Slimme vertalingen via

DeepL

DeepL is een slimme vertaaldienst die we koppelen aan je WordPress-site. Zo maak je makkelijk een meertalige website, zonder alles handmatig te vertalen.

Wat is DeepL?

DeepL is een geavanceerde online vertaaldienst die gebruikmaakt van kunstmatige intelligentie (AI). Het staat bekend om zijn hoge nauwkeurigheid en natuurlijke vertalingen, vooral in Europese talen. DeepL ondersteunt momenteel zo’n dertig talen en wordt vaak gebruikt voor professionele toepassingen zoals zakelijke documenten, websites en e-mails. De kwaliteit van DeepL’s vertalingen benadert die van menselijke vertalers, wat het populair maakt bij bedrijven, ontwikkelaars en vertaalbureaus wereldwijd.

Wat is DeepL?

Deep L en WordPress

DeepL is naadloos te integreren in WordPress via eigen API-plugins. Je hebt hiervoor een account nodig, die wij kunnen gebruiken in de site. Vervolgens configureren we de plugin op je website om vertalingen automatisch via DeepL te laten verlopen. Hierdoor worden pagina’s, berichten en andere inhoud direct vertaald in de beschikbare talen. De combinatie van WordPress en DeepL zorgt voor efficiënte, kwalitatieve meertalige websites zonder handmatige vertalingen.

WordPress training

De voordelen

DeepL biedt snellere en nauwkeurigere vertalingen dan traditionele methodes, zoals handmatig vertalen of minder geavanceerde plugins. Dankzij kunstmatige intelligentie produceert DeepL natuurlijke zinnen met correcte context en natuurlijke toon. Waar traditionele vertaalsoftware regelmatig letterlijk vertaalt, snapt AI de context. Hierdoor hoef je teksten zelden meer te corrigeren. Voor beheerders betekent een DeepL-integratie meer beschikbare talen, met minder handmatig werk. Voor eindgebruikers zorgt het voor een professionelere, meertalige gebruikerservaring.

Twee smaken

Bij Stuurlui kennen we twee verschillende toepassingen van DeepL: frontend en backend.

Bij de frontend toepassing installeren we één taal als hoofdwebsite, bijvoorbeeld het Nederlands. Hierop installeren we de DeepL koppeling. Bezoekers van de website kunnen nu op de website een door DeepL ondersteunde taal kiezen. Vervolgens zien zij de site in die taal, doordat de koppeling de pagina’s voor hen vertaalt. De content wordt niet opgeslagen, maar wordt alleen ‘virtueel getoond’ aan de bezoeker. Omdat de content nergens wordt opgeslagen, is deze ook niet indexeerbaar en niet handmatig aan te passen.

Bij de backend oplossing maken we voor iedere gewenste taal een aparte subsite op een eigen domein. Vervolgens koppelen we DeepL, die de basistaal (bijv. Nederlands) omzet naar de gewenste talen. In tegenstelling tot de frontend-methode, wordt de content nu daadwerkelijk in WordPress in de aparte subsite geplaatst. Dit gebeurt volledig geautomatiseerd. Hierna kan je de content nog zelf aanpassen, aanvullen én apart laten indexeren door zoekmachines.

De voordelen van beide methodes

De frontend methode heeft als groot voordeel dat je met één koppeling alle beschikbare talen van DeepL beschikbaar kan maken op je site. Pas wanneer een gebruiker een pagina in een taal opvraagt, wordt deze vertaald. Kostentechnisch ook een voordeel, want je betaalt alleen voor de vertaling van de pagina’s die daadwerkelijk bekeken worden. Eenmaal vertaalde pagina’s slaan wij op in cache, zodat ze sneller laden en niet nog eens vertaald hoeven worden.

Voordeel van de backend methode is dat je de vertaalde pagina’s kan aanpassen en aanvullen. Hierdoor kan je per taal een meer specifieke website maken. Handig wanneer je bedrijf bijvoorbeeld in meerdere landen zit en sommige informatie alleen voor één land relevant is. De initiële investering is wel wat hoger, omdat alle pagina’s bij de bouw worden vertaald en gevuld, ongeacht of ze ooit bezocht worden door een bezoeker.

Wat kost DeepL?

De kosten van DeepL zijn tweeledig. Allereerst heb je een abonnement nodig. Voor API-gebruik gelden aparte tarieven: bijvoorbeeld €4,99 per maand basis + €20 per miljoen tekens. Maatwerk afspraken zijn ook mogelijk, afhankelijk van gebruikersaantal en gebruiksvolume.

Daarnaast zijn er eenmalige implementatiekosten. Voor de frontend oplossing gaat het om ongeveer twee tot vier dagen werk, afhankelijk van de grootte van de website. Voor de backend oplossing gaat het om ongeveer vier tot acht dagen.

Api koppeling laten maken begeleiden