Ons werk

Wat is WordPress?

Wp
2 apr 2020
WordPress Leestijd: 5 min.

Inmiddels draait bijna 36% van het internet op WordPress (bron). Maar wat is WordPress eigenlijk? Hoe is WordPress ontstaan en hoe heeft het zo snel kunnen groeien? Wat kun je allemaal met WordPress? En welke websites draaien er op WordPress? Al deze vragen beantwoorden we hieronder voor je.

Hoe is WordPress ontstaan?

Op 27 mei 2003 is WordPress gelanceerd door Matt Mullenweg en Mike Little. WordPress is begonnen als open source software met als doel om zonder programmeerkennis gemakkelijk zelf een website op te kunnen zetten. Inmiddels is er een grote community actief die dagelijks bijdraagt aan de doorontwikkeling van WordPress. Oorspronkelijk ontwikkeld als blog software maar op dit moment is WordPress het meest gebruikte CMS in de markt.

Hoe werkt de techniek achter WordPress?

WordPress maakt gebruik van de programmeertaal PHP. Alle content wordt opgeslagen in een MySQL-database. Per installatie is één site te beheren. Voor een meervoudige installatie is WordPress Multisite beschikbaar. WordPress is een gebruiksvriendelijk contentmanagementsysteem (CMS) waardoor de gebruiker op een relatief eenvoudige wijze de content kan wijzigen zonder dat hier enige technische kennis voor vereist is.

Hoe heeft WordPress zich de afgelopen jaren ontwikkeld?

Het gebruik is enorm gestegen de afgelopen 10 jaar. Op 1 januari 2011 bestond 13,1% van het internet uit WordPress, op 1 januari 2020 was dit 35,4%. Zoals je in onderstaande tabel kunt zien was het marktaandeel van WordPress op 1 januari 2020 62,1%.

Marktaandeel WordPress afgelopen 10 jaar

Bron: W3CTechs

Waarom het martkaandeel zo snel kon stijgen, is wat ons betreft te danken aan de vele voordelen die het CMS heeft. We sommen er een aantal voor je op.

Wat zijn de voordelen van WordPress?

Content is makkelijk te wijzigen

WordPress is zo ingericht dat content makkelijk te wijzigen is voor iedereen. Het is gemakkelijk om te leren hoe je de website zelf beheert. Hierdoor ben je voor wijzigingen niet meer afhankelijk van de webbouwer. Betalen voor contentwijzigingen, wachten op aanpassingen en het ontbreken van een transparante urenindicatie, dat is allemaal echt niet meer van deze tijd. Je wilt meebewegen met de markt, inspelen op trends en snel reageren op jouw klanten. WordPress kan je hierin faciliteren.

Non-stop in ontwikkeling

Nieuwe vragen en nieuwe wensen voor jouw website zijn onvermijdelijk. De markt is in beweging en jij wilt mee. WordPress is continu in ontwikkeling doordat duizenden developers wereldwijd nieuwe dingen toevoegen, nieuwe plugins maken en er alles aan doen om voorop te lopen. Voorop lopen in het vertalen van nieuwe wensen van de consument naar goedwerkende software.

Deze voortdurende (en kostenloze) ontwikkelingen stellen jou in staat de organisatie rondom je website flexibel in te richten. Zo kan het proces van schetsen, naar bouwen, naar testen, naar livegang een stuk sneller. En dan begint het eigenlijk pas.

Want dan ga je monitoren, kijken hoe je doelgroep reageert en jouw website doorontwikkelen. Zo loop je nooit meer het risico dat je een lang ontwikkeltraject hebt wat bij afronding eigenlijk toch net niet meer aansluit op je huidige wensen. Hiermee bespaar je ontwikkeltijd, kosten en blijf je jouw concurrent voor.

Onafhankelijkheid

Open Source oplossingen zijn van iedereen, waardoor je dus niet vastzit aan één partij. Dit maakt het gemakkelijker om over te stappen als je niet meer tevreden bent over de huidige aanbieder.

Niks zo belangrijk als een goede relatie met je webbouwer. Je moet snel kunnen schakelen en je verwacht een zekere flexibiliteit. Er zijn ontelbaar veel developers beschikbaar. Natuurlijk hebben ze niet allemaal de capaciteit om grote bedrijven te helpen, maar ook hier zijn er voldoende van. Je hebt dus veel minder snel de lock-in die je met oude webbouwers en volledig custom CMS-en had.

