Even voorstellen - Bram

08 mei. 2019 / Martijn Hoekstra / Even voorstellen / 4 min.

“Een complex probleem op de makkelijkste manier oplossen, is wat het voor mij leuk maakt”

Vandaag stellen we Bram voor! Bram is front-end developer bij Stuurlui. Naast zijn werk brouwt hij bier in zijn vrije tijd. Bram woont in Hank, een dorp in Noord-Brabant aan de rand van de Biesbosch en heeft daarvoor 4 jaar in Amsterdam gewoond.

profiel

Wat zijn je hobby’s?

Ik heb bijna heel mijn leven trompet gespeeld, maar daar ben ik vier jaar geleden tijdens mijn Amsterdam-avontuur mee gestopt omdat ik er toen geen tijd meer voor had. Ik zat toen ook nog bij een vereniging in Hank terwijl ik in Amsterdam woonde, dus dat was lastig te combineren.

De laatste maanden ben ik het wel weer aan het oppakken. Ik heb er nu weer tijd voor en vindt het ook erg leuk om te doen. Ik heb zelfs een microfoon gekocht en software om mee op te nemen, dus ik ga kijken of ik daar iets mee kan doen.

Wat houdt je werk precies in?

Mijn taakomschrijving is in principe front-end developer. Dat houdt in dat de voorkant van de website vormgeven en de interactie met de website bouwen.

En ik ben nu aan het kijken of ik misschien ook richting de back-end kant kan. Ik vind het namelijk ook erg interessant om de wat complexere dingen te gaan oppakken. Daar zijn we nog naar aan het kijken.

Kan je iets zeggen over het verschil tussen front-end en back-end en wat daar voor jou zo interessant aan is?

De front-end is eigenlijk wat de mensen zien op een website. Dit kan je zien als de ‘voorkant’ van de website. De back-end van een website zien de meeste mensen eigenlijk nooit en dit kan je daarom zien als de ‘achterkant’ van de website.

Ik ben zelf altijd erg benieuwd hoe een website technisch is opgebouwd en hoe slim dit is gedaan. Er zijn namelijk duizend verschillende manieren om hetzelfde te bouwen in webdevelopment. Om een complex probleem op de makkelijkste manier op te lossen, dat is wat het voor mij leuk maakt.

Waarom ben je front end ontwikkelaar geworden?

Eigenlijk per toeval. Dat is misschien een beetje vloeken in de kerk, maar ik heb een vormgevings-opleiding gedaan. En daar zat een heel klein stukje ‘interactief’ bij. Dat was op het Grafisch Lyceum in Utrecht. De opleiding draaide vooral om het maken van logo’s, huisstijlen en dat soort dingen. We hadden dan wel twee uur in de week een programmeer-les. Dat bestond vooral uit HTML en CSS blokken neerzetten. Dat was in die tijd ook een stuk moeilijker dan nu. Daarom vond ik het programmeren ook het meest uitdagende deel van mijn opleiding.

Dus ik dacht: ik vind dit leuk om te doen, het vraagt meer van mij dan enkel logo’s maken en ik denk dat er op lange termijn het meeste kansen voor mij liggen. Dat was voor mij de motivatie om me hier verder in te verdiepen.

Vanuit HTML en CSS ben ik uiteindelijk in allerlei andere systemen terecht gekomen. Ik heb hiervoor bijvoorbeeld veel met React gewerkt, een JavaScript framework. Daar bouwde ik webapplicaties mee. En nu ga ik iets meer de PHP-kant op. De meer complexe systemen komen nu meer aan bod en dat vind ik erg leuk.

Hoe ziet een werkdag er voor jou ongeveer uit?

Mijn dag begint vrij vroeg, ik kom rond half 7 uit bed en zorg dat ik rond 10 voor 7 in de auto zit. Dan ben je namelijk 9 van de 10 keer de files voor. Dan kom ik tussen 8:00 en 8:20 aan op kantoor.

Daarna begin ik de dag met een goede (of een slechte, ligt er aan wie hem heeft gezet) kop koffie en kijk ik wat er voor vandaag op de planning staat. Meestal weet ik dat al, maar het kan natuurlijk altijd zo zijn dat er iets veranderd is. Daarna is het eigenlijk de hele dag oogkleppen op en code kloppen.

Dat kan zijn om een bestaande site door te ontwikkelen. Het kan ook gaan om het bouwen van een nieuwe website. De afgelopen weken heb ik voornamelijk nieuwbouw gedaan omdat dat voor een nieuw iemand makkelijk is op te pakken dan een bestaand project. Maar ik begin nu ook steeds meer in bestaande websites aanpassingen te doen.

Ik heb bijvoorbeeld voor NIBUD de opvoed-test in elkaar gezet. Dat was een bestaande tool, maar dan in een nieuw jasje. Daarnaast hebben we de tool ook een stuk slimmer gemaakt. Verder ga ik binnenkort ook aan de slag met de site van HandicapNL, waarbij toegankelijkheid een belangrijke rol speelt.

Wat is voor jou een topdag?

Ik vind het altijd fijn als ik de hele dag iets te doen heb. Dat is tot nu toe elke dag zo geweest. En als ik het gevoel heb dat ik weer iets nieuws heb geleerd. Dat is nu eigenlijk ook iedere dag zo. Ik probeer dit ook zo te houden op de lange termijn. Ik denk dat het heel belangrijk is om vooruit te kijken en jezelf altijd te blijven uitdagen.

Ik neem natuurlijk ook andere ideeën mee vanuit mijn vorige werkgevers. En die overleg ik dan hier. Dan merk je dat collega’s daar ook enthousiast van worden. Omdat ik relatief nieuw ben kijk ik ook anders tegen de processen aan. Dat kan erg waardevol zijn.

Wat is je eerste indruk van Stuurlui?

Het is een hechte, gezellige club mensen. Daar heb ik ook bewust voor gekozen. Ik vind het ook fijn om mensen beter te leren kennen en samen een sterk team te worden. Ik heb het dus goed naar mijn zin. Iedereen is vriendelijk en staat voor elkaar klaar, dus dat matcht goed.

Hoe ben je bij Stuurlui terecht gekomen?

Ik was opzoek naar een tof bureau in de buurt. Eerst heb ik gezocht in Breda want dat was relatief dichtbij. Daar was helaas niets voor mij te vinden voor de lange termijn. Daarom heb ik mijn mening wat bijgesteld en ben ik in Utrecht gaan kijken. Dat was ook wat dichterbij vrienden en familie dan Amsterdam (waar ik voorheen werkte en woonde).

Er zijn een tijdje geleden verkiezingen geweest, welke Stuurlui-medewerker zou zo de politiek in kunnen?

Ik vind Hans eigenlijk wel een goede daarvoor. Hij komt rustig over en kan goed vertellen wat hij vindt.

Een fullservice WordPress bureau in Utrecht
Een fullservice WordPress bureau in Utrecht

Ahoy…

Wij zijn Stuurlui. Een fullservice WordPress bureau in Utrecht. Wij ontwerpen, bouwen en onderhouden maatwerk WordPress websites. Stuurlui bestaat uit een ervaren team van 21 bemanningsleden. We zijn klein genoeg om snel te schakelen en groot genoeg om specialisten op ieder gebied in huis te hebben.

Ons werk