Kosten website laten maken

Wat kost het om een website te laten maken?

Een goede website. Voor de één is het essentieel voor de werving van nieuwe klanten, voor een ander is het slechts een manier om vindbaar te zijn. Omdat wensen en eisen voor iedereen anders zijn, is er dan ook geen eenduidig antwoord te geven op de vraag: Website laten maken, wat zijn de kosten?

Website laten maken door Stuurlui

 

De mogelijkheden

In dit artikel nemen we je mee in de kosten voor het maken van een website. Je website zelf maken, een goedkope website laten maken, of een perfect afgestemde maatwerk website: we vertellen je (bijna) alle opties in dit blogbericht. Zonder daarbij een oordeel te vellen. Er is namelijk geen goed of fout. De kosten van een website maken hangen simpelweg af van jouw eigen wensen, en eisen.

Inhoudsopgave

Wat kost een website laten maken?

De kosten voor het laten maken van een website variëren van een paar tientjes, tot meer dan vijftigduizend euro. Het goedkoopste is om jouw website zelf te maken, met behulp van een gratis CMS en een thema. De duurste optie is een speciaal voor jou gemaakte website, met op maat gemaakte techniek, een eigen design en eventueel extra koppelingen naar andere systemen. Hoe duur je het maakt, is dus uiteindelijk aan jou.

Zeven verschillende smaken

Als het om kosten gaat, is het altijd moeilijk om de juiste woorden te kiezen. Wat voor de één goedkoop is, is voor de ander namelijk een heleboel geld. Om toch een verdeling te maken in de kosten van een website, hebben we zeven mogelijkheden op een rij gezet, die we hieronder per stuk verder toelichten. Optie één is praktisch gratis, optie zeven is het duurst. 

 

Wat kosten een website laten maken?

 1. Gratis:             Zelf een website maken
 2. < € 1000:           Een student of hobbyist je website laten maken
 3. € 500 – € 2000:     Website laten maken door een zpp’er 
 4. Vanaf € 3.200:     Een low-code website laten maken
 5. Vanaf € 5.000:     Maatwerk door een klein bureau
 6. Vanaf € 25.000:  Maatwerk door een middelgroot bureau
 7. Vanaf € 50.000:  Maatwerk door een groot, specialistisch bureau
Optie 1: Gratis

Zelf een website maken

Gratis website maken

Wanneer je zelf een website maakt, is dat natuurlijk het goedkoopst. Omdat je het hele proces zelf moet doorlopen, is het wel noodzakelijk om voldoende technische kennis van websites maken te hebben. Je registreert eerst zelf je domeinnaam. Dat kan gratis via bijvoorbeeld WordPress, maar als je geen reclame-toevoegingen in jouw webadres (URL) wilt, betaal je voor je domeinnaam vaak een klein bedrag per jaar. 

WordPress zelf leren

Om je website vervolgens zelf te maken, kan je gebruikmaken van een gratis CMS zoals WordPress. Binnen het CMS vind je verschillende standaardthema’s, die helemaal gratis te gebruiken zijn. Je bent in zo’n geval meestal beperkt in je mogelijkheden, maar als je slechts een eenvoudige website wil met alleen wat standaard informatie, dan kan je je hier waarschijnlijk wel mee redden. 

Eigen onderhoud

Als je de website zelf technisch hebt opgezet, vervolgens zelf hebt gevuld met de juiste content en tot slot zelf live hebt gezet, is het vervolgens belangrijk om de site ook te onderhouden. Uiteraard zorg je dat de inhoud van je site altijd actueel blijft. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat je de techniek (het CMS en het thema) periodiek update, om jouw website veilig en online te houden.

Voordelen

 • Zeer goedkoop
 • Snelle opstart
 • Je bent van niemand afhankelijk

Nadelen

 • Je bent gelimiteerd in alle mogelijkheden
 • Je hebt niemand om op terug te vallen voor advies
 • Zelf alle maandelijkse updates uitvoeren kan tot problemen leiden
 • Een goede WordPress site bouwen kost veel tijd en energie
 • Jouw kennis is het limiet van de doorontwikkeling
Optie 2: < € 1000

Een student of hobbyist je website laten maken

De term goedkoop is een relatief begrip. Wij bedoelen met een goedkope website, dat je een website laat maken door een student of hobbyist, die hiervoor tussen de honderd en duizend euro vraagt. Eigenlijk lijkt deze optie erg op de eerste optie, waarbij je zelf gratis een website maakt. Het enige verschil is dat je het werk nu uitbesteedt aan iemand anders, bijvoorbeeld omdat je zelf niet voldoende kennis hebt. 

