Ons werk

Inclusief Publiceren website: Volledig toegankelijk platform

inclusief publiceren featured
Content platform Toegankelijkheid

Inclusiefpubliceren.nl is een kennisbank die zich richt op uitgevers en andere ontwikkelaars van publicaties. De kennisbank ondersteunt hen in het produceren en distribueren van digitale publicaties die toegankelijk zijn voor iedereen, inclusief mensen met een leesbeperking.

Voor iedereen leesbaar

In Nederland zijn er ruim 2 miljoen mensen die een beperking hebben, waarvan een deel blind of slechtziend is. Voor hen is het belangrijk dat digitale boeken, artikelen en publicaties toegankelijk zijn, door bijvoorbeeld goede voorleesfuncties van tekst én afbeeldingen, door contrastrijke ontwerpen en door heldere menu’s waar je met je toetsenbord doorheen kan scrollen. ‘Hang een vuilniszak over je beeldscherm en dan nog moet je alles kunnen lezen’, schetst Bart Vroom van Dedicon, één van de organisaties die betrokken is bij Inclusief Publiceren.

Samenwerking

Inclusiefpubliceren.nl werd bij het ontwikkelen van de nieuwe website begeleid door Dedicon. Zij zijn expert in toegankelijke tekst en beelden en zijn één van de weinige partijen in Nederland die alle soorten publicaties toegankelijk kunnen maken.

Toegankelijke Inclusief Publiceren website

Eén van de belangrijkste functionaliteiten was het maken van een volledig toegankelijke website. Dit wil zeggen dat deze voldoet aan de WCAG 2.1 A & AA richtlijnen. Als Stuurlui werken wij met onze eigen stack die vaak al grotendeels toegankelijk is, maar er komt altijd een stukje maatwerk bij kijken. Naast de technische uitdagingen hierin, speelt ook de indeling en het design een grote rol. Een volledig toegankelijke website hoeft namelijk zeker niet saai te zijn! Dat is iets wat onze designer voor dit project weer heeft laten zien, door een juist gebruik van contrast, kleuren en illustraties. Voor de livegang van de Inclusief Publiceren website is de site gecheckt door Stichting Accessibility om er zeker van te zijn dat de website aan de eisen voldeed.

Strakke planning

Op dit project zat geen strakke deadline, maar wel was er een strakke planning gemaakt van kick-off tot livegang. Door de korte lijnen en goede communicatie tussen ons en Inclusiefpubliceren.nl werd de planning gemakkelijk behaald en kon Stichting Accessibility goed de website testen. De rapporten die uit de testen zijn gekomen zijn vervolgens met zorg opgepakt en heeft bijgedragen aan een volledig toegankelijk eindresultaat.

Bouwen zonder gedoe

Bart Vroom was vanuit Dedicon de contactpersoon tijdens de ontwikkeling van de site en kijkt positief terug op het ontwikkelproces.

“Tijdens de selectiegesprekken voor een webbureau was met Stuurlui al meteen een goede klik’, vertelt hij. ‘We vonden het fijn dat Stuurlui écht focust op websites bouwen en niet ook nog randzaken zoals strategische sessies en onderzoeken aanbood. We hadden zelf al goed in ons hoofd wat we wilden, dus we zochten gewoon een goede uitvoerende partij. En dat hebben ze waargemaakt. Wat ze doen, doen ze goed. Ze denken vooraf goed na, waardoor de planning wordt nagekomen en ook tussenliggende deadlines steeds worden gehaald. Ze bouwen zonder gedoe en zorgen aan onze kant. Dat is heel plezierig. Het is alsof je een aannemer in je huis zet en vraagt om jouw idee uit te voeren. Nou, deze aannemer heeft de klus perfect geklaard. Zonder uitloop en gedoe en met een resultaat waar wij trots op zijn.”

Bekijk het eindresultaat!

Bemanning die aan dit project werkt

Sjoerd Kuipers CCO
Bezoek medewerker pagina
Marcel van Ginkel UX-designer
Bezoek medewerker pagina
Minke Kroon Projectmanager
Bezoek medewerker pagina
Chris van den Broek Senior designer
Bezoek medewerker pagina
Paul de Cocq Developer
Bezoek medewerker pagina
Bob Heinen DevOps
Bezoek medewerker pagina

Gerelateerde projecten

Nieuwe brandweer website(s)
Brandweer

Nieuwe brandweer website(s)

Read more about this project
Technisch partner Gemeente den Haag website
Gemeente den Haag

Technisch partner Gemeente den Haag website

Read more about this project
Sjoerd Kuipers CCO

Benieuwd naar wat wij voor je kunnen doen?

Bezoek ons

Campus werkspoor
Nijverheidsweg 16G
3534 AM, Utrecht

Stel een vraag

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.