Externe systemen

De WordPress API heeft uitstekende mogelijkheden om te koppelen aan externe systemen. Of het nu een CRM, ATS, e-mail marketing tool of ander systeem betreft. Bekijk hier koppelingen die wij eerder gebouwd hebben.

Snel, flexibel en voordelig

Bij WordPress is het heel makkelijk om je website uit te breiden met pagina’s en/of functionaliteiten. De website wordt namelijk modulair opgebouwd, waardoor het altijd mogelijk is om uit te breiden. Vanwege het open source karakter, betaal je ook geen licentiekosten. Dat is een groot voordeel als je het vergelijkt met andere aanbieders in de markt.

Waar kun je WordPress allemaal voor gebruiken?

WordPress is begonnen als blog software maar kent inmiddels veel meer technische mogelijkheden. Je kan er o.a. ‘werken bij’ websites, corporate websites, mijn omgevingen, intranetten en databanken mee bouwen. Hieronder zullen we een aantal toepassingen toelichten door middel van voorbeelden.

Corporate website – Kwekkeboom

Voor Kwekkeboom Oven & Airfryer hebben we de corporate website ontwikkeld. De website is een spin in het web van verschillende online marketing activiteiten. Op basis van verschillende inzichten hebben we functionaliteiten ontwikkeld zoals o.a. assortiment, ingrediënten, bereidingswijze en verkooppunten. Daarnaast lag bij dit project de focus op het meetbaar maken van alle activiteiten, de ambacht van het merk benadrukken en content maken waarbij je je vingers af gaat likken. De 360 graden draaiende bitterbal is hier een goed voorbeeld van.

Kwekkeboom showcase design 2

Lees hier meer over dit project

Mijn omgeving – Global Outpost Services

Deze website is ontwikkeld voor medewerkers van Shell en voorzien van alle tools die noodzakelijk zijn voor internationale gezinnen om te helpen aarden en een vliegende start te maken in hun nieuwe woon- en werkomgeving. Deze internationale mijn omgeving omvat meer dan 40 subsites, een custom helpdesk en is volledig GDPR proof.

Screenshot Global Outpost Services WordPress 2

Lees hier meer over dit project

Online keuzehulp – Stichting Rutgers

De website anticonceptievoorjou.nl is de anticonceptie website voor alle vrouwen in Nederland. De website is een online keuzehulp die vrouwen helpt om een keuze te maken welke anticonceptie methode het beste bij ze past. De uitdagingen in dit project was de brede doelgroep en de vele keuzemogelijkheden. Onder andere dankzij de uitkomsten uit het gebruikersonderzoek mee te nemen zijn we tot een gebruiksvriendelijke keuzehulp gekomen met een aantal maatwerk illustraties.

Screenshot 2 van anticonceptievoorjou.nl, website voor Rutgers, gebouwd Stuurlui fullservice WordPress bureau

Lees hier meer over dit project

Vacature of ‘werken bij’ website – Top of Minds

Top of Minds is het Executive Search bureau voor vacatures tussen de 60.000 en 300.000 euro. Gebruiksvriendelijkheid, snelheid en flexibiliteit hebben ervoor gezorgd dat we Top of Minds hebben kunnen faciliteren bij hun groei van de afgelopen jaren. Inmiddels is https://topofminds.com/ hét vacatureplatform voor vacatures in hun niche.

Visual website Top of Minds

Lees hier meer over dit project

Maken er nog andere grote bedrijven gebruik van WordPress?

Zeker! WordPress wordt door veel grote bedrijven gebruikt. Hieronder vind je een opsomming van internationale en nationale bedrijven die kozen voor WordPress.

Internationale WordPress websites

Nederlandse WordPress websites

Conclusie

WordPress heeft vanaf de oprichting in 2003 een enorme groei doorgemaakt. Door de vele voordelen die het platform biedt is het met recht het meest gebruiksvriendelijke CMS in de markt geworden. Vanwege de wereldwijde community die de software draagt, is het inmiddels ook mogelijk om technisch complexe projecten met WordPress te bouwen. Dit maakt dat inmiddels ook veel grote bedrijven gebruik maken van de software die jaren terug als simpele blog begon.