Website laten maken door een standaard opzet

Net als bij het zelf maken van je website, zal een hobbyist of student waarschijnlijk gebruikmaken van een gratis CMS en een websitetemplate. Wellicht heeft deze persoon ook kennis van enkele plugins, waarmee je extra functionaliteiten aan je website kan toevoegen. Waarschijnlijk zijn de kosten van jouw website dan iets hoger, omdat het installeren en instellen extra tijd kosten. 

Bereid jezelf goed voor

Het eindresultaat van jouw website hangt sterk af van het kennisniveau van jouw student of hobbyist. De ene persoon zal sterker zijn in techniek, waar een ander juist talent heeft voor design. Bepaal zelf wat jij het belangrijkst vindt. Vraag of je wat eerder opgeleverd werk mag zien, zodat je een beeld krijgt van de kwaliteit. Beoordeel deze sites zowel op je pc als op een mobiele telefoon, omdat jouw bezoekers ook beide apparaten zullen gebruiken. 

Duidelijke afspraken

Net als wanneer je zelf een website bouwt, moet je ook bij deze optie zorgen dat je site up to date blijft. Wellicht kan je dit zelf, na wat uitleg. Maar je kan hiervoor ook een vaste vergoeding afspreken. Denk goed na wat je doet als jouw websitebouwer klaar is met studeren of stopt met zijn of haar hobby. Zo voorkom je dat je website straks niet meer beheerd kan worden.

Voordelen

 • Goedkoop
 • Sparring partner om alle wensen mee af te stemmen
 • Mogelijk kennis van andere plugins zoals: Yoast SEO om je website vindbaar te laten maken.
 • Maandelijkse updates uit laten voeren tegen een kleine vergoeding

Nadelen

 • Je bent gelimiteerd in de mogelijkheden van het gekozen template en kennis van student.
 • Geen vastigheid, je student kan zomaar iets anders gaan doen voor werk.
 • Je bent afhankelijk van de beschikbaarheid van de hobbyist of student, wat ertoe kan leiden dat kleine verzoeken weken blijven liggen.
Optie 3: € 500 - € 2000

Website laten maken door een freelancer

Wanneer je jouw site iets professioneler wilt laten maken, is je eerste optie om de website te laten bouwen door een zzp’er. Anders dan een student of hobbyist, is websites maken het beroep van de zzp’er, waardoor je meer kwaliteit mag verwachten. De kosten die een zzp’er rekent voor een website maken, liggen meestal tussen de vijfhonderd en tweeduizend euro.

Werkwijze verschilt per zzp’er

Er zijn bijzonder veel zzp’er die websites maken tegen goede tarieven. Het kennisniveau en de werkwijze van een zzp’er verschilt en daarmee verschillen ook de kwaliteit en de opties die je hebt met je website. Sommige zzp’ers maken zelf een webdesign en bouwen jouw website vervolgens op volgens dat webdesign. De meesten zullen hiervoor een thema gebruiken. Alleen de echte die-hards zullen de website compleet op maat maken. Waarschijnlijk liggen de kosten van de website in zo’n geval iets hoger dan wanneer een thema gebruikt wordt. 

Omdat de zzp’er het maken van websites tot zijn of haar vak heeft gemaakt, kun je waarschijnlijk na livegang ook bij deze persoon terecht voor vragen en hulp over techniek en onderhoud. Soms zal hij of zij hiervoor kosten rekenen, als het extra werk kost om je vraag te beantwoorden.

