WCAG 2.2 wat is er nieuw?
Digitale toegankelijkheid Leestijd: 2 min.
Op 5 oktober is de nieuwste versie van de internationale standaard voor digitale toegankelijkheid gepubliceerd: WCAG 2.2, of voluit ‘Web Content Accessiblity Guidelines’. Wat is er veranderd ten opzichte van WCAG 2.1 en waar moet je rekening mee houden voor jouw website. In dit blog leggen we je het verschil tussen WCAG 2.1 en WCAG 2.2 uit.
Van WCAG 2.1 naar WCAG 2.2, wat zijn de verschillen?
In dit blog lichten we alleen de verschillen uit tussen WCAG 2.2 en 2.1. We gaan ervan uit dat je al weet wat de richtlijn inhoudt.
- Voor meer algemene context over dit onderwerp, lees je het best eerst onze pagina over digitale toegankelijkheid.
- Voor een overzicht van álle toegankelijkheidscriteria, bekijk je onze WCAG 2.2 webrichtlijnen in begrijpelijke taal.
De nieuwe WCAG 2.2 richtlijn voor digitale toegankelijkheid
In de nieuwe WCAG 2.2 versie staan in totaal 86 succescriteria waaraan je moet voldoen om het voor iedereen makkelijk te maken je website te gebruiken. Deze criteria zijn verdeeld over drie niveaus: A (laagste), AA en AAA (hoogste). Niveau A en AA zijn (binnenkort) volgens de wet verplicht. Daarom focussen wij op deze twee niveaus. Hiervoor gelden in totaal 55 van de 86 succescriteria, waarvan er 6 nieuw zijn ten opzichte van WCAG 2.1.
Verschillen tussen WCAG 2.1 en WCAG 2.2
In de WCAG 2.2 zijn 6 nieuwe criteria opgenomen (op niveau A en AA) in vergelijking met versie 2.1. Ook is er één criterium verwijderd (namelijk 4.1.1) die door vernieuwde hulptechnologie overbodig is geworden. We zetten de verschillen tussen WCAG 2.2 en 2.1 hieronder voor je op een rij. Daarna leggen we per nieuwe WCAG richtlijn kort uit waar je op moet letten.
De 6 nieuwe WCAG richtlijnen op A en AA niveau
2.4.11 Focus niet bedekt (minimum) (AA)
2.5.7 Sleepbewegingen (AA)
2.5.8 Doelgebied grootte (minimum) (AA)
3.2.6 Consistente hulp (A)
3.3.7 Overtollige invoer (A)
3.3.8 Toegankelijke authenticatie (minimum) (AA)
De nieuwe WCAG richtlijnen
-
2.4.11 Focus niet bedekt (minimum) (AA)
Dit punt is een aanvulling op het bestaande criterium 2.4.7. De focus van een toetsenbord (waaraan je ziet waar je cursor zich bevindt op de pagina) moet volgens dit nieuwe punt altijd duidelijk zichtbaar zijn. Dat betekent dat het niet achter zwevende delen mag verdwijnen en dat de contrastratio voldoende moet zijn om te zien waar de focus zich bevindt.
-
2.5.7 Sleepbewegingen (AA)
Slepen is voor sommige mensen een lastig te maken beweging. Dit nieuwe criterium vraagt om het mogelijk te maken dat deze sleepbewegingen ook anders uit te voeren zijn. Een voorbeeld is een uploadknop waarmee je bestanden kan selecteren, als alternatief voor een ‘drag & drop’ upload.
-
2.5.8 Doelgebied grootte (minimum) (AA)
Een button, tekstlink of afbeelding moet altijd goed aan te klikken zijn. Als je hiervoor te precies moet klikken, wordt het voor sommige mensen moeilijk. Daarom moet het klikbare gebied groot genoeg zijn.
-
3.2.6 Consistente hulp (A)
Zorg dat hulp over de gehele site op dezelfde plek terug te vinden is. Met hulp wordt bijvoorbeeld bedoeld: de mogelijkheid om contact te zoeken, of om vragen beantwoord te krijgen. Meld je contactgegevens, dan staan deze dus altijd voorspelbaar op dezelfde plek. Bijvoorbeeld in de footer, of rechts in het menu.
-
3.3.7 Overtollige invoer (A)
Zorg bij dit punt dat dezelfde informatie maar één keer ingevoerd hoeft te worden. Is een gebruikersnaam bijvoorbeeld het e-mailadres van een gebruiker? Vraag dan later bij de contactgegevens niet nogmaals om het e-mailadres.
-
3.3.8 Toegankelijke authenticatie (minimum) (AA)
Toegankelijke authenticatie wil zeggen dat je makkelijk toegang moet krijgen tot een website. Als er een inlog nodig is, dan moet dit eenvoudig te doen zijn voor iedereen. Er moet geen zogenaamde cognitieve functietest nodig zijn. Dat is bijvoorbeeld het onthouden van een wachtwoord, het oplossen van een puzzel of het oplossen van een rekensom. Omdat dit soms wel nodig is voor een veilige inlog, is het bieden van een alternatieve manier van inloggen ook goed. Bijvoorbeeld het ontvangen van een inloglink per e-mail.
Verschillen op AAA niveau
Er zijn ook nog 3 nieuwe criteria op AAA niveau. Dit vergaande niveau van toegankelijkheid passen we echter alleen toe wanneer organisaties hier specifiek om vragen. Wil je hier meer over weten? Neem dan even contact op met support.
Meer weten over digitale toegankelijkheid?
Bezoek ons
Campus werkspoorNijverheidsweg 16G
3534 AM, Utrecht