Ons werk

Wireframes: de belangrijkste fase bij het bouwen van een website

Wireframes de belangrijkste fase bij het bouwen van een website
7 sep 2017
Development Leestijd: 6 min.

De titel verklapt het al: de wireframes-fase is de belangrijkste fase bij het bouwen van een website. Wireframes leggen de focus op sitestructuur, navigatie, layout, functionaliteiten, gebruiksvriendelijkheid én conversies. De wireframes-fase dwingt je om na te denken over je bedrijfsdoelen en doelgroep, waardoor je uiteindelijk betere resultaten met je website zult behalen.

In deze blog leggen we uit wat wireframes inhouden, wat de voordelen van wireframes zijn en wanneer ze worden gemaakt. Ook laten we een voorbeeld van een wireframe zien.

De illustratie hierboven is van een wireframe, maar wij maken wireframes van ieder soort pagina. Hierdoor krijg je een concreet voorbeeld van hoe de website eruit zal komen te zien. Wel zo handig!

Let op: Natuurlijk maakt elke webbureau/designer zijn wireframes anders, het voorbeeld hierboven is slechts een illustratie die een heel eenvoudig wireframe laat zien.

Wat zijn de voordelen van wireframes?

Wellicht vraag je je af wat de voordelen van wireframes zijn, aangezien het op korte termijn wel voor extra werk zorgt om te realiseren, als extra stap in het website-traject.

We hebben de belangrijkste 3 voordelen op een rijtje gezet:

  • Wireframes dwingen je om na te denken over je doelstellingen, je doelgroep en op welke manier je deze het beste kunt bereiken;
  • Je krijgt een beter beeld van het eindresultaat, waardoor de design- en development fase beter (en sneller!) verlopen;
  • Het belangrijkste voordeel: Ze zorgen voor een optimaal eindresultaat. Op de lange termijn zorgt het ervoor dat de doelstellingen worden behaald en dus de omzet wordt verhoogd.

Wat zijn de nadelen van wireframes?

Over het algemeen zien we dat een wireframes-fase aardig wat tijd in beslag kan nemen en meerdere meetings kan vereisen, omdat de opdrachtgever wordt gedwongen om na te denken over bijvoorbeeld de strategie en de doelgroepen van de klant. Dit kan ervoor zorgen dat er een aantal interne meetings zullen plaatsvinden die wel enige tijd kosten. Zoals we al zeiden, zijn deze interne meetings uiteindelijk wel erg belangrijk. Doordat er eerst goed over de strategie wordt nagedacht, worden er op de lange termijn betere resultaten geleverd.

Wanneer worden wireframes gemaakt?

Wireframes worden altijd gebaseerd op strategie. Hieronder beschrijf ik welke stappen er worden doorlopen voordat de wireframes worden gemaakt.

Strategische sessies

Voordat we aan de slag gaan voor een klant, worden er één of meerdere strategische sessies gehouden. Het is belangrijk voor het webbureau om te weten voor wie ze gaan werken. In deze strategische sessies zullen we het dan ook hebben over zaken zoals de doelstellingen van de website, de conversie analyse, de belangrijkste diensten, de grootste concurrenten en de customer journey.

Daarnaast kijken we ook naar de (resultaten van de) oude website en naar goede voorbeelden vanuit de branche. Meestal heeft de klant zelf al ideeën over hoe de website eruit moet komen te zien. Al deze zaken nemen we mee om een zo goed mogelijk online marketingplan te schrijven.

Online Marketingplan

Naar aanleiding van de strategische sessies kunnen we aan de slag met het online marketingplan en het daarbij behorende zoekwoorden onderzoek. In het zoekwoorden onderzoek wordt er gekeken naar de meest relevante zoekwoorden van de klant en de daarbij horende zoekvolumes, verwachte click-through-rates en de verwachte kosten per klik.

Sitemap

De sitemap geeft de sitestructuur weer op basis van het zoekwoordenonderzoek. In de sitemap zie je de landingspagina’s die wij aanraden gebaseerd op het zoekvolume en de diensten die je aanbiedt.

Wireframes

Wanneer er een akkoord is op de sitemap en de landingspagina’s, worden de wireframes gebouwd. We bouwen dus ze niet zomaar: ze worden altijd gebaseerd op een goed onderbouwde strategie. In de wireframes komt als het ware de strategie voor het eerst tot leven.

Conclusie

De wireframes-fase is de belangrijkste fase bij het bouwen van een website, omdat het de fase is waarin strategie tastbaar wordt gemaakt. De wireframes worden altijd gecreëerd op basis van een goed onderbouwde strategie en we maken wireframes van elke pagina-soort, zodat je een goed beeld krijgt van de uiteindelijke website. Hoewel wireframes op de korte termijn meer tijd kosten, heb je er op de lange termijn profijt van omdat ze zorgen voor een optimaal eindresultaat van de website.

Heb je behoefte aan een sterke, doordachte website? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!