Voordelen

 • Veel kennis tegen een schappelijk tarief
 • Meestal een doorgewinterde speler in het bouwen van websites
 • Grote selectie van zzp’ers te vinden op websites zoals: Freelance, Jellow en Joblr of natuurlijk via google maps in jouw regio

Nadelen

 • Je kan maar advies ontvangen van 1 persoon
 • Kosten kunnen oplopen door het uurtarief voor aanpassingen
 • Je bent afhankelijk van de beschikbaarheid van 1 persoon
Optie 4: € 3200

Een low-code website laten maken

We maken een stapje in de kosten van een website en komen terecht bij de bureaus die van websites hun werk hebben gemaakt. De goedkoopste optie om een professionele website te laten maken door een bureau, is de zogenaamde low-code website. Dit is een betaalbare website, die professioneel in elkaar zit, maar door zijn beperkte omvang en mogelijkheden goedkoper is dan een échte maatwerk website. De kosten om zo’n eenvoudige WordPress website te laten maken zijn bij Stuurlui 3200 euro

Doorontwikkelde techniek

Als je kiest voor deze websitevorm, dan maak je gebruik van stabiele techniek die al helemaal is doorontwikkeld. Omdat zaken als veiligheid, toegankelijkheid en SEO-mogelijkheden al zijn ingebouwd in de basistechniek, hoeft dit niet voor iedere klant en voor iedere website opnieuw gemaakt te worden. Dat scheelt in de kosten. Daartegenover staat dat je geen uitgebreide maatwerk mogelijkheden hebt. Wel kan de site helemaal worden gestyled volgens jouw eigen huisstijl. Dit valt bij Stuurlui binnen de vaste tarieven.

Vaste bewezen technieken

De website wordt opgebouwd door bestaande blokken te combineren op een manier die past bij jouw wensen. Zo is iedere site toch uniek, zonder dat de kosten voor het bouwen van je website hoog oplopen. Het voordeel is dat je profiteert van de vaste, doorontwikkelde techniek, die vanuit jarenlange kennis en ervaring is opgebouwd.

Voor het onderhoud van je website, betaal je bij Stuurlui een vast tarief van 116 euro in de maand voor hosting en onderhoud. Daarvoor zorgen wij dat je site altijd volledig veilig en up to date is, zonder dat je daar zelf aan hoeft te denken. Ook zijn onze support collega’s binnen dit tarief altijd bereikbaar voor vragen of hulp. Stel je jouw vraag voor 16.30 uur, dan heb je nog dezelfde dag een antwoord!

Voordelen

 • Dezelfde kwaliteit als een maatwerk website
 • Volledig (zelf) aanpasbaar volgens het bewezen blokken systeem van Stuurlui
 • Constante doorontwikkeling van het systeem
 • Premium hosting, onderhoud en support via ticketing, mail of telefoon
 • Opgemaakt in jouw huisstijl

Nadelen

 • Geen ingebouwde maatwerk functionaliteiten
 • Geen maatwerk design
 • Geen API-koppeling

Low-code website laten maken? Bekijk hieronder een greep uit onze designs!

Visma

Nieuwe website voor SmartTrackers by Visma

ECC Leiden

Evenementen website voor ECC Leiden

Optie 5: Vanaf € 5000

Maatwerk door een klein bureau

De eerste échte maatwerk optie in deze opsomming, is om je website te laten maken door een klein bureau. We bedoelen dan een (lokaal) webbureau met ongeveer tien collega’s. De kosten om een website speciaal voor jou te laten maken, beginnen bij zo’n lokaal bureau meestal bij vijfduizend euro. Afhankelijk van jouw wensen, kunnen de ontwikkelkosten verschillen. 

Uitgebreide kennis

Het voordeel van een bureau is dat zij meerdere specialisten in dienst hebben, die gezamenlijk alle facetten van het ontwikkelproces beheren. Denk aan een online strateeg die vanuit jouw visie kan meedenken over de opbouw, een webdesigner en back- en front-end developers. De kennis van deze specialisten gaat verder dan bijvoorbeeld een zzp’er, die het complete proces moet beheersen. Daarom zal je meer mogelijkheden hebben bij een klein bureau. 

