Ons werk

Een webbureau kiezen? Stel ze deze 10 vragen!

Een webbureau kiezen doe je met deze 10 vragen
2 mrt 2017
Development Leestijd: 10 min.

Een webbureau kiezen is geen makkelijke taak. Ze beloven een mooi design, maar hoe weet je of ze de juiste vaardigheden in huis hebben voor het bouwen? Gaat de website ook conversies opleveren? Kunnen ze er ook voor zorgen dat je website goed zal ranken in Google?

In deze blog leg ik de belangrijkste vragen uit die je zou moeten stellen aan een webbureau alvorens ze een website voor je gaan bouwen.

1. Heeft het webbureau ervaring?

Het eerste wat je van een webbureau wilt weten is hoeveel ervaring ze hebben. Bekijk goed het portfolio en de cases die op hun website staan. Het belangrijkste is dat een webbureau goede techniek in huis heeft en dat ze weten wat er nodig is om een goede website te bouwen. Het is altijd mooi meegenomen als een webbureau al eerder een soortgelijk project heeft opgepakt, maar laat dit niet een grote afweging zijn. Een webbureau hoort goed te zijn in websites bouwen – ze hoeven niet persé de ins en outs van jouw branche te weten.

Heeft het webbureau ervaring met:

 • Het CMS waarin de website wordt gebouwd?
 • Trajecten in multidisciplinaire teams?
 • Politieke en bureaucratische organisaties?
 • Grote nationale klanten?

2. Werken er marketeers / designers / tekstschrijvers / conversie psychologen bij het webbureau?

Een webbureau kan een mooie site ontwerpen, maar wanneer ze geen designers of marketeers hebben, kan de website alsnog niet goed lopen. Een samenwerking tussen designers en marketeers zorgt er namelijk voor dat de website ingericht wordt om goed te presteren in de zoekmachines. Een conversie psycholoog kan er weer voor zorgen dat de website optimaal ingericht is om tot conversies te leiden. En tekstschrijvers zorgen ervoor dat je ijzersterke webteksten op je website hebt – zeker niet onbelangrijk! Het is dan ook goed om te weten welke medewerkers er met de website aan de slag zullen gaan. Hebben ze de kennis in huis waar jouw nieuwe website behoefte aan heeft?

Goed ook is om te weten of er freelancers aan het project mee zullen werken. Werken ze al lang met deze freelancers samen en hebben ze hier goede ervaringen mee?

 • Biedt het webbureau design, development en marketing services (die van deze tijd zijn)?
 • Hoeveel mensen zullen aan de nieuwe website werken?
 • Zijn het medewerkers of freelancers die aan je website zullen werken?

3. Welk CMS gebruikt het webbureau?

Voordat je met een webbureau in zee gaat, doe je er goed aan om na te gaan met welk Content Management Systeem (CMS) ze de website gaan bouwen en welke mogelijkheden dit CMS biedt voor jouw bedrijf.

 • Is het gemakkelijk om met dit CMS te werken?
 • Kunnen meerdere partijen in het CMS bouwen?
 • Bouwt het bureau op een dusdanige manier dat er in de toekomst ook door een andere partij aan gewerkt kan worden?
 • Krijg je een training om met het CMS aan de slag te gaan?
 • Worden updates van het CMS door het webbureau geüpdatet?

4. Heeft het webbureau verstand van conversies?

Een webbureau hoort haar designs te richten op conversies. Een website kan nog zo mooi zijn, maar zonder goede call-to-actions en contactmogelijkheden behaal je alsnog niet je doelen. Tevens betekent het niet dat wanneer iets er mooi uitziet, het ook werkt. Een goed webbureau hoort te weten welke layout, navigatie en call-to-actions converteren. Zelf werken we bijvoorbeeld samen met een conversie psycholoog.

 • Wat gaat het webbureau eraan doen om de website te laten converteren?

5. Wat is de werkwijze van het webbureau?

Voordat je met een webbureau in zee gaat, is het verstandig om een beeld te krijgen van hoe de samenwerking gaat verlopen. Een goed webbureau komt proactief met updates over het project en staat open voor feedback en vragen.

