Ons werk

Hoe je de pagina laadtijd van je website kunt verbeteren

Laadtijd van je pagina verbeteren
24 mei 2017
Development Leestijd: 7 min.

Nog voordat mensen op een pagina van je website komen, is er al iets waar ze op af kunnen knappen. Wat dat is? De pagina laadtijd! Onze 3-seconden aandachtsspanne is er niet van gediend om lang te wachten en het kan zelfs zo erg zijn dat we de website al verlaten voordat we een blik op de website hebben geworpen. Een trage website geeft een slecht beeld weer van je bedrijf, zorgt voor een hoger bounce-percentage, minder conversies en een slechtere ranking in Google. In deze blog lees je hoe je de snelheid kunt verbeteren!

Is mijn website traag?

Dit kun je gemakkelijk testen met ‘test my site’ van Google. Doe de test hier!

De pagina laadtijd verbeteren voor je bezoeker

Uit onderzoek van Gomez.com blijkt dat 47% van consumenten verwachten dat een pagina binnen 2 seconden geladen is. Is de website binnen 3 seconden niet geladen? Dan verlaat 40% de website. Bovendien vind meer dan de helft (52%) de snelheid van een pagina belangrijk voor hun loyaliteit aan de website. En 79% van alle bezoekers die ontevreden zijn met hun website prestaties zeggen dat ze minder geneigd zijn om nog een keer bij dezelfde website een product te kopen.

Verloren bezoekers en verloren loyale consumenten – de laadtijd kan direct effect hebben op de bezoekers en de inkomsten uit je website.

De pagina laadtijd verbeteren voor Google

Naast dat een trage laadtijd van je pagina nadelig is voor je bezoekers, is het ook nadelig voor Google. Al sinds 2010 kijkt de zoekmachine naar de pagina laadtijd voor zijn algoritme. De snelheid van een website speelt dus mee met welke plaats een website krijgt in de zoekresultaten.

In een officiële blogpost van Google Webmaster Blog kwam de quote:
“Speeding up websites is important – not just to site owners, but to all Internet users. Faster sites create happy users and we’ve seen in our internal studies that when a site responds slowly, visitors spend less time there. But faster sites don’t just improve our user experience; recent data shows that improving site speed also reduces operating costs. Like us, our users place a lot of value in speed – that’s why we’ve decided to take speed into account in our search ranking.”

Door de laadtijd te verbeteren, komt je website dus ook hoger in de zoekresultaten van Google te staan.

Waar moet ik op letten?

Wellicht vraag je je af ‘waar kan ik op letten bij mijn eigen website?’ Ik heb een lijstje opgesteld met punten die de snelheid van je website naar beneden kunnen halen.

Maak je dus gebruik van onderstaande zaken? Door deze aan te passen, te verwijderen of ze te veranderen maak je dus je website sneller!

  • Grote afbeeldingen. Hoewel ze er mooi uitzien, zorgen afbeeldingen met een hoge resolutie er wel al snel voor dat je website trager laadt. Een tip is dus om je afbeeldingen te comprimeren in Photoshop, zodat afbeeldingen niet onnodig groot zijn.
  • Video’s. Wie houdt er niet van een mooie video? Let wel op dat je ze embedded in plaats van dat je ze inlaat in je website, want inladen op je website is nadelig voor de snelheid.
  • Slechte hosting. Wellicht heeft het niet met je website zelf te maken, maar met de hosting service waar je website op staat. Vaak is het zaak dat goedkope hosting ten nadele komt tot je website. Ik schreef eerder al een blog over de verschillen in hosting.
  • (Te veel) Advertenties. Te veel advertenties maken je website trager.
  • Oude plugins. Geen zin om plugins te updaten? Eén plugin kan je website al flink vertragen. Staan er nog plugins op je website die je niet meer gebruikt? Verwijder ze dan. Denk ook goed na voor je een plugin gaat installeren of je hem echt nodig hebt en ga na of de plugin goed staat aangeschreven voor je hem klakkeloos installeert.
  • Het thema. Een gecompliceerd thema zorgt voor een verlaging in de snelheid. Het mag er dan mooi uitzien, maar het kan je site wel flink vertragen.
  • Widgets. Widgets zoals ‘delen op social media’ of berichtencentrum kunnen tevens de website vertragen.

Conclusie

Het traag laden van een pagina is nadelig voor je bezoeker en nadelig voor je ranking in Google. Door het aanpassen, verwijderen of veranderen van website-onderdelen die je website trager maken, wordt

Wij maken je website sneller! Neem contact met ons op.

 

Een fullservice WordPress bureau in Utrecht
Een fullservice WordPress bureau in Utrecht

Ahoy…

Wij zijn Stuurlui. Een fullservice WordPress bureau in Utrecht. Wij ontwerpen, bouwen en onderhouden maatwerk WordPress websites. Stuurlui bestaat uit een ervaren team van 39 bemanningsleden. We zijn klein genoeg om snel te schakelen en groot genoeg om specialisten op ieder gebied in huis te hebben.

Ons werk