Ons werk

Waarom het belangrijk is om je WordPress website up to date te houden

Up to date Wordpress site
20 dec 2016
Development Leestijd: 6 min.

WordPress is een open source content management systeem (CMS), iedereen kan de code inzien, delen, hergebruiken en aanpassen. De populariteit van WordPress is de afgelopen jaren enorm toegenomen en op dit moment draaien meer dan 25% van alle websites wereldwijd op WordPress. Door zijn populariteit trekt het CMS veel verschillende soorten developers aan. Goedwillende, kwaadwillende, professionele en iets minder professionele.

Kortom, het speelveld is groot en er gebeurt van alles. Is het belangrijk om dit allemaal bij te houden en je website telkens weer te updaten? Zeker! Hieronder leggen we uit waarom.

Veiligheid

De eerste en misschien wel meest belangrijke reden om je WordPress website up to date te houden is veiligheid. Helaas zijn er door de populariteit en de open source basis veel hackers met WordPress bezig die telkens weer op zoek zijn naar kwetsbaarheden in de code die ze kunnen gebruiken om kwaadaardige code op je website te plaatsen. Dit klinkt heel vervelend, maar de risico’s op een hack zijn vaak goed te beperken. De populariteit van WordPress heeft namelijk ook duidelijke positieve kanten. Zo zijn er wereldwijd op ieder moment duizenden developers bezig om WordPress te verbeteren. Deze developers zien kwetsbaarheden in de code als eerste en ze integreren er oplossingen voor in de meest recente versies van hun plugin of thema.

Als je een WordPress website hebt, heb je daar vrijwel altijd meerdere plugins en een thema op staan. Deze plugins helpen je bijvoorbeeld om een contactformulier toe te voegen of je website te optimaliseren voor zoekmachines. In al deze plugins kan (en zal) vroeg of laat een beveiligingslek worden gevonden. Zorg dat je alles up to date houdt om deze beveiligingslekken tijdig weer te ‘dichten’.

Snelheid

Het up to date houden van je website verbetert niet alleen de beveiliging maar ook de performance. Dit is belangrijk voor je bezoeker maar ook voor zoekmachines die steeds meer letten op snelheid en gebruiksvriendelijkheid.

Nieuwe mogelijkheden

Updates brengen vaak nieuwe functies met zich mee. Dit kunnen functies zijn die het de bezoekers van de website bijvoorbeeld gemakkelijker maken om te vinden wat ze zoeken, maar ze kunnen ook jouzelf helpen. Zo heeft een recente update van WordPress zelf de gebruiksvriendelijkheid van de admin omgeving van WordPress sterk verbeterd.

Bug fixes

Ondanks dat developers hun plugins zorgvuldig testen kan het voorkomen dat er toch kleine foutjes (bugs) in zitten. Dit soort foutjes worden vaak snel gedetecteerd en in de eerstvolgende update hersteld.

Conclusie

Als je je website op een goede manier up to date houdt profiteer je zoveel mogelijk van de kennis en kunde van de professionele, goedwillende developers en heb je aan WordPress een stabiele, veilige en zeer gebruiksvriendelijke basis voor je website.

Altijd meteen op ‘Updaten’ klikken dus?

Nou nee, dat nou ook weer niet. Omdat er zoveel beweging is in het WordPress veld kunnen developers nooit helemaal op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen en zal nooit alles perfect op elkaar afgestemd zijn. Een update van de ene plugin kan er zo voor zorgen dat een andere plugin het ineens niet meer doet. Dat wil je natuurlijk voorkomen!

Daarom voeren wij bij Stuurlui Online Marketing altijd gecontroleerd updates uit. We testen de updates zoveel mogelijk op onze eigen (test) sites, voor grotere updates lezen we de documentatie door en we zorgen altijd dat er backups klaar staan voor het geval er iets mis gaat. Zo beperken we het risico op onregelmatigheden op jouw website en hebben we altijd een goede backup voor als er toch iets fout gaat.

Wil je meer weten over ons WordPress onderhoud en wat we voor jou kunnen betekenen? Mail ons op ahoy@stuurlui.nl of neem direct contact op via 030-2274000.