Digitale toegankelijkheid

In Nederland zijn er ruim 6 miljoen mensen die behoefte hebben aan websites die digitaal toegankelijk zijn. Denk aan slechtzienden, kleurenblinden en laaggeletterden. Maar bijvoorbeeld ook mensen met een gebroken arm. Kortom, circa 35% van de bevolking kan jouw website niet begrijpen als deze niet digitaal toegankelijk is.

Bij Stuurlui zijn we gespecialiseerd in WordPress development en digitale toegankelijkheid. We delen graag onze kennis over digitale toegankelijkheid zodat iedereen op een gemakkelijke manier gebruik kan maken van websites. Maar hoe zorg je ervoor dat iedereen eenvoudig en snel toegang heeft tot jouw digitale informatie? We helpen je graag op weg. Veel leesplezier!

Ben je benieuwd of Stuurlui jou kan helpen?

Sjoerd Kuipers

Founding partner & online marketeer

Voordelen

De voordelen van een toegankelijke website op een rij:

  • Meer gemak voor de gebruiker
  • Beter vindbaar in zoekmachines
  • Bruikbaar voor een grotere doelgroep
  • Eenvoudiger te onderhouden
  • Werkt op verschillende apparaten en in diverse browsers
De voordelen van digitale toegankelijkheid
Wetgeving omtrent digitale toegankelijkheid

Wetgeving

Digitale toegankelijkheid betekent het web toegankelijk maken voor iedereen, inclusief ouderen en mensen met een functiebeperking. Per 1 juli 2018 is het voor (semi-)overheid zelfs verplicht om de volgende eisen te voldoen (bron). Zie hiernaast een afbeelding van hoeveel mensen je website niet kunnen begrijpen als jouw website niet toegankelijk is.

W3C richtlijnen

De W3C richtlijnen zijn in het leven geroepen door het World Wide Web Consortium. Deze  richtlijnen zijn een eerste stap naar digitale toegankelijkheid. Wat houden deze richtlijnen in? En hoe kan jouw website hieraan voldoen?

Lees hier meer over de W3C richtlijnen.

De W3C richtlijnen - het begin van digitale toegankelijkheid
wcag gids – 3

WCAG 2.1 richtlijnen

De WCAG 2.1 richtlijnen zijn de richtlijnen die wettelijk verplicht zijn. Een goede basis maar voor veel contentmanagers en webredacteuren behoorlijk complexe materie. Daarom hebben wij deze richtlijnen vertaald naar begrijpelijke taal. Het resultaat is een gids waarin alle A & AA criteria staan uitgelegd. De gids is extra handig omdat we ook illustraties, praktische tips en een begrippenlijst hebben toegevoegd.

Klik hier om naar de WCAG 2.1 gids te gaan!

Wij werken o.a. voor:

Een onderzoek naar de toengakelijkheid van zorgverzekeraars

Onderzoeken

Wij doen regelmatig onderzoek naar de digitale toegankelijkheid van verschillende branches. Dit doen we om de maatschappij bewust te maken van het belang van digitale toegankelijkheid. Zie hieronder een aantal van onze onderzoeken:

Hoe kan ik afbeeldingen toegankelijk maken voor iedereen?

Een foto zegt meer dan duizend woorden. Afbeeldingen zijn belangrijk voor jouw websitebezoekers. Ze geven duiding aan hetgeen je uit wilt leggen. Wij hebben 4 tips voor je om afbeeldingen toegankelijk te maken voor iedereen.

Ik wil deze 4 tips lezen.

Hoe maak ik afbeeldingen toegankelijk voor iedereen?
Hoe kan ik formulieren toegankelijk maken voor iedereen

Hoe kan ik formulieren toegankelijk maken voor iedereen?

Een formulier op je website is een gebruiksvriendelijke manier voor jouw klanten om gegevens achter te laten, om contact op te nemen, om een afspraak in te plannen, om meer informatie op te vragen, een bestelling te plaatsen of om af te rekenen. En juist daarom is het essentieel om ze voor iedereen toegankelijk te maken. Wij geven je 12 tips om jouw formulier toegankelijk te maken voor iedereen.

Klik hier om deze 12 tips te lezen.

Hoe kan ik tekst toegankelijk maken voor iedereen?

Teksten zijn misschien wel het belangrijkste instrument om informatie begrijpelijk te maken voor de gebruiker. Maar hoe maak je deze toegankelijk voor iedereen?

Klik hier om deze 9 tips te lezen.

Hoe kan ik tekst toegankelijk maken voor iedereen?
Team Stuurlui

Hoe kan Stuurlui je helpen?

Bij Stuurlui kunnen we jouw organisatie op diverse vlakken helpen. Bijvoorbeeld door:

  • Onderzoeken te doen;
  • Quickscan uit te voeren;
  • Trainingen te geven;
  • Een toegankelijke website te bouwen;
  • Jouw website eenmalig of doorlopend volgens de WCAG 2.1 te optimaliseren.

Interesse? Neem contact op via [email protected] of 085-0660970.

Ahoy

Wij zijn Stuurlui. Een fullservice WordPress bureau in Utrecht. Wij ontwerpen, bouwen en onderhouden maatwerk WordPress websites.

Bekijk hieronder onze diensten:

Het kantoor van Stuurlui