Dit is hoe wij (en jijzelf) het beste uit jezelf kunt halen bij Stuurlui
Je werkt met ervaren collega’s. Designers die zich hebben gespecialiseerd in online design, developers die zich hebben gespecialiseerd in WordPress, projectmanagers die zich hebben gespecialiseerd in onze werkwijze. Dit geeft jou de ruimte en de mogelijkheid om je te specialiseren in waar jij goed in bent of wil worden.
Je hebt een tweewekelijkse bila met je directe leidinggevende zodat jullie elkaars functioneren continu kunnen evalueren. Dit lijkt heftig, maar we vinden het oneerlijk (en inefficiënt) om maar één keer per halfjaar tijdens een functioneringgesprek jouw functioneren te evalueren. Bovendien heb jij als bemanning ook de verantwoordelijkheid om jouw managers beter te laten groeien door wederzijds te evalueren. (Yep, je mag het gewoon tegen je manager zeggen als je vindt dat hij iets anders aan had moeten pakken…)
Je krijgt al heel snel verantwoordelijkheid. We hebben gemerkt dat er mooie dingen gebeuren als we de juiste mensen veel verantwoordelijkheid geven.
Heb je ideeën over hoe Stuurlui als bureau kan groeien? Pitch ze!
Hoe ziet het sollicitatieproces eruit?
Als jij deze pagina volledig hebt gelezen, onze Stack hebt bekeken en op Instagram hebt gezien hoe het er op de werkvloer aan toe gaat bij ons en je nog steeds denkt dat Stuurlui het bureau voor jou is, dan willen we je spreken!
Relevante werkervaring is altijd een pré. Een hele grote pré. Sommige bedrijven zijn goed in het opleiden van onervaren personeel. Wij zijn goed in het uitbouwen van de competenties van ervaren bemanning. Als je bij ons solliciteert, focus in je motivatie dan op relevante werkervaring, dat doen wij namelijk ook. Heb je geen relevante werkervaring, kom dan met een ijzersterke motivatie waarom wij jou ‘het vak’ moeten gaan leren.
Het eerste gesprek vindt altijd plaats met een van de eigenaren van Stuurlui. We hebben geen HR afdeling en geen vaste vorm voor een sollicitatiegesprek of -procedure. Soms willen we je eerdere werk zien, soms laten we je een case maken, soms heb je een tweede gesprek met je directe collega’s.