WordPress Multisite: Alles wat je moet weten
Development Leestijd: 4 min.
Stel: je wilt een website in meerdere talen, of meerdere websites voor verschillende producten die in de basis op elkaar lijken. Dan is een WordPress multisite waarschijnlijk een goede oplossing. Hiermee kunnen we binnen één installatie meerdere websites opzetten en beheren. Hoe dat precies zit, leggen we je graag uit in dit blog. Ben je überhaupt nog niet bekend met WordPress? Lees dan eerst ons blog ‘Wat is WordPress.’
Wat is een WordPress multisite?
Dit is een functionaliteit binnen WordPress, waarmee we meerdere subsites creëren binnen één WordPress installatie. We bouwen dus eerst één hoofdwebsite en maken vanuit daar een netwerk van subsites. De plugins en gebruikers van de subsites worden voor een groot gedeelte beheerd vanuit de hoofdwebsite. Het is daarbij mogelijk om rollen en rechten per subsite in te stellen.
Wanneer WordPress multisite gebruiken?
Een WordPress multisite is zeer geschikt voor websites die qua opzet en techniek enorm op elkaar lijken, maar inhoudelijk van elkaar verschillen. Een paar voorbeelden:
Meertalige websites
Voor meertalige websites is WordPress multisite een echte uitkomst. De performance en gebruiksvriendelijkheid van een meertalige site via WordPress multisite is namelijk beter dan meertaligheid opzetten via de bekende plugins.
Eén taal bouwen we op als hoofdwebsite, bijvoorbeeld de Nederlandstalige website. Vervolgens maken we per taal een kopie van de website en vervang je zelf de Nederlandse content voor Duits, Frans, Engels of welke taal je maar wilt. De pagina’ van verschillende talen kun je aan elkaar koppelen, zodat je als gebruiker altijd de juiste taal ziet. Een mooi voorbeeld van zo’n meertalige opzet is de drietalige website die wij voor de Domtoren ontwikkelden.
Naast de taal van de teksten, is het vervolgens ook mogelijk om de subsites verder aan te passen aan de specifieke doelgroep. De Duitstalige site kan bijvoorbeeld meer of minder pagina’s, of extra functionaliteiten hebben ten opzichte van de Nederlandstalige site.
Organisaties met meerdere merken, filialen of vestigingen.
Een tweede veelgebruikte toepassing is het gebruik van de multisite binnen organisaties met meerdere merken, vestigingen of filialen. Subsites die met WordPress multisite worden opgezet, profiteren direct van de juiste opmaak en alle functionaliteiten die de hoofdwebsite ook heeft. Per subsite van een vestiging, merk, of filiaal kunnen we vervolgens aanpassingen maken in bijvoorbeeld de indeling, kleuren en huisstijl, zodat ze allemaal hun eigen inhoud en uitstraling krijgen.
Een voorbeeld van een multisite-platform voor meerdere ‘vestigingen’ is de Natuur en Milieufederaties in Nederland. De landelijke website werd met WordPress multisite vertaald naar twaalf subsites voor de provinciale Natuur en Milieufederaties. Elk gepersonaliseerd met eigen logo, eigen inhoud en kleurgebruik, maar in de basis gelijk aan de hoofdsite.
Een ander voorbeeld waarbij één organisatie gebruikmaakt van de multisite constructie voor meerdere producten en merken, is BAP Medical. Voor hen bouwden we een multisite-platform, van waaruit we relatief snel en goedkoop nieuwe productwebsites voor de firma creëren. Hierdoor heeft ieder merk dat onder BAP Medical valt een eigen domein en eigen uitstraling, zonder dat deze vanaf de grond opgebouwd hoeft te worden.
Projecten in een multisite
Wereldwijde WordPress multisite voor Shell Global Outpost Services
Wanneer is een multisite niet interessant?
Voor de volledigheid is het ook goed om te kijken naar de randvoorwaarden voor een multisite, want er zijn bepaalde zaken die het onhandig of onmogelijk maken om WordPress multisite in te zetten.
Als één van onderstaande punten van toepassing is op jou, is een multisite wellicht niet interessant.
- Elke site heeft zijn eigen database nodig;
- Elke site heeft een compleet andere opbouw en indeling;
- Elke site heeft verschillende plugins nodig;
- Je wilt niet dat er meerdere sites op één hosting-omgeving staan, bijvoorbeeld voor klanten met eigen hosting.
Is een van de punten op jouw situatie van toepassing, dan is een WordPress multisite voor jou waarschijnlijk niet de beste optie. We denken graag met je mee over een maatwerk WordPress website, passend bij jouw wensen.
De functionaliteiten van WordPress multisite: wat kan je ermee?
Tijd om het over de praktijk te hebben: wat kan er nou eigenlijk met WordPress multisite, wat niet kan met een gewone WordPress website? We sommen de belangrijkste punten voor je op.
