Ons werk

Hoe toegankelijk zijn de websites van Nederlandse gemeenten? (2018)

Onderzoek: Hoe toegankelijk zijn de websites van Nederlandse gemeenten?
14 sep 2018
Development Leestijd: 3 min.

Let op: dit is het onderzoek uit 2018. Het onderzoek van 2019 kunt u hier vinden.

Bij Stuurlui zijn we gespecialiseerd in WordPress webdevelopment en werken we veel voor (semi-) overheidsinstellingen. In het kader van de Week van de Toegankelijkheid heeft Stuurlui een uitgebreid onderzoek gedaan naar de digitale toegankelijkheid van gemeenten in Nederland. De websites van alle 380 gemeenten zijn getoetst. Hieronder vind je meer informatie over de wetgeving, de resultaten van het onderzoek en toelichting over het onderzoek. Wil je meer informatie over het bouwen van toegankelijke websites? Bezoek dan deze pagina.

Wetgeving omtrent Digitale Toegankelijkheid

Digitale toegankelijkheid betekent het Web toegankelijk maken voor iedereen, inclusief ouderen en mensen met een functiebeperking. Per 1 juli 2018 is het voor (semi-)overheid zelfs verplicht om aan de volgende eisen te voldoen (bron):

  1. De toegankelijkheidseisen toe te passen
    Het is verplicht om te voldoen aan de eisen uit hoofdstuk 9 van EN 301 549. Dit staat gelijk aan WCAG 2.0, niveau A en AA.
  2. Een toegankelijkheidsverklaring te publiceren
    (Semi-)overheidsorganisaties zijn verplicht om een toegankelijkheidsverklaring op de website te plaatsen. In de verklaring staat welke maatregelen de organisatie neemt om de website toegankelijk te maken en te houden.

Zie hieronder een afbeelding waarin je ziet hoeveel mensen je website niet goed kunnen begrijpen indien deze niet toegankelijk is.

Digitale toegankelijkheid - mensen die je website niet goed kunnen begrijpen

Bron

Resultaten onderzoek Digitale Toegankelijkheid van Nederlandse gemeenten

Het onderzoek is gebaseerd op een test van de homepagina op 12 september 2018 van alle 380 Nederlandse Gemeenten. Uit deze test blijkt dat slechts 106 van de 380 de homepagina volledig toegankelijk hebben gemaakt. Dit is een score van 28%.

 

Onderzoeksmethode

Het onderzoek is uitgevoerd op 12 september 2018. Het onderzoek betreft alleen de homepagina van de gemeente websites, het is dus een steekproef. Alle 380 zijn m.b.v. externe tools getest. We hebben alleen onderzocht of de toegankelijkheidseisen zijn toegepast op de homepagina. We hebben geen verdere pagina’s onderzocht.

Indien geïnteresseerden hier vragen over hebben, kunnen zij direct contact opnemen met sjoerd@stuurlui.nl.

Conclusie

In Nederland valt er nog veel winst te behalen op het gebied van Digitale Toegankelijkheid. De gedachten van digitale toegankelijkheid moet gaan leven bij marketeers, developers en designers. Bij Stuurlui zijn we hier dagelijks mee bezig. We zijn hard op weg om één van de eerste partners van Stichting Drempelvrij in Nederland te worden. Daarnaast gaan we op WordCamp Utrecht een workshop verzorgen omtrent Digitale Toegankelijkheid. Mocht je vragen hebben over WordPress & Digitale Toegankelijkheid, dan kan je altijd contact met ons opnemen. Wil je meer informatie over het bouwen van toegankelijke websites? Bezoek dan deze pagina.

Een fullservice WordPress bureau in Utrecht
Een fullservice WordPress bureau in Utrecht

Ahoy…

Wij zijn Stuurlui. Een fullservice WordPress bureau in Utrecht. Wij ontwerpen, bouwen en onderhouden maatwerk WordPress websites. Stuurlui bestaat uit een ervaren team van 39 bemanningsleden. We zijn klein genoeg om snel te schakelen en groot genoeg om specialisten op ieder gebied in huis te hebben.

Ons werk