Ons werk

Rich Snippets: Uitleg voor Beginners

Rich snippets: uitleg voor beginners
4 mei 2017
Marketing Leestijd: 10 min.

Rich snippets – wat zijn het, waar dienen ze voor en hoe kunnen ze in jouw voordeel werken? In deze blog geef ik een uitgebreide uitleg over rich snippets en geef een inzage in de opvolger: rich cards.

Wat zijn Rich Snippets?

Al een aantal jaar geleden, in 2009, lanceerde Google Rich Snippets, met als doel bezoekers meer informatie te bieden in de zoekresultaten. Bijvoorbeeld door de toevoeging van extra informatie zoals o.a. reviews (sterren), evenementen en recepten. Deze extra informatie noemt men snippets. Tegenwoordig heeft Google een aantal vormen van snippets toegevoegd, zoals breadcrumbs, video’s, producten, restaurants en auteurs. Alle vormen van rich snippets zal ik verderop in deze blog uitleggen.

Waarom zijn Rich Snippets belangrijk?

De extra informatie die rich snippets aan de zoekresultaten toevoegen, zijn een extra trigger voor personen om op de zoekresultaten te klikken en zorgt zo dus voor een hogere Click-Through Rate (CTR). Voor zoekmachines is het positief, omdat bezoekers een betere gebruikerservaring hebben: ze kunnen meer informatie over de pagina lezen voor ze op de zoekresultaten klikken. Voor bedrijven is het positief, omdat er meer informatie wordt weergegeven in de advertentie zonder dat ze er iets voor hoeven te betalen. Bovendien: omdat bezoekers al meer informatie hebben kunnen lezen in de zoekresultaten, zullen ze geneigd zijn om gemiddeld langer op je website te blijven.

Rich snippets zorgen er dus voor dat bezoekers sneller geneigd zijn om naar jouw website door te klikken! Veel bedrijven zien een 20% tot 30% stijging in CTR wanneer ze rich snippets gebruiken. Een hogere CTR zorgt ook voor een betere ranking én met rich snippets zul je meer opvallen dan je concurrenten.

Standaard tekstadvertentie

Onderstaande afbeelding is een voorbeeld van een standaard tekstadvertentie. Een standaard zoekresultaat bestaat altijd uit een titel, URL en een beschrijving van de desbetreffende webpagina. De blauwe tekst is de titel; de groene tekst de URL en de zwarte tekst de beschrijving. Je zult altijd deze drie onderdelen tegenkomen in een advertentie. Je zult vast zelf ontdekken dat deze advertentie niet zo ‘eye-catching’ is als de advertenties die rich snippets bevatten.

rich snippets voorbeeld 1

Wat zijn de mogelijkheden van Rich Snippets?

Breadcrumbs

Breadcrumbs, of in het Nederlands ook wel kruimelpad genoemd, is in het voorbeeld hieronder de tekst achter de link van de website. Oftewel: “news > oscars news > winners”. Het geeft de bezoeker een idee naar welke webpagina daadwerkelijk de advertentie toe leidt.

rich snippets voorbeeld 2

Reviews

Een ander voorbeeld van rich snippets zijn de reviews. Deze kun je in het voorbeeld hieronder herkennen aan de sterretjes en de gemiddelde klantscore. Zoekt iemand naar een site waar bezoekers een beoordeling achter kunnen laten? Dan kun je deze dus laten tonen in de zoekmachines.

rich snippets voorbeeld 3

Video

Deze rich snippet spreekt voor zich: er wordt een afbeelding van de video en de duur van de video toegevoegd aan de tekstadvertentie. Ook zie je de tekst ‘geüpload door…’ en de datum waarop de video geüpload is.

rich snippets voorbeeld 4

Events

Ook kun je je events toevoegen aan je advertentie. In het voorbeeld hieronder zie je hoe TivoliVredenburg laat zien welke artiesten zullen optreden.

rich snippets voorbeeld 5

Recepten

Een recept rich snippet is een combinatie van een foto, beoordeling, aantal stemmen en hoe lang het duurt om het recept te maken.

rich snippets voorbeeld 6

Producten

Producten kun je ook extra toelichten met rich snippets. In het voorbeeld hieronder kun je bijvoorbeeld door rich snippets de prijs zien en dat het product op voorraad is.

rich snippets voorbeeld 7

Auteurs

Een ander voorbeeld is auteurs, in het voorbeeld hieronder aangegeven met de naam, datum van het artikel/boek en de categorie van de webpagina.

rich snippets voorbeeld 8

Hoe stel je Rich Snippets in?

Rich snippets kun je instellen met behulp van Schema.org, dat is opgericht door Google, Bing, Yahoo! en Yandex. Met Schema.org leg je als het ware in je code uit wat er op je website staat, waardoor zoekresultaten zoals Google je website beter kunnen lezen. Op Schema.org geef je aan in welke categorie je webpagina past. Zo kun je aangeven als je website over een event, organisatie, persoon, boek, film, recept, etc. gaat. Op die manier worden homoniemen (woorden met een dubbele betekenis) dus ook goed ingedeeld.

Het instellen van rich snippets vergt wel HTML-kennis. Heb je geen HTML-kennis of geen tijd om rich snippets in te stellen? Wij kunnen je hierbij helpen!

Rich Snippets 2.0: De Rich Cards

In mei 2016 lanceerde Google de zogenaamde rich cards. Rich cards zijn als het ware ‘kaartjes’ om foto’s nog groter en meer visueel weer te geven. Dit kan bijvoorbeeld met films, recepten, lokale restaurants en online cursussen. Net als met rich snippets werken rich cards met schema.org.

Zoals je kunt zien in het voorbeeld hieronder, zijn rich cards nog visueler dan rich snippets. Rich cards zijn er in verschillende vormen, afhankelijk van het zoekresultaat.

Rich cards zijn nog in de beginfase, maar het is zeker een ontwikkeling om in het oog te houden. Rich cards zijn sinds maart 2017 beschikbaar wereldwijd. Google heeft dit stilletjes aangekondigd door een blog van een jaar geleden waarin de rich cards werden aangekondigd te updaten. Lees de aankondiging van Google hier.

De evolutie van zoekresultaten

De evolutie van zoekresultaten

 

 

Meer weten over rich snippets en rich cards? Bekijk dan zeker deze video, waarin Google’s Richard Gingras je in 30 minuten de (toekomst van de) zoekmachine uitlegt.

Graag horen we van je als we kunnen helpen met het implementeren van Rich Snippets. Neem contact met ons op!