Ons werk

WCAG 2.1 Begrippenlijst

Onze WordPress experts zijn geschoold op het gebied van digitale toegankelijkheid

Als je aan de slag gaat met het toegankelijk maken van jouw website, kom je allerlei begrippen tegen die je misschien nog niet kent. In deze begrippenlijst krijg je uitleg over termen die worden gebruikt in onze gids ‘WCAG 2.1 webrichtlijnen in begrijpelijke taal‘.

Aanwijsapparaat – Een invoerapparaat waarmee bezoekers de computer gebruiken en gegevens invoeren. Voorbeelden hiervan zijn een toetsenbord, muis, touchscreen, elektronisch potlood en laseraanwijzer.

Audiodescriptie – Een techniek om films toegankelijk te maken voor mensen met een visuele beperking. Een stem beschrijft wat er in beeld te zien is.

Braille – Een lees- en schrijfalfabet om tekst toegankelijk te maken voor mensen met een visuele beperking. Het brailleschrift wordt gelezen met de vingers.

Broncode – De leesbare tekst van een computerprogramma, pagina of app die door een programmeur in programmeertaal is geschreven.

Button – Een opvallende knop op een webpagina met als doel om een bezoeker een actie uit te laten uitvoeren. Een button kan bijvoorbeeld linken naar andere pagina’s op de website.

CMS – Het systeem waarmee de inhoud van een website kan worden beheerd. 

Content – De redactionele inhoud (tekst, video, audio) van een pagina. 

Decoratief – Een niet informatief onderdeel van een website welke enkel dient ter versiering.

Editor – Een programma of tekstverwerker waarmee onopgemaakte tekst bewerkt kan worden. 

Focus – Het onderdeel van een webpagina dat actief is.  

Formulier – Een webpagina met velden waar bezoekers bepaalde gegevens kunnen invoeren.

Headings – Koppen en tussenkoppen die het gemakkelijker maakt voor zowel bezoekers als zoekmachines om de inhoud van een pagina te bepalen. 

HTML – De code die wordt gebruik voor het structureren van webpagina’s en de inhoud hiervan.

Hulptechnologie – Technologie die het mogelijk maakt om informatie om te zetten zodat deze toegankelijk is voor alle bezoekers. Bijvoorbeeld door standaard tekst te vervangen voor spraak of braille, de tekst te vergroten of door de achtergrondkleur aan te passen. 

Kleurcontrast – De tegenstelling tussen verschillende kleuren. Vaak geldt hoe meer onderscheid, hoe beter de waarneming.

Kleurmarkering – Het aanduiden of extra doen opvallen van een tekstgedeelte door middel van kleur.

Linktekst – Een stuk tekst die beschrijft waar naar gelinkt wordt.

Media-alternatief – Als het mediabestand niet meer informatie bevat dan al in de tekst wordt gepresenteerd.

Navigatie – De structuur of vaste volgorde van een website waardoor bezoekers gemakkelijk hun weg vinden.

Pop-up – Een klein venster dat verschijnt bovenop een bestaande webpagina. Het openen hiervan kan door middel van een actie van de bezoeker, bijvoorbeeld een muisklik.

Resetten – Het opnieuw opstarten van een apparaat of programma.

Schermresolutie – De scherpte van een apparaat uitgedrukt in pixels. Hoe hoger de pixeldichtheid, hoe hoger de scherpte van de inhoud.

Skip-link – Een link waarmee herhalende onderdelen overgeslagen kunnen worden.

Snelkoppeling – Een toetsencombinatie waarmee functies in computerprogramma’s gemakkelijk en snel geactiveerd kunnen worden.

Sneltoetsen – Een toetsencombinatie waarmee bezoekers gemakkelijk en snel kunnen navigeren naar pagina’s binnen de website.

Structuur – De navigatie of vaste volgorde van een website waardoor bezoekers gemakkelijk hun weg vinden.

Tekstalternatief  – Alle elementen die niet uit tekst bestaan, kunnen toegankelijk gemaakt worden door ze te voorzien van een tekstalternatief, ook wel ALT-tekst genoemd. 

Toegankelijk – Voor alle doelgroepen goed te gebruiken, inclusief ouderen en mensen met een functiebeperking.

Toetsenbordval – Als een bezoeker gevangen zit op een bepaalde webpagina en door gebruik van het toetsenbord niet weg kan komen.

Tooltip – Een korte uitleg of hint die verschijnt zodra een bezoeker de muisaanwijzer over een woord of element beweegt.

Transcript – Een geschreven weergave van gesproken tekst.

Voorleessoftware – Een praktisch hulpmiddel dat ondersteuning biedt bij het lezen van webteksten.

W3C – Word Wide Web Consortium, de organisatie die webstandaarden voor het internet ontwerpt.

WCAG – De richtlijnen voor toegankelijke digitale kanalen.

Zoekfunctie – Een tool voor bezoekers om op basis van een zoekwoord of combinatie van zoekwoorden de inhoud van een website te doorzoeken.