Ons werk

WordPress vs Drupal

wordpress vs drupal
2 jan 2019
WordPress Leestijd: 7 min.

Vanuit Stuurlui is het duidelijk welk Content Management Systeem (CMS) onze voorkeur heeft; dit is en blijft natuurlijk WordPress. Er zijn echter meer systemen waarmee websites gebouwd en beheerd kunnen worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Joomla of Drupal.

In dit artikel vergelijken we WordPress vs Drupal. Wat zijn de overeenkomsten? Maar vooral: wat zijn de verschillen? En wanneer zou je voor WordPress kiezen en wanneer voor Drupal? Je leest het hier.

Het begin van WordPress en Drupal

Om beide platformen goed te vergelijken, gaan we eerst terug naar het begin. De allereerste versie van WordPress is uitgebracht op 27 mei 2003 door de oprichters Matt Mullenweg en Mike Little. De insteek van het platform was om het bouwen en beheren van blogs mogelijk te maken.

Drupal werd drie jaar eerder al uitgebracht op 18 mei 2000 door oprichter Dries Buytaert. Daarmee is Drupal dus een ouder systeem dan WordPress. De insteek van Drupal was voornamelijk om een forum-omgeving mogelijk te maken waarin meerdere mensen actief kunnen zijn.

Ondanks het feit dat Drupal ouder is, heeft WordPress vandaag de dag veruit het grootste marktaandeel. Van alle websites die gebruik maken van een Content Management Systeem (CMS) gebruikt ongeveer 60% WordPress. Drupal heeft ongeveer 2% marktaandeel.

Voor wie/wat

WordPress is van begin af aan een goed platform geweest om een blog mee te bouwen en beheren. Daarnaast is voor het bouwen van allerlei soorten bedrijfswebsites WordPress ook een goede keuze. Bekijk ons werk voor een indruk van de mogelijkheden.

Naast ons eigen werk zijn er genoeg voorbeelden van grote namen die WordPress gebruiken. Bekijk bijvoorbeeld eens de websites van Het Witte Huis, Sony Mobile, D66 of Tele2.

Bij Drupal zien we vooral dat corporates met grote, complexe websites voor dit CMS kiezen. Het is dan ook niet voor niets dat de websites van Universiteit Utrecht, NASA, RTL nieuws en Harvard gebouwd zijn in Drupal.

Een vergelijking die online veel wordt gemaakt is die met Duplo en technisch Lego. Met beide kunnen mooie dingen gebouwd worden. De manier waarop dat gedaan wordt is alleen verschillend.

duplo vs technisch lego

Voordelen van beide CMS systemen

Er zijn een aantal belangrijke voordelen die voor zowel WordPress als Drupal gelden. Zo zijn beide systemen Open Source. Dat betekent dat de broncode van het systeem openbaar beschikbaar is. Dit zorgt er voor dat derden voor het systeem kunnen ontwikkelen. Denk daarbij aan de ontwikkeling van nieuwe thema’s plugins of modules.

Als gevolg hiervan hebben beide systemen ook een grote community op het internet. Het voordeel hiervan is dat antwoorden op veelvoorkomende vragen en problemen doorgaans allemaal online te vinden zijn. Ideaal als je zelfstandig aan de slag gaat met een website.

Voordelen WordPress

Het werken met WordPress biedt vele voordelen. We zetten er een aantal op een rij. Zo is het dagelijkse beheer van een WordPress website relatief eenvoudig. Na een korte training kan je in de meeste gevallen zelf teksten en afbeeldingen aanpassen.

Daarnaast is een WordPress website makkelijk uit te breiden door het toevoegen van plugins. Let hierbij wel goed op dat je enkel plugins van betrouwbare ontwikkelaars gebruikt. Zo werken wij bij Stuurlui alleen met vertrouwde plugins waar wij goede ervaringen mee hebben. Hiermee blijft je website altijd goed werken en is ook de beveiliging optimaal.

Een ander groot voordeel is dat de ontwikkelkosten voor WordPress over het algemeen lager zijn dan bij Drupal. Dit komt omdat er meer bestaande oplossingen zijn om bepaalde functionaliteiten op een website mogelijk te maken. Denk hierbij aan plugins, thema’s en bepaalde blokken zoals testimonials of een slider. Dit zijn als het ware de beschikbare bouwstenen.

Ten slotte zijn development kosten voor WordPress over het algemeen lager dan bij Drupal. Omdat het WordPress platform meer gebruikt wordt zijn er ook meer developers die zich hiermee bezig houden. Door dit grotere aanbod aan developers zijn de kosten lager dan bij het meer specialistische Drupal.

WordPress backend

Voordelen Drupal

Het gebruik van Drupal heeft ook zijn eigen voordelen. Over het algemeen kan Drupal gezien worden als een veelzijdig CMS waarbij een website volledig op maat gemaakt kan worden.

Ten eerste kunnen er custom content types en views worden aangemaakt. In de praktijk betekent dit dat je elk soort content op je website apart kunt groeperen en daar weer eigen views voor kunt aanmaken.

