Ons werk

W3C richtlijnen

w3c richtlijnen - implementeren op jouw website
26 okt 2018
Development Leestijd: 5 min.

Wat houden deze richtlijnen in en hoe kan je zorgen dat jouw website hieraan voldoet?

Het is weer tijd voor ons periodieke tech-blog waarin we het deze keer hebben over websites die moeten voldoen aan de richtlijnen voor het web. Het is belangrijk om je website dusdanig op te bouwen zodat iedereen hem goed kan bezoeken. Een website die code technisch correct in elkaar zit, zal duurzamer zijn en op het grootste gedeelte van de devices die er zijn goed worden weergegeven. Daarnaast gaat een goed opgebouwde website beter gevonden worden in Google.

Wat zijn de W3C richtlijnen?

Het W3C staat voor Worldwide Web Consortium. Dit is een internationale organisatie bestaande uit een groot aantal web professionals die zich samen richten op het vastleggen van richtlijnen voor het web. Er zitten rond de 500 leden en 60 fulltime medewerkers in, verdeeld over de hele wereld die hierin een bijdrage leveren. De organisatie is opgericht om ervoor te zorgen dat het web voor iedereen toegankelijk is.

Waarom W3C richtlijnen?

Er zijn tegenwoordig verschillende webstandaarden voor verschillende zaken zoals XHTML, XML, CSS etc. Al deze standaarden zorgen ervoor dat webbouwers een handboek hebben om websites te maken die over de gehele wereld, op het merendeel van alle devices goed werken. Omdat er zoveel verschillende devices zijn en daarop ook weer verschillende browsers, is het goed om hiervoor een set algemene regels te hebben.

Hoe zorg ik voor een W3C valide website?

Het W3C (World Wide Web Consortium) heeft een aantal standaarden ontwikkeld waardoor een website als valide bevonden kan worden. Een website met valide code draagt bij aan een heldere structuur en logische opbouw. Het hebben en onderhouden van een valide website is tweeledig.

Website technisch valide

Wanneer een website gebouwd wordt, moet de websitebouwer rekening houden met alle regels die door het W3C zijn opgelegd. Deze regels zijn te controleren wanneer de website gebouwd is. Via deze website kun je je eigen website opgeven en laten controleren. Uit deze controle krijg je een overzicht van alle mogelijke fouten of waarschuwingen. Deze punten kan de webbouwer vervolgens oplossen of waar nodig, tips geven aan de verantwoordelijke voor de content.

Het gebruik van WordPress maakt het opleveren van valide websites een stuk makkelijker omdat de code die standaard door WordPress opgeleverd wordt al valide is. Het moeilijke stuk komt naar boven bij het gebruik van plugins of wanneer je het thema zelf ontwikkeld wordt. Wanneer je veel gebruik maakt van plugins loop je het risico dat er sommige zijn die geen valide code leveren. Op dat moment kun je de keuze maken om een plugin niet te gebruiken, alternatief te zoeken of zelf te ontwikkelen. In veel van deze gevallen, ontwikkelen wij zelf plugins zodat we alle controle hebben over de code die wordt opgeleverd. Als we plug-ins zelf ontwikkelen wordt het echt WordPress maatwerk.

Website content valide

Een ander deel om de website valide te houden, is het schrijven en opmaken van de content. Er zijn regels over welke elementen wel of niet gebruikt mogen worden op verschillende plekken. Voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld: er mag maar 1 keer de H1-kop voorkomen op de website. Dit is de belangrijkste titel die op de pagina staat. Daarnaast zou er vervolgens trapsgewijs H2, H3… H6 gebruikt moeten worden, zonder het overslaan van tussenliggende koppen.

Een ander, veel voorkomende fout is, het ontbreken van een tekst bij afbeelding. Deze tekst wordt toegevoegd voor mensen met een visuele beperking. Hun voorlees software kan vervolgens voorlezen wat er op de afbeelding te zien is.

Zo zijn er nog een aantal veel voorkomende fouten op te noemen die ervoor zorgen dat je website niet door de keuring komt.

Voordelen van een W3C valide website

Het hebben van een W3C valide website heeft natuurlijk veel voordelen; we zetten ze even op een rijtje:

Een website die W3C valide is zal;

  • een goede, heldere structuur hebben
  • goed reageren op de interactie van de bezoeker
  • pagina’s beter en sneller weergeven
  • kosten en tijdsbesparing doordat geen browser-specifieke code nodig is
  • de pagina’s zijn stabieler opgezet en de interactie met scripts en andere technieken zal beter verlopen
  • het valideren van de website is een eenvoudige en goedkope manier van het opsporen van typefouten, syntaxfouten
  • pagina’s zijn beter voorbereid op de toekomst en de doorontwikkeling ervan

Kortom, het zorgen voor een W3C gevalideerde website is zeker de moeite waard.

Ben je benieuwd of jou website W3C valide is, of wil je hier meer informatie over het hebben? Neem dan gerust even contact op, wij vertellen je er graag meer over.

Sjoerd Kuipers CCO

Benieuwd naar wat wij voor je kunnen doen?

Bezoek ons

Campus werkspoor
Nijverheidsweg 16A
3534 AM, Utrecht

Stel een vraag

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.