Legt het webbureau een offerte persoonlijk uit?
Zijn meetings gemakkelijk in te plannen?
Staan ze voor persoonlijk contact?
Stemmen ze hun werkwijze en aanbod af op jouw specifieke wensen?
Stuurt het webbureau proactief updates?

6. Welke technische diensten biedt het webbureau aan?

Het is verstandig om te weten welke technische diensten een webbureau aanbiedt. Snelle hosting biedt veel voordelen (lees hier een blog over de voordelen van snelle hosting). Voor een webshop is het bijvoorbeeld handig als een webbureau ervaring heeft met e-commerce tracking (zien welk pad een bezoeker beloopt voordat hij een aankoopt doet).

Tip: Als je bij ons een technisch onderhoudspakket afneemt, nemen wij al het onderhoud van je website uit handen. We zorgen er dan voor dat de juiste plugins en thema’s werken, dat er back-ups zijn en dat je website beveiligd is en dat alles up-to-date blijft. Bovendien kunnen we je helpen met al je WordPress vragen. Lees hier meer over ons onderhoud.

Biedt het webbureau:

7. Denkt het webbureau met je mee?

Het is goed wanneer je zelf al een idee hebt wat je met een nieuwe website wilt bereiken, echter hoort een webbureau ook haar expertise te gebruiken om de website te optimaliseren. De ervaring die ze hebben zou ertoe moeten leiden dat ze mee kunnen denken met jouw ideeën en dat ze proactief hun eigen ideeën voorleggen. Merk je uit eerste gesprekken al dat de ideeën van hun kant achterwege blijven? Dan is dit geen goed voorteken voor de kwaliteit van je website. Een goed webbureau weet wat je website nodig heeft!

 • Hebben ze eigen vooruitstrevende ideeën over het project?
 • Denken ze over je wensen na?

8. Volgt het webbureau de trends?

Het laatste wat je wilt is dat je een website laat bouwen die circa 2012 mooi was geweest, maar anno 2017 al gedateerd is. Overhoor een webbureau dan ook naar de hedendaagse trends in webdesign.

 • Is het design actueel en geschikt voor de toekomst?
 • Volgen ze trainingen om hun kennis te verbreden?
 • Deelt een webbureau haar kennis door middel van een blog?
 • Zijn ze actief op social media?

9. Wat zijn de kosten van het project?

Er zijn verschillende soorten manieren om een website te bouwen. Zo kun je een website laten ontwikkelen zonder wireframe/design-fase (maar meteen gaan bouwen) en met shared hosting óf je kunt je website laten optimaliseren voor SEO, premium hosting nemen en brainstormsessies plannen om te sparren over het beste design voor de beste gebruikerservaring samen met de developers.

Bedenk hoeveel je bereid bent te betalen en hoe lang je schat dat de website mee zal gaan.

 • Hoeveel tijd denkt het webbureau te werken aan de website?
 • Wat zijn de terugkerende kosten van onderhoud aan de website?
 • Wat zijn de kosten van hosting?

10. Heeft het webbureau goede recensies?

Heeft het webbureau goede recensies, oftewel: staan ze goed aangeschreven? Net zoals je reviews leest wanneer je een nieuwe TV wilt kopen, is het ook verstandig om te weten of het webbureau waarmee je in zee gaat positieve reviews heeft. Ken je toevallig een bedrijf dat al eerder met dit webbureau samen heeft gewerkt? Stel ze vooral veel vragen over de samenwerking.

 • Heeft het webbureau goede Google/Facebook reviews?
 • Staan er uitgebreide reviews/cases op de website van het webbureau?

Als je deze vragen hebt gesteld, zul je een goed idee hebben welk webbureau het beste past bij jouw bedrijf en hoe de samenwerking zal verlopen. Wij kunnen je ook zeker helpen aan een nieuwe website! Onze expertise ligt in het bouwen van WordPress websites. Neem contact met ons op.