Stel dat je bijvoorbeeld blogs, reviews en cases hebt op je website. Voor alle drie kan je dan een apart content-type aanmaken zodat je elke soort content apart kunt bekijken. Daarnaast zou je een view aan kunnen maken waarbij je alleen je blogs ziet, of alleen je reviews en cases.

Een ander voordeel van Drupal is dat de gebruikersrollen en rechten volledig aan te passen zijn. Dit is erg handig als je met veel mensen in de website werkt die niet allemaal dezelfde rechten mogen hebben. Zo zou je bijvoorbeeld kunnen instellen dat bepaalde mensen alleen de blogs mogen zien en bewerken, en andere mensen alleen de reviews. Met WordPress is dit ook mogelijk, maar is dit meer custom werk.

Ten slotte ondersteunt Drupal standaard meertalige websites. Het is dus niet nodig hier extra plugins of andere zaken voor te installeren. Hierdoor ben je niet afhankelijk van externe ontwikkelaars of plugins om je meertalige website op te zetten en onderhouden.

Drupal backend

Nadelen

Natuurlijk zijn er ook nadelen te bedenken voor beide platformen. We zetten de meest gehoorde nadelen op een rij.

Een nadeel van WordPress is het enorme aanbod aan thema’s en plugins. Dit hebben we al genoemd als voordeel eerder in dit artikel, maar het kan ook nadelig uitpakken. Niet alle thema’s en plugins zijn namelijk even betrouwbaar. Het is niet voor niets dat we bij Stuurlui alleen werken met plugins van betrouwbare ontwikkelaars die we volledig vertrouwen.

Heb je een onbetrouwbare plugin of thema in je website zitten dan kan de veiligheid van je website in gevaar komen. Verouderde code die niet up-to-date wordt gehouden kan je website kwetsbaar maken voor hackers en andere vervelende zaken.

Een ander nadeel van WordPress is dat er standaard vijf gebruikersrollen zijn. Hierdoor is WordPress standaard minder geschikt voor websites waarin veel verschillende gebruikers met verschillende rechten werken. Voor de meeste websites zijn de standaard gebruikersrollen echter voldoende om de website mee te beheren. Mochten er meer rollen nodig zijn dan kan daar een oplossing voor gemaakt worden.

Een nadeel van Drupal is dat het systeem van nature technisch complexer is dan WordPress. Hierdoor is het lastiger om de website zelf uit te breiden. Enig technisch inzicht en ervaring is wel vereist om zelf nieuwe functionaliteiten aan je website te kunnen toevoegen. WordPress is in dat opzicht laagdrempeliger.

Aanvullend daarop is een nadeel van Drupal dat er meer modules (vergelijkbaar met plugins in WordPress) nodig zijn om bepaalde functionaliteiten te bouwen. Denk hierbij weer aan de vergelijking tussen Duplo en technisch Lego. Er zijn meer (kleinere) bouwstenen nodig om tot hetzelfde eindresultaat te komen.

Conclusie

Uiteindelijk is de keuze voor WordPress of Drupal per geval verschillend. Probeer vooral te bedenken wat het doel van je website is en wat allemaal mogelijk moet zijn. Voor de meeste websites is WordPress een goede keuze. Een website kan relatief snel gebouwd worden en het is mogelijk zelf de website te beheren na een korte training.

Ben je op zoek naar een oplossing voor een grote, complexe website met veel verschillende gebruikers? Dan kan Drupal het overwegen waard zijn.

Benieuwd of WordPress voor jouw website de beste keuze is? Neem gerust contact met ons op voor een advies op maat.

 

WordPress Drupal
Bestaat sinds 2003 2000
Voor wie/wat Blogs, bedrijfswebsites Corporates, Portals, Intranet
CMS Marktaandeel 60% 2,2%
Kosten Gemiddeld, afhankelijk van wensen Initieel hoog, op lange termijn mogelijk lager
Leercurve Normaal, na training goed zelf te beheren Stijl, specifieke technische kennis vereist
Aanpasbaar/Uitbreidbaar? 5000+ gratis thema’s, 53.000+ gratis plugins 2500 thema’s, 39.000+ modules (plugins)
Veiligheid Veilig, wel afhankelijk van veiligheid thema’s en plugins Veilig
Officiële Website (NL) https://nl.wordpress.org/ https://www.drupal.nl/
Sjoerd Kuipers CCO

Benieuwd naar wat wij voor je kunnen doen?

Bel of mail ons

Ahoy@stuurlui.nl
030 227 4000

Bezoek ons

Campus werkspoor
Nijverheidsweg 16A
3534 AM, Utrecht

Stel een vraag

Sjoerd Kuipers CCO

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen?

Bel of mail ons

Ahoy@stuurlui.nl
030 227 4000

Bezoek ons

Campus werkspoor
Nijverheidsweg 16A
3534 AM, Utrecht

Stel een vraag