Ons werk

Drupal vs WordPress: wat zijn de verschillen?

Drupal vs WordPress wat is het verschil en welk CMS werkt beter voor jou
15 januari 2024
WordPress Leestijd: 4 min.

Stuurlui bouwt uitsluitend maatwerk WordPress websites, maar krijgt regelmatig vragen over de verschillen met andere systemen. Een van die andere opties op de markt is Drupal. In dit blog maken we een vergelijking: Drupal vs. WordPress. Wat zijn de verschillen? Wat zijn de overeenkomsten? Hopelijk helpen we jou hiermee de juiste keuze te maken voor jouw specifieke behoeften. 

Ben je nog niet goed bekend met WordPress? Lees dan ook ons blog ‘Wat is WordPress?’ Wil je liever persoonlijk advies? Maak dan direct een vrijblijvende afspraak, waarin we de mogelijkheden voor een website in WordPress samen verkennen.

Populariteit van Drupal vs. WordPress

We beginnen meteen met één van de meest duidelijke verschillen tussen Drupal en WordPress: de populariteit. Drupal wordt volgens de laatste cijfers door één procent van de wereldwijde sites gebruikt, terwijl WordPress goed is voor ruim veertig procent (bron). Daarmee is WordPress vele malen populairder en bekender dan Drupal.

Keuze voor CMS is keuze voor ontwikkelaar

Het kiezen van het juiste contentmanagementsysteem (CMS) voor je website is een cruciale beslissing. Het ene systeem werkt anders dan het andere en niet iedere ontwikkelaar bouwt in ieder systeem. Bij Stuurlui bouwen we bijvoorbeeld enkel in WordPress. 

Je keuze voor een CMS beperkt daarom ook direct je keuze voor ontwikkelpartners. Omdat WordPress een van de meest gebruikte systemen in de wereld is, is je keuze voor WordPress ontwikkelaars breder dan voor Drupal. Ook voor de langere termijn is dat een voordeel: wil je ooit van ontwikkelaar wisselen, dan heb je meer alternatieven voor WordPress ontwikkelaars die jouw website kunnen overnemen.

Drupal vs WordPress, welke keuze maak je?

Gebruiksvriendelijkheid van Drupal vs. WordPress

WordPress staat bekend om de grote gebruiksvriendelijkheid. Ook beginners die nooit eerder werkten met het CMS, wennen vlot aan de intuïtieve interface. Drupal is iets complexer in vergelijking met WordPress. Het vereist mogelijk meer technische vaardigheden om het volledige potentieel te benutten. 

Als je de technische kennis in huis hebt, of een technische partner hebt die je wegwijs kan maken in het systeem, zijn beide systemen in principe gebouwd om zelf je content te beheren. Vanuit Stuurlui geven wij opdrachtgevers voor livegang altijd een WordPress training die volledig is toegespitst op de eigen website. Hierdoor is het bijhouden van de site voor beheerders heel eenvoudig.

Flexibiliteit en Schaalbaarheid

Drupal is ontworpen voor schaalbaarheid en flexibiliteit. Met de modulaire opbouw van het CMS kan je snel nieuwe functionaliteiten toevoegen. Het is daarmee geschikt voor zowel kleine websites als grote ondernemingen en biedt goede controle over de structuur van de website.

WordPress heeft van oudsher het (achterhaalde) imago dat het vooral geschikt is voor kleine tot middelgrote websites. Dat komt omdat het platform ooit begon als blogplatform waarbij je alles zelf kon opzetten. In de afgelopen jaren is WordPress echter dusdanig gegroeid dat het platform inmiddels ook zeer geschikt is voor middelgrote tot grote sites. Hiervoor heb je echter wel een professionele ontwikkelpartner nodig.

Veiligheid van websites in Drupal vs. WordPress

Drupal staat bekend om zijn sterke beveiligingsarchitectuur. Het wordt vaak gebruikt voor complexe en beveiligingsgevoelige websites. Vanwege de populariteit en vele plugins is WordPress iets vatbaarder voor beveiligingsproblemen, maar deze zijn met regelmatige updates en het gebruik van beveiligingsplugins wel goed te voorkomen. Ook het gebruik van de juiste, veilige en stabiele plugins draagt bij aan de veiligheid. Stuurlui gebruikt zelf bijvoorbeeld alleen plugins waar dat echt nodig is. Deze plugins zijn bovendien een geringe selectie uit alle veilige plugins, die vervolgens doorlopend gemonitord worden door support. 

De grote populariteit van WordPress en de bijbehorende community is ook meteen een voordeel. Eventuele beveiligingsissues worden onder gebruikers namelijk snel opgemerkt, hersteld en uitgerold.

Drupal vs WordPress: hoe veilig zijn beide Cmsen?

Gemeenschapsondersteuning

WordPress heeft door zijn grote populariteit een enorme community met een overvloed aan documentatie, forums en plugins. Drupal is bij lange na niet zo groot als WordPress. Toch heeft ook Drupal een betrokken gemeenschap, met een focus op het ontwikkelen van geavanceerde functionaliteiten in het CMS.

Aanpassingsmogelijkheden binnen Drupal en WordPress

WordPress is tot in detail aanpasbaar aan jouw situatie. Met een breed scala aan thema’s en plugins is het eenvoudig te gebruiken voor niet-technische gebruikers. Voor serieuzere, middelgrote tot grote sites is het echter raadzaam om een professionele websitebouwer in te schakelen, die kan zorgen voor een stabiele, veilige en goed presterende website. 

Drupal heeft ook diepgaande aanpassingsmogelijkheden, maar deze zijn per definitie vooral geschikt voor ontwikkelaars die volledige controle willen over de sitearchitectuur. Als gebruiker zonder technische kennis is dit systeem minder aantrekkelijk om te gebruiken.

Drupal vs WordPress aanpasbaarheid tussen de twee CMSen

SEO-vriendelijkheid

Zowel Drupal als WordPress bieden goede mogelijkheden om je website te optimaliseren voor zoekmachines. Bij WordPress vind je standaard SEO-vriendelijke plugins zoals Yoast SEO. Drupal vereist mogelijk wat extra configuratie, maar biedt ook gedetailleerde controle over SEO-instellingen. 

Conclusie

Een keiharde conclusie over wat voor jou beter is, Drupal of WordPress, kunnen we niet geven. Dat hangt immers helemaal af van jouw persoonlijke situatie. Uiteraard zijn wij als ‘WordPress-only’ ontwikkelaar volledig overtuigd van de veelzijdigheid, het gebruiksgemak en de betrouwbaarheid van WordPress. Maar de keuze is aan jou. 

Wil je eens vrijblijvend verder praten over de mogelijkheden die WordPress jou te bieden heeft? Bel of mail ons dan vooral voor een afspraak!

Sjoerd Kuipers CCO

Benieuwd naar wat wij voor je kunnen doen?

Bezoek ons

Campus werkspoor
Nijverheidsweg 16G
3534 AM, Utrecht

Stel een vraag

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.