Ons werk

Nieuwe websites Brandweer Nederland

Brandweer-in-actie
Corporate High traffic Overheid Toegankelijkheid

Begin 2021 heeft het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid (NIPV, hiervoor verantwoordelijk volgens de Wet veiligheidsregio’s, Wvr) een meervoudige onderhandse aanbesteding uitgeschreven voor het vernieuwen van de websites Brandweer.nl en Brandweernederland.nl.

Technische en organisatorische eisen van de brandweer

De aanbesteding bevatte naast een beschrijving van de scope uiteraard meerdere eisen waar zowel de leverancier als het eindresultaat aan moesten voldoen. We lichten er enkele uit:

Na het aantonen van de benodigde ervaring en het werken conform de gestelde eisen, werd de opdracht ons gegund. Dat betekende dat we aan de slag konden met de strategische fase en het realiseren van wireframes.

Uitgebreide strategische sessies

De publiekswebsite van de brandweer kent een grote gelaagdheid in informatie. Van noodzakelijke informatie voor spoedgevallen (“Bel 112”) en brandveiligheidsinformatie, tot informatie over beschikbaar materieel per regio, en een landelijke vacatureomgeving. Daarnaast hebben de ruim 970 kazernes in Nederland een eigen plek binnen de website.

De doelgroepen variëren van iedere inwoner in Nederland tot meer specifieke groepen zoals bedrijven/ondernemers, studenten, onderwijsinstellingen en sollicitanten. Voor de brandweerlieden, de branche en stakeholders is de corporate brandweer website ingericht. De publieks- en corporate website sluiten geheel op elkaar aan om de herkenbaarheid voor iedere doelgroep en bezoeker te borgen.

In verschillende uitgebreide strategische sessies hebben we samen met het projectteam van de brandweer alle content en functionaliteiten in kaart gebracht. Van daaruit zijn we maatwerkmodules en templates gaan uitwerken om de website mee op te bouwen. Hierbij lag de focus niet alleen op de frontend (“hoe gebruikt de bezoeker de website?”), maar ook op de backend (“hoe gebruiken de landelijke webredacteuren de website?”).

Aparte corporate brandweer website

Naast alle informatie voor burgers bevatte de oude brandweer website ook informatie voor de brandweer en de stakeholders. In de nieuwe situatie is ervoor gekozen om deze informatie van de publieks website te scheiden en een aparte website hiervoor te ontwikkelen. Door gebruik te maken van een WordPress multisiteconstructie kon dit snel en kostenefficiënt worden geïmplementeerd. Hierdoor hebben brandweerprofessionals nu met brandweernederland.nl een eigen platform om bijvoorbeeld kennis te delen en evenementen onder de aandacht te brengen.

Decentraal contentbeheer

Verdeeld over de 25 veiligheidsregio’s en meer dan 970 kazernes in Nederland werken meer dan 100 webredacteuren mee; zij beheren lokale content per regio en/of per kazerne. De modules en templates die we bedachten moesten aan de achterkant van de website passen in de uitgebreide authorisatiematrix (‘welke redacteur heeft welke rechten?’) met hierin naast webredacteuren ook HR, woordvoerders en kazerneredacteuren. Ook zijn we telkens op zoek gegaan naar de juiste balans in ‘vrijheid voor alle typen redacteuren’ en ‘behoud van uniformiteit en WCAG compliance’.

Toekomstbestendige opbouw

In de technische realisatie van de wireframes/designs hebben wij telkens de toekomstbestendigheid van de website zo goed mogelijk bewaakt. Niet alleen moet hetgeen dat is opgeleverd qua techniek nog jaren meekunnen, maar de website moet ook klaar zijn voor verdere ontwikkeling en uitbreidingen.

In de toekomst moet het mogelijk zijn om externe websites te integreren of gebruik te laten maken van de modules en templates die voor Brandweer.nl zijn ontwikkeld.

Bemanning die aan dit project werkt

Hans Oorschot COO
Bezoek medewerker pagina
Regien Vleems CHRO
Bezoek medewerker pagina
Paul de Cocq Developer
Bezoek medewerker pagina
Thomas Kroese CEO
Bezoek medewerker pagina
Remco Out Senior support engineer
Bezoek medewerker pagina

Gerelateerde projecten

Binnen 6 maanden 25 websites van Strukton migreren naar WordPress
Strukton

Binnen 6 maanden 25 websites van Strukton migreren naar WordPress

Read more about this project
Company website voor de Action
Action

Company website voor de Action

Read more about this project
Thomas Kroese CEO

Benieuwd naar wat wij voor je kunnen doen?

Bezoek ons

Campus werkspoor
Nijverheidsweg 16A
3534 AM, Utrecht

Stel een vraag

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.