Snel artikelen publiceren op meerdere sites
Vanuit de hoofdsite is het heel eenvoudig om content op verschillende websites te publiceren. Wanneer je een blog op meerdere sites wilt posten, selecteer je als hoofdbeheerder eenvoudig op welke subsites het bericht gepost moet worden. Hier wordt een concept van de inhoud geplaatst, dat je vervolgens per subsite nog kan aanpassen (bijvoorbeeld vertalen) en publiceren.
Plugins installeren voor alle sites
Veel plugins kunnen we met WordPress multisite in één keer installeren voor al je subsites. Daarbij moeten we wel opmerken dat dit niet voor álle bestaande WordPress plugins geldt. Sommigen zullen we alsnog per website moeten installeren, omdat deze WordPress multisite niet ondersteunen.
Uitgebreide rollen en rechten voor beheer:
WordPress multisite geeft talloze opties om het beheer goed te verdelen over verschillende personen in jouw organisatie. De hoofdbeheerder kan alles op elke site. Deze persoon kan ook rollen en rechten toewijzen aan andere gebruikers. Bijvoorbeeld de rol van redacteur voor één specifieke site. Zo kan iedere site eigen beheerders en redacteuren hebben, naast de centrale beheerders en redacteuren.
Snel en goedkoop een subsite maken
Met WordPress multisite kunnen we relatief snel en goedkoop een kopie maken van jouw hoofdwebsite. Hierdoor staat er direct een goede technische basis voor een nieuwe subsite, waardoor een nieuwe merk-, product of vestigingswebsite binnen enkele dagen of weken online kan staan. En dat tegen een fractie van de ontwikkelingskosten van een maatwerk website die vanaf nul ontwikkeld moet worden.
Eigen logo en huisstijl per subsite
Hoewel een subsite als kopie van de hoofdwebsite begint, is er nog steeds veel personalisatie mogelijk per site. Zo kan iedere subsite gewoon zijn eigen logo en huisstijl hebben, waardoor we een unieke uitstraling per website creëren, terwijl de structuur en techniek in de basis hetzelfde blijven.
Eigen content per subsite
Iedere subsite van een WordPress multisite bevat eigen content. Hierdoor is iedere website inhoudelijk uniek. Je kan per subsite eigen artikelen en pagina’s publiceren, alle teksten aanpassen die vanuit de hoofdsite zijn ‘klaargezet’ en op iedere pagina zelf blokken toevoegen of verwijderen. Qua content staat iedere website dus op zichzelf.
Eigen plugins en functionaliteiten
Per website zijn ook eigen functionaliteiten en plugins toe te voegen. Heeft bijvoorbeeld slechts één van jouw vestigingen of merken de mogelijkheid om iets online aan te schaffen? Dan voegen we alleen voor deze subwebsite een betaalfunctionaliteit toe. Het is wel verstandig om op te letten dat het aantal afwijkingen en uitzonderingen per subsite beperkt blijft, zodat het beheer van het hele multisite-platform overzichtelijk blijft.
Voordelen en nadelen van een WordPress multisite
De voordelen van een WordPress multisite zitten voornamelijk in eenvoudiger technisch beheer, sneller en goedkoper opzetten van nieuwe websites en uitgebreide mogelijkheden om verschillende gebruikers toegang te geven tot het beheer van (hun eigen) website.
De voordelen van een WordPress multisite opgesomd:
- Makkelijker beheer van meerdere websites
- Eén centrale inlogomgeving
- Uitgebreide opties voor beheerrollen
- Goedkoper om nieuwe subsites te laten bouwen
- Sneller nieuwe subsites opzetten
- Betere performance bij meertalige sites
- Eenvoudig content toevoegen op meerdere sites
- Snel nieuwe thema’s en plugins installeren, activeren en updaten
- Personalisatie in huisstijl per website mogelijk
- Iedere site zijn eigen content
Nadelen van een multisite
Natuurlijk zijn er niet alleen voordelen, maar ook nadelen aan een WordPress multisite. Het is goed om hiermee rekening te houden, wanneer je een WordPress multisite overweegt. Uiteraard adviseren wij je graag op basis van jouw persoonlijke situatie.
- Niet alle beschikbare WordPress plugins werken (goed) bij een multisite
- Alle subsites zijn afhankelijk van de hoofdinstallatie
- Alle subsites moeten enigszins gelijk blijven aan de hoofdsite
- Een subsite is lastig te verhuizen of over te dragen
Hosting van een WordPress multisite
Voor optimale performance van jouw websites, is het belangrijk om voor snelle hosting te kiezen. Een multisite vraagt qua hosting iets anders dan een normale WordPress website.
Om ervoor te zorgen dat jouw multisite-platform optimaal presteert, werkt Stuurlui samen met gespecialiseerde hostingpartners die hun servers optimaal hebben ingericht voor WordPress multisites. Wil je hier meer over weten? Onze collega’s van support staan je graag te woord!
