Ons werk

Zo rank je voor featured snippets in 2018

Hoe rank ik voor featured snippets in 2018?
10 jun 2018
Marketing Leestijd: 10 min.

Featured snippets zijn een kans om uitgelicht in de zoekresultaten van Google te komen. Doordat een featured snippet erg opvalt en vaak bovenaan de zoekresultaten komt te staan, is het een grote SEO-kans! Een kans die bovendien te vaak wordt vergeten, vinden wij.

In dit blog nemen we je mee in de wereld van featured snippets en hoe je ervoor kunt zorgen dat je website wordt weergegeven in een featured snippet. We leggen dit uit aan de hand van een grootschalig onderzoek door SEMrush en Ghergich & Co: twee bedrijven gespecialiseerd in SEO onderzoek. Zij analyseerden 1.6 miljoen featured snippets en 80 miljoen zoekwoorden met als doel erachter te komen hoe je het beste kunt ranken voor featured snippets. Wij vertellen het je graag in dit blog!

Reminder: Waarom zou ik rekening houden met featured snippets?

Featured snippets vallen ontzettend op, omdat het in een speciaal kader in Google wordt weergegeven. Vaak als eerste zoekresultaat, of als een van de eerste zoekresultaten. Het grote vlak, gecombineerd met het antwoord waar de bezoeker naar op zoek is, zorgt ervoor dat de Click Through Rate (CTR) erg hoog is. Daarnaast wijst onderzoek ook uit dat als er een featured snippet aanwezig is in de zoekresultaten, er minder wordt geklikt op de normale zoekresultaten. Een grote SEO-kans dus!

Snel beantwoord – Wel zo makkelijk

“Hoe rank ik voor featured snippets in 2018?”

Geef een bondig en concreet antwoord (in zo’n 40-60 woorden) op de vraag die een bezoeker intypt in Google, zorg voor kwalitatieve content en zorg ervoor dat je website gebruiksvriendelijk is. Zorg ervoor dat de vraag in een kop komt te staan op je pagina, zodat het voor Google duidelijk(er) is dat je een antwoord op die vraag gaat geven.

Je content komt in een featured snippet door te focussen op vragen, voorzetsels en vergelijkingen in zoekopdrachten.

 • Een vraag zorgde in 41.59% van de gevallen voor een featured snippet. De kans om in een featured snippet te verschijnen is daarmee het grootste als je je richt op een zoekopdracht met een vraag.
 • Een voorzetsel zorgde in 17.72% van de gevallen voor een featured snippet.
 • Een vergelijking zorgde in 22.67% van de gevallen voor een featured snippet.

Featured snippets onderzoek

Hoe zorg ik ervoor dat mijn content verschijnt in een featured snippet?

Hieronder leggen we precies uit wat je eraan kunt doen om in een featured snippet weergegeven te worden.

 1. Beantwoord een vraag. Een vraag die in Google werd gesteld zorgde in 41.59% van de gevallen voor een featured snippet. Er zijn drie soorten featured snippets: een tabel, een lijst en een paragraaf. Welk formaat je het beste kunt gebruiken, zie je in de tabel hieronder.Featured snippets onderzoek 2018
  Volgens het onderzoek wordt er het vaakste een featured snippet getoond bij een vraag die begint met ‘hoe’. Denk aan vragen die beginnen met “hoe werkt”, “hoe maak ik” of “hoeveel kost”, maar ook aan vragen als ‘wat’ of ‘waarom’.

  Featured snippet bij de vraag ‘Wat kost een kind’

  Featured snippet bij de vraag ‘Wat kost een kind’

  Voor het beantwoorden van een vraag, kun je het beste je antwoord in een paragraaf zetten waarin je concreet vertelt wat het antwoord is, zoals hierboven in het voorbeeld. Er wordt kort maar krachtig een antwoord gegeven, precies wat Google wilt!

  De uitzondering is vragen die beginnen met ‘hoe’, deze worden het vaakste weergegeven als ze in een lijst staan.

  Welke vraag beantwoord ik? Er zijn vast vragen die je van klanten langs hoort komen over jouw diensten of producten. Kijk bijvoorbeeld eens je contactformulieren na om te kijken welke vraag vaak terugkomt! Deze vragen kun je verwerken op een pagina zoals een blogpost. Als je weet welke vragen veelvoorkomend zijn, kun je hierop inspelen door middel van content gericht op featured snippets.

  Wist je dat?
  Voice search wordt steeds populairder: mensen stellen vragen aan hun telefoon in spreektaal. Door je content te richten op vragen, optimaliseer je je content tegelijkertijd ook voor voice search. Twee vliegen in één klap dus!

