Ons werk

Wat is WordPress?

Wat is WordPress? Uitleg van Stuurlui
16 okt 2023
Marketing Leestijd: 5 min.

WordPress is één van de bekendste Content Management Systemen (CMS) in de wereld. Een CMS is (online) software die het mogelijk maakt om eenvoudig zelf een website te bouwen en beheren. Inmiddels is meer dan veertig procent van de websites in de wereld gemaakt met WordPress (bron). Bij Stuurlui hebben wij ons gespecialiseerd in dit CMS en bouwen wij al onze sites met WordPress. Daarom geven we jullie in dit blog graag wat basic WordPress uitleg: Wat is WordPress en waarom varen wij volledig op dit CMS?

Weinig tijd? Ga direct door naar:

Wat is een WordPress website?

We beginnen heel eenvoudig: een WordPress website is een website die gebouwd is in het CMS WordPress. Het zegt dus iets over de techniek die is gebruikt en niet iets over het type website. Met dit CMS kun je (bijna) alles bouwen wat je wil: van een corporate website tot content platform, werken bij website, of intranet. De flexibiliteit en ontelbare mogelijkheden om het systeem uit te breiden, maken het platform zowel geschikt voor de kleine zelfstandige ondernemer, als voor grote multinationals en overheden. Vandaar ook de grote populariteit.

Hoe is WordPress ontstaan?

WordPress werd gelanceerd op 27 mei 2003 door Matt Mullenweg en Mike Little. Zij wilden het mogelijk maken om zonder programmeerkennis gemakkelijk zelf een website op te zetten. Oorspronkelijk werd WordPress speciaal gemaakt voor het creëren van blogs, maar inmiddels is het CMS steeds verder doorontwikkeld. Bloggen kan nog steeds, maar het is nu slechts één van de vele mogelijkheden.

De ontwikkeling van WordPress door de jaren heen

Dat WordPress begon als platform voor blogs en doorontwikkelde tot het veelzijdige CMS dat het nu is, komt mede doordat er een grote community van ontwikkelaars actief is om het platform steeds verder door te ontwikkelen. Dat zit zo: WordPress is open source software. Iedere developer die het platform gebruikt, kan daarom bijdragen aan de doorontwikkeling van het platform. Hierdoor komen er steeds nieuwe mogelijkheden, die weer voor iedereen beschikbaar zijn. Met die groei aan mogelijkheden, groeide de afgelopen jaren ook het gebruik én dus ook het aantal gebruikers die bijdragen aan nóg verdere doorontwikkeling. 

Sinds versie 1.0 in 2003 zijn vele nieuwe versies gelanceerd met vernieuwende technieken, nieuwe mogelijkheden om andere systemen te koppelen, duizenden plugins met extra functionaliteiten en nog veel meer. De ontwikkelingen van de afgelopen twintig jaar zijn veel teveel om op te noemen in dit blog. Daarom lichten we een van de meest ingrijpende en besproken wijzigingen van de afgelopen jaren eruit: de introductie van Gutenberg.

Wat is Gutenberg?

Drag & drop builder visual

Gutenberg is de naam die WordPress geeft aan hun nieuwe manier van pagina’s bouwen. Gutenberg is een zogenaamde blok-editor, waarmee je zelf een blanco pagina kan opbouwen met tekst, afbeeldingen en andere content. Je selecteert een blok, sleept het naar zijn plek en vult het met content. 

Het is een ingrijpende wijziging, omdat het de traditionele ‘What You See is What You Get’ (Wysiwyg) editor vervangt. Bij de lancering van Gutenberg in 2018 was de kwaliteit echter nog niet optimaal, waardoor WordPress besloot om de klassieke editor ook nog live te houden en gebruikers de keuze te geven. Hoewel de mogelijkheden en kwaliteit van Gutenberg in de afgelopen jaren flink zijn doorontwikkeld, zijn beide editors tot op de dag van vandaag nog in gebruik.

 

De voordelen van WordPress

Als je dit blog leest, ben je wellicht aan het oriënteren welk CMS je wil gebruiken voor jouw nieuwe website. Voor wie worstelt met die vraag, beantwoorden we niet alleen de vraag ‘Wat is WordPress’, maar vertellen we ook graag wat volgens ons de belangrijkste voordelen van het CMS zijn.

Content is makkelijk te wijzigen

Drag & drop builder visual 2

WordPress is zo ingericht dat de inhoud makkelijk te wijzigen is. Het CMS is immers ooit bedacht om zonder programmeerkennis gemakkelijk zelf een website op te zetten. Die basis insteek staat nog steeds overeind. Hierdoor ben je voor wijzigingen aan de inhoud niet meer afhankelijk van je webbouwer.