Een WordPress multisite laten bouwen
Wil jij een WordPress multisite laten bouwen? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. In drie stappen helpen wij je bij het bedenken, ontwerpen en bouwen van jouw multisite. Achteraf staan we je bovendien bij in het technisch beheer van de multisite en zorgen we dat nieuwe subsites snel online staan.
Een multisite in drie stappen
Wanneer je jouw WordPress multisite door Stuurlui laat ontwikkelen, doorlopen we samen drie stappen. We starten met het uitdenken van jouw websites in de strategiefase, waarna we in de volgende stap het design uitwerken. In de derde stap bouwen we de multisite op volgens het afgesproken ontwerp.
Stap 1: strategie
We starten met een kick-off en brainstorm, waarin we samen een antwoord zoeken op de vraag: Hoe bouwen we jouw WordPress multisite optimaal op? Deze fase is bij multisites nóg belangrijker dan bij enkelvoudige sites, omdat we hier de basis leggen voor de opbouw van al jouw toekomstige subsites.
We denken goed na over de functionaliteiten die in de hoofdsite én in de diverse subsites zitten. Hoe zijn alle wensen binnen de verschillende websites te verenigen en combineren? Het resultaat van de strategiefase is een compleet wireframe: het functionele geraamte van jouw hoofdsite en eerste subsite(s).
Stap 2: design
Nadat we zorgvuldig de opzet van jouw multisite hebben uitgedacht, is het tijd om het geraamte kleur te geven. Onze designers gaan op basis van jouw huisstijl aan de slag om de website vorm te geven. Tijdens het ontwerpproces bespreken we de ontwerpen meerdere malen om ze bij te schaven en te verfijnen.
We ontwerpen de moedersite en zorgen dat bepaalde elementen van de website eenvoudig aan te passen zijn aan de huisstijl van een merk, vestiging of product op een subsite. Denk aan de achtergrondkleur van tekstblokken, het logo, of de vormgeving van links en knoppen. We houden standaard rekening met de vereisten van digitale toegankelijkheid, zodat al jouw sites voor iedereen te gebruiken zijn.
Stap 3: development
Wanneer jouw website compleet ontworpen is, gaan onze ontwikkelaars aan de slag om jouw multisite te bouwen. We doen de complete setup van jouw WordPress multisite en bouwen de hoofdsite, die als basis dient voor het multisite-platform.
Zodra de hoofdsite klaar is, krijgen beheerders en redacteuren een uitgebreide WordPress training van onze bemanning. Deze is volledig toegespitst op de eigen multisite, zodat je precies weet hoe je jouw site optimaal bijhoudt.
Na de training kun je jouw site zelf vullen. Wanneer alles staat zoals het hoort, is het tijd voor de livegang. Uiteraard doen we dat uiterst zorgvuldig, zodat jouw bestaande site zo kort mogelijk offline is en bezoekers de nieuwe site snel kunnen bezoeken. Meestal wordt eerst alleen de hoofdsite live gezet en daarna één voor één de subsites die eronder vallen.
Nieuwe sites toevoegen
Met de hoofdsite van jouw multisite-platform live, kunnen we direct aan de slag om nieuwe subsite toe te voegen aan het platform. Samen bespreken we de snelheid en volgorde waarin we de nieuwe sites lanceren.
Omdat de technische basis al staat, kunnen we een nieuwe site soms al in enkele dagen opzetten. De precieze duur hangt af van de complexiteit van jouw site en de hoeveel aanpassingen iedere subsite nodig heeft. Zodra de nieuwe site is opgezet, is het enkel nog een kwestie van de content aanpassen, voordat de site live kan.
Beheer van jouw WordPress multisite
Er zijn twee soorten beheer van een WordPress multisite: technisch beheer en beheer (bijhouden) van de content. Contentbeheer verzorg je in principe zelf. Als hoofdbeheerder kan je alle sites aanpassen en content eenvoudig op meerdere sites tegelijk publiceren. Daarnaast wijs je per website eventueel nog eigen redacteuren toe, die verantwoordelijk zijn voor de site van hun eigen vestiging, merk of product.
Het technisch beheer van jouw WordPress multisite verzorgen wij graag voor je. Hiervoor sluiten we samen een service-overeenkomst (SLA), waarin we afspraken maken over het beheer, updates en support. Onze supportafdeling is één van de best beoordeelde afdelingen van Stuurlui. Hier zitten ervaren ontwikkelaars die jou rechtstreeks te woord staan. De meeste vragen beantwoorden we nog dezelfde dag.
Meer informatie?
Nieuwsgierig geworden of een WordPress multisite geschikt is voor jouw organisatie? Of ben je zelf al overtuigd? Bel Sjoerd en maak gelijk een afspraak voor een eerste kennismaking.
Benieuwd naar de mogelijkheden?
Bezoek ons
Campus werkspoorNijverheidsweg 16G
3534 AM, Utrecht