze manier werken we ook aan de persoonlijke ontwikkeling van onze teams.”

Marc en Brian zijn sinds februari 2019 aan de slag bij Eye4Web. Twee unieke studenten die graag een boekje opendoen over hun inspiratie, toekomstdromen en hun ervaringen met de gastlessen van Stuurlui.

Het voelt echt als een nieuwe kans. Over tien jaar wil ik een hele goede webdeveloper zijn.

Marc REA College

Marc, student REA College

Marc is 24 jaar en volgt met onverminderd enthousiasme de lessen. Vanwege zijn angststoornis zat hij lange tijd niet goed in zijn vel. “Dankzij de gemeente en via de REA talentenexpeditie zit ik nu hier. Ik ben ook in therapie geweest, dat heeft enorm geholpen. Het voelt echt als een nieuwe kans.” Dat hij 100% gemotiveerd is, blijkt wel uit zijn ambities. “Ik wil over tien jaar een hele goede webdeveloper zijn en zelf programmeren. Of bij een bedrijf in dienst of zelf als ondernemer.” De gastlessen van Stuurlui zijn leerzaam maar ook gezellig vertelt Marc. “Iedere week leren we een specifiek onderdeel, nu zijn we bezig met het interactief maken van pagina’s met JavaScript. Ik word steeds handiger en dat voelt goed.”

Ik hoop dat ik op een later moment stage kan lopen bij Stuurlui, dat zou vet zijn.

Brian REA College

Brian, student REA College

Computers en techniek hebben Brian altijd geboeid. Toen hij tien jaar was wist hij het zeker “Ik wil developer worden”. Nu, ruim tien jaar later, heeft hij een VMBO basis diploma op zak en wordt hij, na een paar tussenstops, opgeleid binnen het ICT vak. Een kleine klas, veel persoonlijke aandacht en op een tempo dat bij hem past. In de ochtend heeft Brian even nodig om op te starten maar daarna gaat hij als een speer. “Ik heb wel eens in een dag een website gebouwd.” Op de vraag of de gastlessen in de smaak vallen is Brian uitgesproken. “Iedere week leer ik weer bij. Het is goed te begrijpen en het zijn leuke jongens. Ik hoop dat ik op een later moment stage kan lopen bij Stuurlui, dat zou vet zijn.”

Sjoerd Kuipers CCO

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Bezoek ons

Campus werkspoor
Nijverheidsweg 16A
3534 AM, Utrecht

Stel een vraag

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.