 2. Een voorzetsel zorgde in 17.72% van de gevallen voor een featured snippet, denk bijvoorbeeld aan een vraag zoals “… zoals …” of “… zonder …” of “… met …”. Wat hierin het beste werkt is om een lijst te maken van de antwoorden.Welk formaat (tabel, lijst of paragraaf) je het beste kunt gebruiken, zie je in de tabel hieronder.featured snippets onderzoek 2018
 3. Een vergelijking zorgde in 22.67% van de gevallen voor een featured snippet. Je kunt bijvoorbeeld een blog schrijven waarin je twee populaire producten met elkaar vergelijkt, zoals hieronder in het voorbeeld voor de iPhone 8 en iPhone X.
  Featured snippet bij de vraag “iPhone X of iPhone 8”

  Featured snippet bij de vraag “iPhone X of iPhone 8”

  Er zit ook een verschil in wat voor soort antwoord het beste werkt voor een bepaalde vraag. Zo werkt het voor elke vraag het beste om je antwoord in een paragraaf te zetten, maar als het gaat om een vraag over de prijs van een product, dan wordt een tabel in 38% of 19% van de tijd weergegeven – het kan dus interessanter zijn om een vraag als “wat kost een …” te beantwoorden door een tabel op je pagina te zetten.

  Featured snippets onderzoek 2018

Hoe lang moet een featured snippet zijn?

Je hebt de grootste kans om in een featured snippet paragraaf te verschijnen als je een antwoord geeft van tussen de 40-60 woorden. Het gemiddelde aantal woorden in een featured snippet is 42 woorden. Het maximum aantal woorden is 84.

Wil je antwoord geven met een lijst? Dan is het juist beter om je niet aan een specifiek aantal woorden te houden. Een lange lijst zorgt er namelijk voor dat Google “meer items” onder je lijst zet, waardoor een bezoeker sneller is geneigd door te klikken. Probeer dus waar mogelijk een lange lijst te maken. Het maximum aantal items dat een featured snippet laat zien is 8.

Voorbeeld lijst in een featured snippet

Voorbeeld lijst in een featured snippet

 

Voor een tabel geldt dat 5.6 rijen het gemiddelde is en het maximum aantal rijen in een featured snippet 7 is. Net als bij een lijst is het beter als je tabel wordt ingekort, want dit zorgt ervoor dat mensen eerder op je link klikken om de andere rijen te kunnen zien.

Wil je daarnaast ook nog een afbeelding in je featured snippet? Dan kun je het beste zorgen dat je een afbeelding gebruikt met de ratio 4:3, dit is een landscape afbeelding. In pixels is dit 600h x 425b.

Hoe schrijf ik voor een featured snippet?

Er zijn een aantal zaken die ervoor zorgen dat Google je content beter kan lezen en je hierdoor sneller voor een featured snippet in aanmerking komt. Denk hierbij aan het volgende punten:

 1. Schrijf hoogwaardige content. Als mensen snel wegklikken van je pagina, dan ziet Google dit als een teken dat je content niet relevant is.
 2. Zorg ervoor dat je website mobielvriendelijk en gebruiksvriendelijk is.
  Tip: of Google je website mobielvriendelijk vind, test je hier.
 3. Zorg ervoor dat je website draait op HTTPS. HTTPS zorgt naast een hogere ranking in de zoekresultaten er ook voor dat de persoonlijke gegevens van je bezoekers goed worden beveiligd. Wij raden een implementatie van HTTPS dan ook ten zeerste aan.
 4. Gebruik H1-H6’s en zet de vraag in de kop. Dit zorgt ervoor dat Google weet dat je een vraag beantwoord en dat je content goed te scannen is.
 5. Tabel gebruiken? Maak deze dan met 4 kolommen of meer.
 6. Zorg voor goede, originele afbeeldingen/media: dus geen stock-afbeeldingen.
 7. Deel je pagina of blog op social media. Sharing is caring!
 8. Gebruik sterke externe links in je blog.

Wij raden sowieso aan om bovenstaande punten toe te passen: ze zorgen ervoor dat je content verbetert, Google je hoger rankt en belangrijkste nog: dat je bezoekers een betere gebruikerservaring hebben op je website.

Oude content optimaliseren?

Je kunt natuurlijk aan bovenstaande zaken denken wanneer je nieuwe content gaat schrijven, maar je kunt ook oude content nieuw leven inblazen door bovengenoemde bulletpoints te implementeren in je content! Het optimaliseren van oude content is daarnaast erg goed voor je SEO: zo blijft de kwaliteit van je content hoogwaardig en de content voor je bezoekers relevant. Als nieuwe bezoekers op je oude blogs landen, krijgen ze zo bovendien meteen een goede eerste indruk.

Hulp nodig?

We hopen dat je nu een beter beeld hebt gekregen over featured snippets. Hoewel we niet kunnen garanderen dat je content in een featured snippet zal verschijnen, kunnen we je hier wel bij helpen. Wij kunnen ervoor zorgen dat je website SEO-technisch goed in elkaar zitten, en kunnen je helpen bij het schrijven van kwalitatieve content. Neem contact met ons op over de mogelijkheden!

Een fullservice WordPress bureau in Utrecht
Een fullservice WordPress bureau in Utrecht

Ahoy…

Wij zijn Stuurlui. Een fullservice WordPress bureau in Utrecht. Wij ontwerpen, bouwen en onderhouden maatwerk WordPress websites. Stuurlui bestaat uit een ervaren team van 39 bemanningsleden. We zijn klein genoeg om snel te schakelen en groot genoeg om specialisten op ieder gebied in huis te hebben.

Ons werk