Een bureau van dit formaat werkt over het algemeen voor lokale en regionale mkb-bedrijven die wel maatwerk willen, maar geen ingewikkelde eisen en wensen hebben waarvoor extra expertise nodig is. Omdat van ieder specialisme meestal één collega aanwezig is, is het kennisniveau afhankelijk van deze ene specialist. Heb je bijzondere wensen, dan kan het dus zijn dat dit bureau je niet kan helpen of expertise van buitenaf moet inschakelen, waardoor de kosten voor je website hoger zullen worden. 

Maandelijkse kosten

De meeste bureaus vragen een vast maandbedrag voor hosting en beheer. Kijk altijd even goed naar wat je hiervoor krijgt. Sommige bureaus zullen jouw website actief beheren en zelfstandig updates uitvoeren. Bij andere bureaus zal je zelf actie moeten ondernemen om hen aan te sporen. Ook de mate van support verschilt per bureau. Bepaal zelf op welke dagen en tijden je hen wilt kunnen bereiken en hoe snel je een antwoord verwacht wanneer je een vraag stelt. Kijk vervolgens of dit overeenkomt met de dienstverlening.

Voordelen

 • Meerdere specialisten in dienst waardoor je breder geholpen wordt dan alleen je website bouwen
 • Over ieder onderdeel van je website is goed nagedacht van strategie tot ontwikkeling
 • Maandelijkse onderhoud voor een vast tarief
 • Vaste support lijn

Nadelen

 • 5.000,- is meestal een bodemprijs
 • Mogelijk niet alle kennis in huis, waardoor een externe specialist ingehuurd moet worden
 • Kennisniveau heel erg afhankelijk van de specialisten die ze in dienst hebben
Optie 6: Vanaf € 25.000

Maatwerk door een middelgroot bureau

De kosten van het maken van een website door een middelgroot bureau zoals Stuurlui, zijn wat hoger dan bij een klein bureau. Het tarief begint hier ongeveer vanaf 25.000 euro. Dat is niet omdat middelgrote bureaus meer rekenen, maar simpelweg omdat zij vaak complexere websites bouwen met meer functionaliteiten en mogelijkheden. 

Een middelgroot bureau heeft vaak meerdere specialisten van één discipline in huis. Dus meerdere designers, meerdere developers en meerdere supportmedewerkers. Er wordt van elkaars expertise geleerd en iedereen heeft binnen zijn specialisme weer een eigen focus. De kwaliteit en complexiteit van de websites die zij bouwen, ligt hierdoor hoger. Wil je dus een website met functies die net even verder gaan dan tekst en foto’s, dan levert een middelgroot bureau waarschijnlijk een betere site op dan de goedkopere opties. 

Belangrijke overige zaken

Een ander voordeel van een middelgroot bureau, is dat overkoepelende zaken vaak door een specialist worden opgepakt. Denk aan veiligheid, privacy of toegankelijkheid. Voor een kleiner bureau is het te duur om (ISO) certificering hiervoor aan te vragen, of om een developer aan te nemen die zich puur focust op één van deze belangrijke thema’s. Bij kleinere bureaus doen developers deze taken vaak naast hun andere werkzaamheden. Een middelgroot bureau heeft echter de omvang om deze zaken door één specialist op te laten pakken. 

WordPress Support

Net als bij de kleinere bureau’s, verschilt het hoe support wordt opgepakt. Sommigen maken gebruik van een Service Level Agreement (SLA) om de mate van support vast te leggen, maar anderen ligt dit minder vast. Bij Stuurlui is support een belangrijk onderdeel van de dienstverlening, omdat wij websites niet als een eenmalig project zien, maar als een doorlopende presentatie van jouw organisatie. De kosten voor support van jouw website hangen af van de afspraken die we maken over bereikbaarheid en snelheid. Bij Stuurlui start onderhoud en support vanaf 300 euro per maand.

Voordelen

 • Meerdere specialisten in één huis wat zal resulteren in een beter eindproduct
 • Complexe functionaliteiten mogelijk
 • ISO 27001 & 9001 BIO Gecertificeerd
 • Premium support, binnen 1 werkdag reactie
 • Custom API-koppelingen
 • Focus op: veiligheid, performance, toegankelijkheid en schaalbaarheid

Nadelen

 • Voor een eenvoudige website is het een dure oplossing
 • WordPress als CMS is niet geschikt voor elk project

Website laten maken kostenoverzicht

Het kostenoverzicht hieronder is een grove schatting van de gemiddelde low-code of maatwerk website. De werkelijke kosten kunnen goedkoper of duurder uitvallen, afhankelijk van de omvang van het project en de benodigde functionaliteiten van de website. Wil je meer weten over de kosten van jouw website? Neem dan gerust contact met ons op.

