Toegankelijke websites

In Nederland zijn er 6.141.000 mensen (bron) die behoefte hebben aan een toegankelijke website. Dit zijn o.a. (kleuren)blinden, slechtzienden, lichamelijk gehandicapten, laaggeletterden, dyslectici, doven en slechthorenden. 35% van de Nederlandse bevolking kan jouw website niet bekijken als deze niet toegankelijk is. Bij Stuurlui hebben we ruime ervaring met het toegankelijk maken van WordPress websites. Lees hieronder meer over de richtlijnen die wij gebruiken bij het bouwen van websites & de regelgeving omtrent digitale toegankelijkheid.

Ben je benieuwd of Stuurlui jou kan helpen?

Hans Oorschot

Founding partner & strateeg

W3C richtlijnen - de eerste stap

Het World Wide Web Consortium (W3C) is een internationaal consortium van webprofessionals en gebruikers. Zij ontwikkelen standaard richtlijnen binnen de meest gebruikte programmeertalen op het web. Stuurlui bouwt al haar websites conform deze richtlijnen. Via deze link kan jij toetsen of jouw website voldoet aan deze richtlijnen.

Het voldoen aan de W3C richtlijnen is de eerste stap richting digitale toegankelijkheid van jouw website.

w3c-richtlijnen-de-eerste-stap-richting-digitale-toengakelijkheid
Hoeveel mensen je website niet kunnen lezen indien deze niet toegankelijk is

Wetgeving omtrent toegankelijke websites

Digitale toegankelijkheid betekent het Web toegankelijk maken voor iedereen, inclusief ouderen en mensen met een functiebeperking. Per 1 juli 2018 is het voor (semi-)overheid zelfs verplicht om de volgende eisen te voldoen (bron). Zie hiernaast een afbeelding van hoeveel mensen je website niet kunnen lezen als jouw website niet toegankelijk is

Wij werken o.a. voor:

Wat is er volgens de wet verplicht om websites toegankelijk te maken?

(Semi-)overheidsorganisaties zijn verplicht om de toegankelijkheidseisen toe te passen. Dit betekent dat het verplicht is om te voldoen aan de eisen uit hoofdstuk 9 van EN 301 549. Dit staat gelijk aan WCAG 2.1, niveau A en AA. (Semi-)overheidsorganisaties zijn verplicht om een toegankelijkheidsverklaring op de website te plaatsen. In de verklaring staat welke maatregelen de organisatie neemt om de website toegankelijk te maken en te houden. Hier vind je meer informatie over de wetgeving.

Wetgeving omtrent digitale toegankelijkheid
Onderzoek naar digitale toegankelijkheid websites Nederlandse Gemeenten

Onderzoek naar toegankelijkheid websites Nederlandse Gemeenten

In Nederland valt er nog veel winst te behalen op het gebied van Digitale Toegankelijkheid. De gedachten van digitale toegankelijkheid moet gaan leven bij marketeers, developers en designers. Bij Stuurlui zijn we dagelijks bezig met de toegankelijkheid van websites. Zo hebben we onderzoek gedaan naar de digitale toegankelijkheid van Nederlandse gemeenten en op WordCamp Utrecht 2018 verzorgen we een workshop over Digitale Toegankelijkheid.

Wij van ReadSpeaker werken graag samen met Stuurlui. Geweldig hoe zij zich inzetten op het gebied van toegankelijkheid. Onze uitstekende samenwerking heeft al voor meerdere websites gezorgd die er niet alleen fantastisch uitzien, maar ook zijn voorzien van voorleeshulp én ook nog eens voldoen aan alle andere WCAG eisen.

- Robbert van der Linden, Marketeer bij Readspeaker
106 klanten beoordelen Stuurlui gemiddeld met
4.8/5
Partnerschap Cardan en Stuurlui op het gebied van toegankelijke websites

Partnerschap met Technobility

Technobility is een gerenommeerde partij op het gebied van Digitale Toengakelijkheid. Technobility is één van de twee partijen in Nederland die vanuit Stichting Drempelvrij de volmacht heeft om het Waarmerk drempelvrij.nl toe te kennen. Technobility traint onze medewerkers om ze de fijne kneepjes op het gebied van toegankelijkheid bij te brengen. Wij schakelen Technobility in als partner op het gebied van content & het toekennen van het keurmerk.

Partnerschap met Readspeaker

Readspeaker biedt bedrijven en organisaties de mogelijkheid om op een laagdrempelige manier hun website te voorzien van een voorleeshulp (middels tekst-naar-spraaktechnologie). Dit om het bereik van online content te vergroten en de toegankelijkheid te verbeteren voor websitebezoekers met een leesbeperking. Voor ons een ideale partner die ervoor zorgt dat de content wordt voorgelezen, ongeacht welk doeleinde de bezoeker heeft.

Partnerschap tussen Readspeaker en Stuurlui om ze nog betere toegankelijke websites op te kunnen leveren

Als extern projectleider voor de website van SIVON.nl was ik op zoek naar een WordPress-bureau dat snel en goed kon leveren. Ik ben blij dat we Stuurlui hebben gevonden. Stuurlui heeft in korte tijd een website neergezet met een frisse look, een prettige navigatie en bovenal in een prettige samenwerking. De doorloop van accountmanager, naar designer en naar developer klopt. Voor mij als projectmanager is dat fijn, en voor het resultaat van SIVON helemaal.

- Saskia Barendregt, Projectleider bij BuroHIP
106 klanten beoordelen Stuurlui gemiddeld met
4.8/5
Een toegankelijke WordPress website laten maken door Stuurlui

Een toegankelijke website laten bouwen?

Bij Stuurlui hebben we ruime ervaring met het bouwen van toegankelijke websites. De werkwijze omtrent het maken van (toegankelijke websites) staat hier uitgebreid beschreven.

Ahoy

Overige diensten

Wij zijn Stuurlui. Een fullservice WordPress bureau in Utrecht. Wij ontwerpen, bouwen en onderhouden maatwerk WordPress websites.

Bekijk hieronder onze diensten:

Toegankelijke-websites-door-stuurlui