Ons werk

Location based marketing: hoe, wat, waar, waarom?

Wat is location based marketing en hoe zet ik het in?
2 jan 2017
Development Leestijd: 8 min.

Stel: wanneer je 100 meter van je favoriete winkel verwijdert ben, ontvang je alvast een interessante aanbieding op je mobiel. Of wanneer je je in dezelfde buurt van een koffiezaak bevind, ontvang je een coupon voor de tweede koffie gratis! Of stel dat je beloond wordt met 10% korting wanneer je vijf keer een winkel bezoekt… Dit zijn voorbeelden van location based marketing.

Waarom is location based marketing nu een trend?

Alles en iedereen is mobiel en personalisatie is key. We willen geen advertenties zien voor producten of diensten waar we geen interesse in hebben, want die advertenties zijn niet relevant voor ons. We willen ervaringen die iets toevoegen aan ons leven en zo efficiënt mogelijk onze wensen kunnen uitvoeren online. Location based marketing speelt hierop in.

Wat houdt location based marketing in?

Location based marketing (ook wel hyperlokaal adverteren genoemd) houdt in dat marketeers de Wi-Fi of GPS locatie van een telefoon benutten om erachter te komen waar de doelgroep zich bevind. De doelgroep kan bereikt worden op basis van de stad, regio, buurt of bijvoorbeeld een postcode. Het is interessant voor bedrijven die hun product of services willen promoten naar mensen in een bepaald gebied. Doordat advertenties zo gespitst worden op locatie, wordt de advertentie relevanter wat er weer voor kan zorgen dat je betere relaties met je klanten opbouwt. Immers, door een hyperlokale advertentie kan je doelgroep makkelijker naar je toe komen omdat je nu al eenmaal in de buurt zit.

Location based marketing is minder interessant als je doelgroep erg specifiek is. Verkoop je trouwjurken, dan zul je met location based marketing mogelijk veel mensen bereiken die geen interesse hebben in trouwjurken, bijvoorbeeld mensen die al getrouwd zijn of jongeren.

Welke opties zijn er?

Adverteerders kunnen met location based marketing promoties en aanbieding naar de juiste personen sturen die in de buurt zijn. Heb je bijvoorbeeld een eigen app, dan kun je op die manier hyperlokale advertenties gebruiken als de gebruikers het toestaan dat hun locatie wordt gebruikt voor de app. Ook kun je door middel van Google Adwords een advertentie maken op basis van locatie, bijvoorbeeld met radius targeting, waarbij je mensen in een straal rondom je bedrijf bereikt.

Een andere optie om location based marketing in te zetten is met Facebook Local Awareness Ads. Met Local Awareness Ads kun je nieuwe klanten bereiken door advertenties te tonen die in de buurt zijn van je bedrijf. Op deze manier kun je je product of service promoten voor mensen die zich in de buurt bevinden. Door middel van ’get directions’ kun je een kaart tonen met je bedrijfslocatie, de afstand tot het bedrijf, de openingstijden en een link naar de routebeschrijving. Ook kun je een actieknop toevoegen aan je Local Awareness Ad, bijvoorbeeld Routebeschrijving, Nu Bellen, Meer informatie of Bericht versturen.

Wat zet je in de advertentietekst?

Met location based marketing is het belangrijk dat je begrijpt in welk gebied je doelgroep zich bevindt. Richt je je op een stad, een centrum, een woonwijk? Je wilt iets toevoegen aan je marketingmix en je doelen voor ogen hebben. Bepaal dus op welke manieren een hyperlokale advertentie van waarde kan zijn voor je doelgroep en speel daar op in. Een filmhuis kan bijvoorbeeld een nieuwe film promoten voor mensen binnen een radius van een kilometer, met als doelgroep 50 plussers.

Tip: zorg er altijd voor dat mensen zich op een duidelijke wijze in en uit kunnen schrijven voor advertenties. Het is namelijk niet de bedoeling hun privacy te schenden of ze onnodig lastig te vallen met advertenties die ze niet relevant vinden.

Je kunt adverteren op basis van:

Geofencing

Geofencing houdt in dat iemand zich in een bepaald gebied bevindt, bijvoorbeeld een provincie, stad, regio, buurt of bepaalde radius.

Proximity

Proximity betekent nabijheid. Wanneer je adverteert op basis van proximity, maak je advertenties gebaseerd op de nabijheid van een persoon. Zo kun je bijvoorbeeld een advertentie voor je bedrijf laten zien op Facebook als je doelgroep zich binnen een straal van 1 km bevindt.

Conclusie

Location based marketing houdt in dat marketeers de locatie van een telefoon benutten om erachter te komen waar de doelgroep zich bevind. Een advertentie kan zo worden ingezet om personen te bereiken die dicht bij je bedrijf in de buurt zijn. Zo kun je promoties, aanbiedingen of acties lokaal communiceren.

Geïnteresseerd geraakt in location based marketing? Stuurlui kan je hierbij helpen. Neem contact met ons op of bel 030-2274000.