Betalen voor inhoudelijke wijzigingen en wachten tot zij simpele aanpassingen hebben doorgevoerd is daardoor verleden tijd. Met WordPress voer je ze direct zelf door. Heb je nog geen kennis van het systeem, dan kan je websitebouwer je meestal een korte WordPress training geven, waarin je de basis in een paar uur onder de knie hebt. Bij Stuurlui geven we deze training sowieso bij iedere oplevering, ongeacht of je wél of geen kennis hebt van WordPress.

Jouw site is non-stop in ontwikkeling

Nieuwe vragen en wensen voor jouw website zijn onvermijdelijk. De markt is in beweging en jij wilt mee. Inhoudelijk kan je zelf direct inspelen op ontwikkelingen, door de content zelf te wijzigen. Maar ook technisch kan je jouw site blijven doorontwikkelen. Zodra je site live staat, is het met WordPress heel eenvoudig om nieuwe functies toe te voegen, aanpassingen te maken, of verbeteringen door te voeren. Soms zelf, soms met een beetje hulp van je ontwikkelaar. Zo pas je jouw site geleidelijk aan wanneer dat nodig is, blijf je altijd up to date en voorkom je dat je eens in de zoveel tijd je gehele site moet vernieuwen. 

WordPress is non-stop in ontwikkeling

Doorontwikkeling van je website en het WordPress CMS

Omdat WordPress open source software is, kijken duizenden ontwikkelaars uit de hele wereld continu naar mogelijke verbeteringen in de software. Zij doen suggesties voor bijvoorbeeld nieuwe functionaliteiten, betere prestaties of meer gebruiksgemak. Die suggesties worden beoordeeld door andere ontwikkelaars binnen deze wereldwijde ‘WordPress-community’. Zo ontstaan steeds nieuwe mogelijkheden.

Bijkomend voordeel van zo’n actieve community is de veiligheid van het systeem. Omdat er zoveel mensen dagelijks bezig zijn met WordPress ontwikkeling, worden kwetsbaarheden snel opgemerkt en meestal nog dezelfde dag opgelost door diezelfde community.

WordPress is onafhankelijk

Open source oplossingen zijn van iedereen. Je zit dus niet vast aan één partij. Wanneer je niet tevreden bent over je huidige websitebouwer, stap je eenvoudig over naar een andere. Er zijn ontelbaar veel WordPress developers beschikbaar. Natuurlijk hebben ze allemaal een eigen kwaliteitsniveau, en de capaciteit om grote bedrijven te helpen zal niet overal beschikbaar zijn. Maar voor iedere vraag is een groot aanbod aan ontwikkelaars. Je hebt dus veel minder snel een zogenaamde ‘vendor lock-in’ die je met traditionele webbouwers en maatwerk CMS’en hebt.

Koppelen met externe systemen

WordPress kent uitstekende mogelijkheden om het CMS te koppelen aan externe systemen, bijvoorbeeld door middel van API-koppelingen. Of het nu een CRM, ATS, e-mailmarketing tool of ander systeem betreft. Voor een veilige en betrouwbare koppeling met externe systemen is het wel verstandig om een ervaren WordPress ontwikkelaar in te schakelen, die ervaring heeft met deze techniek.

API-koppeling

Flexibel en voordelig

Bij WordPress is het heel makkelijk om je website uit te breiden met pagina’s en/of functionaliteiten. De website wordt namelijk modulair opgebouwd, waardoor het altijd mogelijk is om uit te breiden. Een deel van de uitbreidingen, zoals het toevoegen van pagina’s, kan je bovendien zelf. Vanwege het open source karakter, betaal je geen licentiekosten aan WordPress. Dat is een groot voordeel als je het vergelijkt met andere aanbieders in de markt en kan je zomaar duizenden euro’s per jaar schelen.

De techniek achter WordPress

Alle technieken om je WordPress website te laten draaien zoals: PHP, MySQL, Hosting en Multisite

Speciaal voor wie interesse heeft in de technische achtergrond van WordPress, gaan we in het laatste stuk van dit blog nog een stapje verder in onze WordPress uitleg. Wat is WordPress, als je kijkt naar de techniek?

WordPress is een CMS dat gebruikmaakt van de programmeertaal PHP. Alle content wordt opgeslagen in een MySQL-database. Per installatie is er één site te beheren, tenzij je gebruikmaakt van WordPress Multisite. Met de multisite optie kun je meerdere sites beheren binnen één installatie. Ideaal voor organisaties met meerdere vestigingen of merken, die toch veel overlappende informatie moeten tonen. 

Wat is WordPress hosting?

Alle websites moeten gehost worden op een server, waar de website staat opgeslagen. Iedere server is anders en heeft zijn eigen unieke instellingen, die effect hebben op bijvoorbeeld de snelheid en veiligheid. Het is mogelijk om je website zelf te hosten, dus op een eigen server. Bij Stuurlui raden we echter altijd aan om voor WordPress hosting te gaan.

