Expertise

Toegankelijke websites

Stuurlui bouwt WordPress websites die toegankelijk zijn voor een groot publiek. Dat komt doordat we bij de bouw standaard rekening houden met verschillende componenten die belangrijk zijn voor zo’n toegankelijke website.

Op deze pagina leggen we je precies uit wat we doen, waarom we dat doen, en wat deze maatregelen bijdragen aan de gebruiksvriendelijkheid van jouw WordPress website.

Toegankelijke website

Wat is een toegankelijke website?

Onder een toegankelijke website verstaan we websites die voor iedereen goed te gebruiken zijn, dus ook voor mensen die door een beperking aanpassingen nodig hebben om de website te gebruiken. Door bij de bouw van je website rekening te houden met deze doelgroepen, zorg je dat zij de website zonder problemen kunnen bezoeken.

Waarom zijn toegankelijke websites belangrijk?

Waarom zijn toegankelijke websites belangrijk?

Iedere bezoeker profiteert van een gebruiksvriendelijke website. Voor de gemiddelde bezoeker draait gebruiksvriendelijkheid om overzichtelijkheid, duidelijke structuren en een soepel draaiende site. 

Bij het begrip toegankelijke websites praten we echter over gebruiksvriendelijkheid voor doelgroepen die wat extra aanpassingen nodig hebben. Omdat ze bijvoorbeeld slechtziend of doof zijn, of een lichamelijke beperking hebben. Voor deze doelgroepen zijn extra maatregelen of hulpmiddelen nodig om websites goed te kunnen gebruiken.

Digitale toegankelijkheid groepen mensen

Doelgroepen die profiteren van een toegankelijke website

In Nederland zijn er zo’n zes miljoen mensen die een toegankelijke website nodig hebben. Een derde van de Nederlandse bevolking kan jouw website dus niet bezoeken of begrijpen, als deze niet toegankelijk is. Iedere doelgroep heeft zijn eigen aanpassingen nodig om de website toegankelijk te maken. 

Doelgroepen om rekening mee te houden zijn.

  • (kleuren)blinden
  • slechtzienden
  • lichamelijk gehandicapten
  • laaggeletterden
  • dyslectici
  • doven en slechthorenden.

We zijn trots op deze certificaten en awards

4.8
Website toegankelijk maken doormiddel van ondertiteling of audiodescriptie

Hoe maak ik mijn website toegankelijk?

De maatregelen die nodig zijn om een toegankelijke website te creëren, verschillen per doelgroep. Zo hebben blinden en slechtzienden behoefte aan een goede voorleesfunctie van teksten, terwijl iemand met een gehoorbeperking juist ondertiteling of audiodescriptie nodig heeft bij video’s of podcasts. Iemand met een lichamelijke beperking kan op zijn beurt wellicht geen muis gebruiken. Gelukkig zijn er richtlijnen die de benodigde maatregelen voor alle groepen samenvatten.

W3C richtlijnen

Een toegankelijke website begint met goede code. Het World Wide Web Consortium (W3C) is een internationale samenwerking van webprofessionals en gebruikers. Zij ontwikkelen standaarden en richtlijnen binnen de meest gebruikte programmeertalen op het web. Stuurlui bouwt alle websites conform deze W3C richtlijnen. Hierdoor werken websites op alle gangbare apparaten. Via deze link kan jij toetsen of jouw website voldoet aan deze richtlijnen.

WCAG richtlijnen

De extra maatregelen die nodig zijn om jouw website ook toegankelijk te maken voor mensen met een beperking, zijn samengevat in de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG). Deze richtlijn voor toegankelijke websites beschrijft bijvoorbeeld maatregelen om afbeeldingen, formulieren, video’s en tekst toegankelijk te maken voor iedereen. Omdat de officiële richtlijn soms wat technisch is, schreven wij de WCAG 2.2 gids in begrijpelijke taal, inclusief praktische voorbeelden.

Wat zijn de voordelen van een toegankelijke website?

Doelgroep vergroten

De doelgroep die je website begrijpt, wordt met 20-30% vergroot;

Hoger in Google

Google erkent toegankelijkheid, waardoor je hoger eindigt in Google en andere zoekmachines;

Maatschappelijk verantwoord

Een toegankelijke website is maatschappelijk verantwoord;

Duurzame code

De code is duurzaam en schoon geschreven, daarmee is het ook op lange termijn voordeliger;

Toekomstbestendig

Je voldoet aan (toekomstige) wetgeving voor toegankelijke websites

Gebruiksvriendelijk

Je website is gelijk gebruiksvriendelijker voor álle bezoekers;

Wij werken o.a. voor:

Digitale toegankelijkheid 2023

Onderzoeken naar toegankelijkheid

In Nederland valt er nog veel winst te behalen op het gebied van toegankelijke websites. De gedachten van digitale toegankelijkheid moet nog gaan leven bij marketeers, developers en designers. Bij Stuurlui zijn we dagelijks bezig met de toegankelijkheid van websites. We doen meerdere malen per jaar pro deo onderzoeken naar de toegankelijkheid van sites in verschillende sectoren. Deze worden veelvuldig door landelijke en regionale media opgepakt. Hieronder vind je een aantal voorbeelden:

Partnerschap met Technobility

Technobility is een gerenommeerde partij op het gebied van Digitale Toegankelijkheid. Technobility is één van de twee partijen in Nederland die vanuit Stichting Drempelvrij een volmacht heeft om het Waarmerk drempelvrij.nl toe te kennen. Zij trainen onze medewerkers om ze de fijne kneepjes op het gebied van toegankelijkheid bij te brengen. Wij schakelen Technobility in als partner op het gebied van content en het toekennen van het keurmerk.

Partnerschap met Readspeaker

Readspeaker biedt bedrijven en organisaties de mogelijkheid om op een laagdrempelige manier hun website te voorzien van een voorleeshulp. Ze gebruiken hiervoor speciale tekst-naar-spraaktechnologie. We doen dit om het bereik van de online content te vergroten en de toegankelijkheid te verbeteren voor websitebezoekers met een leesbeperking. Voor ons is Readspeaker een ideale partner die ervoor zorgt dat de content wordt voorgelezen.

“Een bureau dat proactief meedenkt, afspraken nakomt en pragmatisch werkt. Erg tevreden over onze samenwerking!”

Lianne Boot - Online Marketeer van HandicapNL
116 klanten beoordelen Stuurlui gemiddeld met een 4.8/5

Hoe kunnen we jou helpen?

Bij Stuurlui kunnen we jouw organisatie op diverse vlakken helpen bij toegankelijkheid van websites. Denk daarbij aan:

  • Trainingen;
  • Toegankelijke websites;
  • WCAG 2.2 optimalisaties.

Interesse?
Neem contact op via ahoy@stuurlui.nl
030 227 4000

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

ONS WERK

Toegankelijkheid cases

Nieuwe brandweer website(s)
Brandweer

Nieuwe brandweer website(s)

Read more about this project
Ontwikkeling content platform voor de Jaarbeurs
Jaarbeurs

Ontwikkeling content platform voor de Jaarbeurs

Read more about this project
Donatiewebsite voor een live event
Handicap.nl

Donatiewebsite voor een live event

Read more about this project
Nieuw merk vraagt om nieuwe toegankelijke website

Nieuw merk vraagt om nieuwe toegankelijke website

Read more about this project