Werkzaamheden Low-code website Maatwerk website
Structuur & functionaliteiten x 40 - 45 uur
Grafisch website design x 40 - 55 uur
Front-end development 12 uur 70 - 100 uur
Back-end development x 25 - 50 uur
Projectmanagement 6 uur 40 - 60 uur
WordPress training 8 uur 8 uur
Livegang & testen 6 uur 30 - 60 uur
Totaal aantal uren 32 uur 253 - 369 uur
Schatting kosten € 3.200 € 25.000 - € 36.500,-

Maatwerk website laten maken? Bekijk hieronder een greep uit onze designs!

Heineken D&T Space

Heineken D&T Space website

Haaglanden Medisch Centrum

Corporate en werkenbij website voor het HMC

Optie 7: vanaf € 50.000

Maatwerk door een groot, specialistisch bureau

De laatste en duurste optie voor het maken van een website, is een gespecialiseerd bureau vragen die een complexe website voor jouw neerzet. We hebben het hier niet meer over contentwebsites, maar over websites die complexe, op maat gemaakte techniek bevatten. Vaak zijn de sites voor data gekoppeld aan interne en externe systemen. De kosten van een website als deze beginnen bij 50.000 euro. 

Puur maatwerk

Je zou deze websites bijna kunnen beschouwen als softwareplatforms, in plaats van websites. Een standaard CMS is vaak al niet meer geschikt, omdat er zoveel maatwerk wensen zijn. Alles hangt af van de specifieke wensen. De kosten van deze websites zitten niet alleen in de bouw, maar ook in de voorbereiding. Omdat de investering voor de website groot is, is het voortraject vaak wat langer. Je kunt het immers beter in één keer goed doen. 

Omdat deze sites uit (puur) maatwerk bestaan, zijn de doorlopende kosten voor onderhoud en beheer ook wat hoger dan bij eerdere opties. Op maat gemaakte software moet perfect worden onderhouden om goed en veilig te blijven werken. Bezuinig hier dan ook zeker niet op, maar zorg dat je de site altijd up to date houdt.

Voordelen

 • Alles is mogelijk qua techniek
 • Volledig op maat gemaakt voor jouw organisatie

Nadelen

 • Als je website met bestaande componenten opgebouwd kan worden, is dit wellicht een dure oplossing
 • Grote investering
Conclusie

Conclusie van de prijs van een website

Samenvattend kunnen we zeggen dat de prijs van een website enorm varieert en grotendeels afhangt van jouw wensen. Hoe meer functies, maatwerk en veiligheid je wilt, hoe meer je daarvoor zult betalen. Bedenk daarom goed wat je belangrijk vindt. Denk ook niet alleen aan de kosten van een website, maar kijk ook eens wat een website oplevert. Wil je alleen zichtbaar zijn, of levert een website je zelfs nieuwe klanten op? Wat betekent dat voor je omzet? Misschien heb je jouw website in enkele jaren wel driedubbel terugverdiend en kost een website je dus per saldo helemaal niets. 

Ons werk

Gerelateerde blogs

Wat is een Low-code WordPress website?
 • 19 mrt 2024
 • Nieuws

Wat is een Low-code WordPress website?

Read more about this project
De belangrijkste webdesign trends voor 2023
 • 27 okt 2022
 • Marketing

De belangrijkste webdesign trends voor 2023

Read more about this project
Technische SEO checklist website
 • 1 dec 2021
 • Marketing

Technische SEO checklist website

Read more about this project
WordPress beveiliging
 • 1 jul 2021
 • WordPress

WordPress beveiliging

Read more about this project
Sjoerd Kuipers CCO

Benieuwd naar wat wij voor je kunnen doen?

Bezoek ons

Campus werkspoor
Nijverheidsweg 16G
3534 AM, Utrecht

Stel een vraag

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.