Ons werk

WordPress 5.0 update

WordPress 5.0 update - hoe gaan wij hiermee om voor onze klanten?
10 dec 2018
Development Leestijd: 2 min.

Hoe gaan wij hiermee om voor onze klanten?

Regelmatig wordt voor WordPress een nieuwe versie uitgerold. Onlangs (6 december 2018) is versie 5.0 uitgebracht van de software waarop al onze websites gebouwd zijn.

WordPress 5.0

Over het algemeen is een WordPress-update niet zo spannend. Vaak worden veiligheidsmaatregelen en bugfixes doorgevoerd (bijvoorbeeld van versie 4.9.7 naar versie 4.9.8, waarbij op 2 augustus een kleine 50 verbeteringen werden doorgevoerd).

Spannender wordt het bij een update van bijvoorbeeld versie 4.8 naar versie 4.9. In 2017 werden daarmee enkele functionele verbeteringen doorgevoerd, waaronder een nieuwe Customizer, code-verbeteringen en nieuwe widgets.

De huidige update die vandaag beschikbaar is, brengt een nieuwe editor (Gutenberg Editor) met zich mee. Het wijzigt de manier waarop je tekst en content toevoegt aan pagina’s en berichten. De wijzigingen zijn zo groot, dat nog niet alle plugins er goed op zijn ingespeeld. Voor onze bestaande websites, maar ook voor onze nieuw te bouwen websites, kunnen we nog niet goed inschatten of alles blijft werken.

Waarom we (nog) niet updaten

De ca. 400 websites die we momenteel hosten of beheren, worden nog niet direct van een update naar WordPress 5.0 voorzien. Daarmee wachten we in ieder geval tot na nieuwjaar, zodat WordPress tijd heeft om wat eerste bugfixes door te voeren, en ook zodat plugin-bouwers tijd hebben om bugs te fixen en plugins helemaal compatibel te maken met de nieuwste versie van WordPress.

Daarna zullen we stap voor stap in batches de websites waarvoor we technisch onderhoud uitvoeren, gaan updaten. Dat hele traject zal naar verwachting binnen enkele weken zijn afgerond. We zullen ons daarbij toeleggen op het doorvoeren van alle updates zonder downtime. Het kan daarom nodig zijn om updates op een staging-omgeving te testen voordat de update op de live-site wordt doorgevoerd. Het is dus ook niet handig dat je zelf de update naar 5.0 doorvoert, ook al wordt daarom wel gevraagd in de backend van jouw website.

Mocht je vragen hebben over de nieuwe versie, neem dan even contact met ons op via support@stuurlui.nl.

De belangrijke termen voor al ons technische onderhoud en specifiek voor deze versie van WordPress zijn:

  • Gecontroleerd updaten
  • Niet direct nadat update uitkomt, jouw website updaten
  • Updates zullen wat tijd in beslag nemen, en naar schatting medio januari zijn afgerond
Sjoerd Kuipers CCO

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen?

Bezoek ons

Campus werkspoor
Nijverheidsweg 16A
3534 AM, Utrecht

Stel een vraag

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.