WordPress hosting betekent dat je jouw Website laat draaien op een server die speciaal is ingericht voor WordPress websites. De instellingen op deze server zijn volledig geoptimaliseerd om een WordPress website soepel, snel en zonder problemen te laten draaien. Je site presteert er simpelweg beter door.

WordPress Hosting

Uitleg bij veelgebruikte termen in WordPress

Sommige functies in WordPress zijn echte begrippen geworden. Sommige specifiek voor WordPress, anderen ook voor andere CMS’en. Een aantal veelgebruikte begrippen leggen we hier kort uit.   

Wat is een slug in?

De slug is het laatste gedeelte van je webadres of URL, dat je zelf kan invullen bij het aanmaken van een pagina. In het geval van het blog dat je nu leest is het: /wat-is-wordpress/. Daaraan zie je misschien al: de slug bevat meestal de paginatitel en omschrijft wat er op de pagina te lezen is. Het is ook een belangrijk element voor SEO-optimalisatie. SEO-specialisten raden aan om goed na te denken over de slug, wanneer je een pagina aanmaakt. Je kan de slug later altijd aanpassen, maar dit wordt niet aangeraden, omdat eventuele linkjes naar de oude slug dan niet meer werken. Dit is wel weer op te lossen, maar je kunt het beter in één keer goed doen.

Wat is een widget?

Een widget in WordPress gebruik je om dezelfde informatie op meerdere pagina’s weer te geven, terwijl je ze maar één keer hoeft in te voeren. Een voorbeeld: wil je onder iedere pagina jouw adresgegevens, dan is het niet nodig om die gegevens op iedere pagina te vullen. Plaats op iedere pagina een ‘adreswidget’ en vul die op één centrale plek met jouw adresgegevens. Elke pagina waar jij de widget hebt geplaatst, toont nu jouw adresgegevens. Ga je verhuizen? Dan hoef je alleen op de centrale plek jouw gegevens aan te passen. Iedere pagina met de widget verandert dan automatisch mee.

WordPress widgets

Wat is een WordPress plugin

Plugins zijn uitbreidingen op de bestaande functionaliteiten van WordPress. Het zijn dus technische toevoegingen. Omdat WordPress open source software is, kan iedere ontwikkelaar een plugin bouwen om functionaliteiten toe te voegen. Om die reden is het slim om altijd kritisch te zijn op het gebruik van WordPress plugins. Sommige plugins zijn bijzonder waardevol en heel goed gebouwd, maar er zijn ook plugins te downloaden die minder goed in elkaar zitten. Bij Stuurlui hebben we een strikt plugin-beleid en gebruiken we bij voorkeur zo min mogelijk plugins. Alleen plugins die we door-en-door getest hebben en waar wij goede ervaringen mee hebben, zetten we in voor onze websites.

WordPress plugins

Wat is een WordPress thema?

Stuurlui thema maatwerk websites

In WordPress is het mogelijk om je site vorm te geven zoals je zelf wil. De ervaren programmeur kan hierdoor een compleet maatwerk website in WordPress maken, maar voor mensen die zelf aan de slag willen, zijn er WordPress thema’s te downloaden. Dit zijn als het ware voorgeprogrammeerde websites die al volledig ontworpen zijn door een designer.

Je kunt deze WordPress thema’s downloaden en de inhoud vervolgens aanpassen aan jouw verhaal. Hierdoor heb je eenvoudig een compleet ontworpen website. WordPress thema’s hebben wel als nadeel dat je redelijk vastzit aan de opmaak die door de ontwerper is bedacht. Wanneer je iets anders wilt, is maatwerk vaak toch een betere keuze. Bij Stuurlui werken we nooit met WordPress thema’s, maar ontwerpen we iedere website op maat.

Voorbeelden van WordPress sites

Je hebt inmiddels het antwoord op de vraag: Wat is WordPress? We laten je graag ook nog wat voorbeelden van websites zien die volgens het CMS gemaakt zijn, zodat je de mogelijkheden van WordPress in de breedste zin van het woord kunt ervaren. Laat je inspireren door voorbeelden van websites die Stuurlui in de afgelopen jaren ontwikkelde, of bekijk een van de internationale websites die gemaakt zijn in het CMS.

Nederlandse WordPress websites

Internationale WordPress websites

Conclusie

WordPress heeft vanaf de oprichting in 2003 een enorme groei doorgemaakt. Door de vele voordelen die het platform biedt is het met recht het meest gebruiksvriendelijke CMS in de markt geworden. Vanwege de wereldwijde community die de software draagt, is het inmiddels ook mogelijk om technisch complexe projecten met WordPress te bouwen. Dit maakt dat inmiddels ook veel grote bedrijven gebruik maken van de software die jaren terug als simpel blogplatform begon. Het is ook de reden dat wij bij Stuurlui al sinds onze start in 2014 vol tevredenheid websites ontwikkelen in dit mooie CMS.

Sjoerd Kuipers CCO

Interesse in een samenwerking?